Nema bolje

Kad ste posljednji put jeli raclette? Evo o čemu je riječ i gdje ga možete isprobati

Aromatičan i ukusan, ovaj je punomasni i polutvrdi sir izrađen od kravljeg mlijeka

Bilo da ste obilazili Švicarsku, posjetili francuske Alpe ili pak svratili u petak na Dolac na PLACe market, sigurno ste imali priliku probati raclette, zasitni specijalitet baziran na istoimenom topljenom siru. Ako se do sada s time ipak niste susreli, evo o čemu je riječ!

image
Vintagerobot/Getty Images

Švicarski raclette sir je punomasni, polutvrdi sir koji je sazrijevao najmanje tri mjeseca, a proizvodi se od sirovog ili pasteriziranog kravljeg mlijeka. Osim što je aromatičnog mirisa, izrazito je topiv, što ga čini savršenom bazom za ovo jelo. Sam raclette potječe iz kantona Valais (Wallis) koji se nalazi na jugu Švicarske, a smatra se da je taj specijalitet od pečenog sira star više od četiristo godina. Postoje zapisi koji datiraju s kraja 19. stoljeća koji opisuju švicarske pastire koji bi se spustili s Alpa i sjedili oko vatre s četvrtinom raclette sira, koju bi stavili izravno na vatru. Čim bi se sir počeo topiti, pastiri bi nožem sastrugali krišku rastopljenog sira i namazali ga na komad kruha. Od tada potječe i naziv ‘raclette‘, što je ustvari igra riječima: naime, na francuskom jeziku riječ "racler" znači "ostrugati", čime se opisuje tipična metoda pripreme ovog jela.

image
Murziknata/Getty Images

Iako je podrijetlom iz Švicarske, ovaj se specijalitet proširio i po drugim alpskim zemljama, odnosno po Francuskoj, Austriji i Njemačkoj. Izvorno je raclette bio jelo seljaka i pastira, a tek su početkom 20. stoljeća ovaj specijalitet počeli nuditi kao zalogaj uz čašu vina. U to je vrijeme proglašen i nacionalnim jelom Valaisa, a sir koji od tamo dolazi zaštićen je oznakom geografskog podrijetla. Kako kažu na stranici posvećenoj švicarskim sirevima Cheeses From Switzerland, raclette iz Valaisa ima svjež, mliječni okus i to u kombinaciji s blago kiselkastim okusom u kojem dominiraju biljne i voćne note, koje ovaj sir duguje bogatoj flori koja se nalazi u planinskom i alpskom području tog kantona.

image
Denniro/Getty Images/istockphoto

U Valaisu raclette tradicionalno poslužuju sa sitnim kuhanim krumpirima, ukiseljenim krastavcima te ukiseljenim lukom, a kada je u uličnoj verziji, krumpir najčešće zamjenjuje kriška kruha. Osobito je ukusan kad ga se poslužuje uz kruh od kiselog tijesta, a često mu se dodaju i razne druge namirnice poput šunke, slanine, karameliziranog luka i slično.

Njegova popularnost dovela je i do razvijanja posebnih grijača za pripremu raclettea, koji se mogu iznijeti na stol u restoranima i kućama, pri čemu gosti onda imaju mogućnost sastrugati rastopljeni sir na vlastiti tanjur, premda je posebno slasan kad ga se topi u kaminu na otvorenoj vatri. Danas se nerijetko pojedinačne kriške tope u zasebnim posudama, a zatim se sir prelijeva preko tanjura s kuhanim krumpirima, raznim kuhanim i pečenim povrćem i mesnim narescima.

image
Solstock/Getty Images

Budući da je riječ o masnijem siru, nakon ovog jela nećete biti gladni, a svakako pripazite ako ste osjetljiviji na laktozu i masnoću jer je riječ o doista moćnom obroku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 09:03