Mnogo je priča koje prate nastanak carskog drobljenca odnosno kajzeršmarna, a sve uključuju cara Franje Josipa kao jednog od protagonista. Legenda kaže kako je cara Franju Josipa I na jednom od njegovih putovanja zateklo veliko nevrijeme te je morao potražiti sklonište. Igrom slučaja bila je to kuća neke nepoznate seoske djevojke koja mu je ponudila Holzfällerschmarrn (u prijevodu šmarn za drvosječe). Kako se ipak radilo o caru dodatno ga je obogatila i tako je nastao carski drobljenac. Druga priča pretpostavlja da je neki dvorski kuhar pogriješio u izradi palačinki. Kako bi spasio "nered" odlučio je dodati grožđice i trešnje, te posuti sve s puno šećera u prahu.
Kako bilo, ovaj bečki desert može se opisati kao jednostavni pahuljasti desert koji je doista jednostavno napraviti. Jelo se tradicionalno poslužuje s kompotom od šljiva (zwetschkenrösterom) ili s velikom žlicom jabuka, krušaka ili bobičastog voća. Kajzeršmarn je potrebno velikodušno posuti šećerom prije posluživanja. Osim autohtonog kaiserschmarrna, postoje i brojne inačice te se "tijesto" puni jabukama, trešnjama, šljivama pa i orašastim plodovima te kiselim vrhnjem.
Ako vam je dosadilo raditi palačinke, iste sastojke pripremite na samo malo drugačiji način i dobit ćete ukusan carski drobljenac. S umacima se poigrajte pa tako možete napraviti onaj od šumskog voća, kajzeršmarn preliti čokoladom ili ga možda samo posuti s malo šećera u prahu. Kako bilo, ovaj recept je iznimno jednostavan!
Ako vas put nanese u Beč svakako probajte i njihov kajzeršmar i to u Cafe Centralu koju je CNN Travel proglasio instituacijom gdje vrijedi probati carski drobljenac.
Trebat će vam:
2 jaja
2 žlice šećera
150 ml mlijeka
180 g oštrog brašna
prstohvat soli
50 grama maslaca
pire od jabuke, šećer u prahu ili džem
Priprema:
Odvojite žumanjke i bjelanjke. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg. Žumanjke pomiješajte s mlijekom, soli, šećerom i brašnom te sve dobro promiješajte. Lagano umiješajte bjelanjke. Maslac otopite na laganoj vatri. Ulijte smjesu u tavicu i čekajte da se tijesto zapeče s donje strane. Podijelite kajzeršmarn na manje dijelove kako biste ih lakše okretali. Okrenite komade zapečenog tijesta. Poslužite s pireom od jabuka, šećerom u prahu ili džemom. Ako u hladnjaku imate teglicu jagoda, dobra ideja bit će i priprema ovog brzog džema.