Prošetali smo se danas ribarnicom i čeznutljivo pregledali sve što se ondje nudi. U često vrlo bogatoj ponudi nekad nije lako probrati što je zaista svježe, a što vam pokušavaju podvaliti.
Sljedeći put kad se nađete na ribarnici otvorite širom oči i nosnice, pratite naše savjete i sve sigurno se vraćate kući s pravim zgoditkom.
- Ribu se – kao i ljude – prvo gleda u oči. One moraju biti posve bistre i izbočene. One sa zamućenim ili udubljenim očima sigurno su stare nekoliko dana.
- Riba mora imati žarkocrvene škrge bez sluzi. Ako su škrge smećkaste, riba i nije baš najsvježija.
- Kao i škrge, i unutarnji organi moraju biti žarkocrveni.
- Ako svježu ribu pipnete prstom, na njoj neće ostati udubljenje. Meso treba biti čvrsto i sjajno, bilo da je riba cijela ili u filetima.
- Riba mora mirisati isključivo po moru, nipošto ustajalo. Osjetite li kiselkast miris, to je znak za uzbunu.
- Kupujete li svježu tunu, njeno meso mora biti tamnocrveno. Smeđa nijansa nije dobar znak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....