U ovih par tjedana kad im je vrhunac sezone, artičoke i bob neodoljiv su par. Još kad im se pridoda mladi grašak... Iako u mediteranskom svijetu imaju kultni status, pogotovu u Italiji gdje ih ima više vrsta te za njih postoje brojni recepti, u nas prevladava jedna sorta, tzv. rimljanka, koja se puni nadjevom te kuha s mladim bobom kao fino jušno jelo.
Više je inačica tog jela, ali uglavnom se razlikuju u sastavu smjese za nadjev. No, kojem god se receptu priklonili, puno je tu nejasnoća - zapravo je malo onih koje već sama priprema mesnatih pupoljaka artičoka neće odbiti od toga da se i sami okušaju u kuhanju. To su ionako radile none, koje su imale vremena, i tek pokoja tradicionalno navudrena Dalmatinka novije generacije. Ali uglavnom se to jede u kućama, restoranima se kod takvih domaćih specijaliteta malo vjeruje. Uz časne iznimke.
U Zagrebu se već dugo zna - provjerena je adresa ResTač na Vrhovcu. Ondje Vesna Miletić, baš ovih tjedana, priprema senzacionalne artičoke s mladim bobom i bižima....
Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg koji je na kioscima 23. svibnja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....