SEZONA JE...

Kako napraviti jedan od najpopularnijih jesenskih napitaka na svijetu i gdje ga kušati u Zagrebu?

Pumpkin spice latte superpopularni je napitak zadatak kojeg je ugrijati vas i natjerati da, ako i ne volite jesen, ona barem na trenutak postane vaše omiljeno godišnje doba

Sada kada smo rajčice zamijenili bundevama, a marelice mandarinama, vrijeme je i da ledenu kavu zamijenimo adekvatnim jesenskim napitkom. Pogađate, vrijeme je za pumpkin spice latte!

Zašto je ovaj napitak posljednjih godina postao toliko popularan zapravo je teško reći, no mnogi samu pumpkin spice mješavinu začina povezuju s jeseni i udobnošću doma pa su je poželjeli ubaciti i u topli napitak. Dodajte tome još i pire od svježe pečene bundeve i dobili ste ultimativnu jesensku poslasticu priprema koje ne oduzima previše vremena, a poslužiti se može i kao desert.

ZA POČETAK, ŠTO JE PUMPKIN SPICE?

Osnovna dva začina koji su početna točka za dobar pumpkin spice blend su cimet i muškatni oraščić. Tome se dodaju još i klinčići i kardamom, a nerijetko u mješavini završe začini od mljevenog đumbira, pimenta i sjemenki korijandera pa do anisa, crnog papra i muškata (ovojnica sjemenke muškatnog oraščića). Svaki od ovih začina daje svoju specifičnost mješavini i jelima u kojima se koristi. Više o pumpkin spice mješavini pročitajte ovdje.

image
Unsplash/

ŠTO VAM TREBA ZA PUMPKIN SPICE LATTE?

Postoje brojne varijante ovog napitka, od onih superslatkih koje sadrže i do 50 grama šećera u jednoj šalici i rade se s već gotovim pireom i sirupom od bundeve, do onih u kojima se koriste prirodni zaslađivači i mogu biti više nego dobra zamjena za vrući kakao ili čokoladu.

No, sve što će vam zapravo trebati za kućnu pripremu je šalica kave, mlijeko, koje može biti životinjskog podrijetla ili biljno, pire od bundeve, mješavina pumpkin spice začina i zaslađivač po želji, poput primjerice meda, javorova sirupa ili kokosova šećera. Napitku možete dodati i malo vanilije, tonke ili drugih začina po želji, no dodatak pumpkin spice mješavine zapravo će biti dovoljan. U slučaju da se želite zbilja počastiti, na vrh napitka možete staviti i malo tučenog vrhnja ili komadiće pjenastih marshmallow bombona.

image
Tenkende/Getty Images/istockphoto

KAKO NAPRAVITI PUMPKIN SPICE LATTE?

U džezvu ili veću posudu stavite mlijeko i zagrijte ga gotovo do vrenja. Skuhajte kavu po izboru i stavite je u veću šalicu ili staklenku. Dodajte pire od buče koji ste napravili tako da ste ispekli buču, izvadili "meso" i kratko izblendali, a zatim dodajte i zaslađivač, pumpkin pie mješavinu začina i druge začine, ako ih koristite. Od mlijeka napravite pjenu i dodajte je u šalicu. Kratko pomiješajte i poslužite. Količine prilagodite vlastitim potrebama, no računajte da će vam na 250 ml mlijeka trebati 100 ml kave, oko tri žlice pirea od bundeve, žličica začina i jedna žlica zaslađivača.

image
Tenor/

GDJE ISPROBATI PUMPKIN SPICE LATTE?

Iako je veliki hit u svijetu, zagrebački kafići još uvijek nisu u potpunosti prihvatili trend koji slavi pumpkin spice latte pa se ovaj napitak može popiti na tek nekoliko adresa. Jedna od njih je i relativno novi restoran Koncept Mlinček, smješten u Gradišćanskoj ulici na broju 20A. U Mlinčeku su, naime, na zahtjev gostiju nedavno u ponudu uveli matcha latte i pumpkin spice latte, a kako su nam rekli, smatraju da je upravo to bio dobar potez jer se takvi napici dobro uklapaju u njihovu ponudu - kombinaciju modernog, internacionalnog i tradicionalnog pristupa.

"Koncept Mlinček, kao mjesto koje ima drugačiji štih, voli inovacije i sluša svoje goste. Imali smo dosta upita za dva topla napitka pa smo ih zato odlučili i uvesti na meni. Uz to, pumpkin spice latte zbilja je jedan od velikih jesenskih hitova. Radimo ga u varijanti s kravljim, ali i alternativnim, odnosno zobenim mlijekom", rekli su nam u kratkom razgovoru iz Mlinčeka, gdje su trenutno u velikim pripremama i za Halloween radionicu s najmlađima.

image
Ustupljena Fotografija/

Dodali su i kako se odlično slaže uz jedan od njihovih brunch specijaliteta, s domaćim banana kruhom i quicheom, a osim toga, može biti i super desert nakon bruschette s avokadom i lososom.

"Kod pripreme ovakvog napitka treba paziti kod doziranja sastojaka i napraviti pravu pjenicu", savjetovali su nas na kraju.

Stoga, ako i niste ljubitelj jeseni, upustite se u mućkanje ovog napitka ili na isti svratite u Mlinček, vjerujemo da bi, dok u ruci držite šalicu pumpkin spice lattea, barem na trenutak mogla postati vaše omiljeno godišnje doba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 19:41