Jeste li čuli za medun? To je čisti šumski med koji proizvode pčele, ali ne potječe od cvjetnog nektara već od medne rose koja nastaje uz malenu pomoć biljnih insekata i ušiju. Naime, kod oštećenja listova, mladih grančica ili iglica na površinu izlaze biljni sokovi kojima se hrane biljni insekti, a višak koji izlučuju naziva se medna rosa. Pčele tu mednu rosu, baš kao i nektar, unose u košnicu i dalje ga prerađuju i tako nastaje medun.
Drugi naziv ovog zdravog pčelinjeg proizvoda je i medljikovac i šumski med, a za razliku od nektarnog meda mnogo je gušći i manje sladak, te sadrži više antioksidansa, aminokiselina i mineralnih tvari.
Zanimljivo je da se u Gorskom Kotaru, točnije u mjestu Lič pored Fužina, ovom pčelinjem proizvodu već četvrtu godinu posvećuje i festival.
Ove se godine Medun fest održava u subotu i nedjelju 2. i 3. rujna, a ljubitelje ove pčelinje delicije očekuju brojne degustacije, izleti i edukativno-interaktivne radionice. Uputite li se ovog vikenda Lič, imat ćete priliku kupiti i pčelinji eliksir medun, te degustirati prvi koktel od šumskog meduna destilerije Lynx Craft Distillery.
U ponudi će biti i sladoled od meduna kojeg je osmislio chef Dino Galvango u suradnji sa slastičarem Markom Stojevićem, a nama možda najatraktivniji dio ovogodišnjeg festivala je gostovanje tri poznata chefa: Zdravka Tomšića, Branka Ognjenovića i Borisa Kauzlarića koji će pripremati jela s medunom.