JEDI BOLJE

Jedan od najboljih džemova od šljive proizvodi se u Sisku u stroju profesora Baltazara

 Berislava Picek/Cropix
Svi kažu da su bakini džemovi najbolji, ali ima onih koji na kilu voća stave kilo šećera i to nije nešto čime se ovdje žele voditi

Prošla su dva tjedna otkako smo proveli slijepo kušanje džemova i pekmeza od šljive i otkad su upravo staklenku svog voćnog namaza članovi tima iz male sisačke proizvodnje ugledali među najboljima na stranicama Nedjeljnog Jutarnjeg. Regina Adriatica džem od šljiva smo, naime, proglasili best buy proizvodom i tako, kako smo saznali kasnije, nenadano pokrenuli čitav niz pozitivnih reakcija u njihovom malom pogonu. Kada smo se pak malo bolje raspitali, otkrili smo kako upravo njihov posao skriva nešto puno više od klasične proizvodnje, pakiranja i plasiranja proizvoda na police trgovina. U pitanju je, zaključili smo u prvih pet minuta provedenih u skromnoj hali s tek nekoliko moćnih strojeva, jedinstven kolektiv i isti takav proizvod.

image
Berislava Picek/Cropix


Nakon upoznavanja i početnog žamora, kada smo zakoračili u prostor u kojem nastaje upravo taj, džem koji nudi najbolji omjer cijene i kvalitete, nastupila je tišina, a sve su oči bile uprte u jednog čovjeka i njegov stroj. Glavni majstor kuhar Vjenceslav Popović stajao je pored velike limene sprave nalik kakvoj podmornici i krenuo nam objašnjavati proces dobivanja džema.

"Ovo je naš vakuumski stroj, najlakše ga je opisati kao uređaj suprotan od ekspres lonca koji ima ekspanziju prema van, a naš stroj prema unutra. Pomoću njega, između ostalog, brže dolazi do ekstrakcije vode iz voća i tako brže dobivamo teksturu i proizvod koji želimo. U našim džemovima stvarno osjetite voće i to je jedan od onih elemenata na koji smo posebno ponosni", objašnjava nam na svoj specifičan način, šarmantno ubacujući u razgovor pokoju šalu.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix


Dodaje i kako ovdje, upravo uz ovaj poseban stroj, provodi velik dio vremena, a navečer ga, poput profesora Baltazara tisuću puta obilazi smišljajući načine kako proizvod učiniti još boljim. Tako je, kako navodi, pomnim promišljanjem, zajedno sa svojim kolegama, došao do brojnih rješenja kada je u pitanju obrada voća, zadržavanje boje i otklanjanje problema koje, dodaje, pri proizvodnji džemova prije nikada ne bi očekivao.

"Ima puno tajni i skrivenih aduta ovdje, oko tih nekih stvari se hvataš za glavu, a onda zoveš baku, prijatelja tehnologa, profesoricu na fakultetu, pitaš zašto se to događa i oni ti objasne", dodaje.

U priču se ubacuje i Ivan Tomašković, inače zadužen za plasiranje Regina Adriatica džemova na tržište, i dodaje kako njihov proizvod ne treba poistovjetiti sa starinskim kuhanjem džemova.

"Nije ovo tako lagan posao kako zvuči i kako ljudi to zamišljaju. Svi kažu da su bakini džemovi najbolji, ali budimo realni, ima onih koji na 1 kg voća stave 1 kg šećera, a to nije nešto čime se mi želimo voditi. Svoje džemove ne kuhamo satima već želimo zadržati važne nutrijente u voću, da ono ostane živo i da se osjeti. Niti jedan naš proizvod nema ispod 75 g voća na 100 g gotovog proizvoda, a vodimo se time da želimo dobiti najbolji mogući proizvod najjednostavnijim mogućim postupkom."

"Predugo godina njegujemo ono 'moj deda je tako radio, tako ću i ja'. Tu treba voditi brigu o puno stvari, puno je tehnologija napredovala i mi smo odlučili to iskoristiti tako da izvlačimo najbolje od voća. Ono što smo od samog početka zapravo htjeli jest napraviti proizvod najbliži domaćem, ali u industrijskim uvjetima", ponovno se u razgovor uključuje Vjenceslav.

Objašnjava nam kako u svojim džemovima koriste svega četiri do pet sastojaka. U pitanju su voda, šećer, pektin, koncentrat limunovog soka, a u marelicu, malinu, smokvu i jagodu dodaju i C vitamin kako bi sačuvali boju. Iako, napominju, niti jedna staklenka njihovog džema bojom neće biti ista i upravo u tome vide posebnu čar.

"Nema bojila, aditiva, nema konzervansa. Naši džemovi se proizvode od čistog voća koje nabavljamo od malih proizvođača, ne trebaju nam ogromne količine pa nas oni uspiju pokriti. Uspjeli smo si osigurati dovoljne količine višnje maraske, smokva dolazi iz doline Neretve, marelica je iz Slavonije. Tu na Banovini šljiva raste kao korov, i kad ne rodi, ima je. I upravo zato što koristimo provjereno voće i obrađujemo ga na što jednostavniji način, svaki naš džem ne može izgledati isto i to svakako vidimo kao jednu od naših prednosti", dodaje Vjenceslav.

Kroz razgovor otkriva nam i kako nikad nije mislio da će se baviti ovim poslom, baš kao ni ostatak ekipe. Onda su prije nešto više od godinu dana sjeli i odlučili da žele stvoriti proizvod iza kojeg će stajati. Vjenceslav nam govori kako su im se džemovi tada učinili prilično jednostavnom opcijom, no dodaje, ako se u posljednjih godinu dana u nešto uvjerio, onda je to da je ovaj posao itekako kompliciran, posebice kada se u obzir uzmu naši zakoni i regulative.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix


"Koliko smo mi džemova od tad isprobali, istraživanja pročitali i razgovora sa stručnjacima vodili, pa to je teško sve pobrojati. Najviše nas boli vidjeti da živimo u državi u kojoj raste svašta, u kojoj definitivno možemo živjeti od onoga što imamo, a mi ipak sve uvozimo. E pa zato smo počeli raditi ovaj posao. Svatko iz naše ekipe, a ima nas 10-ak, stručnjak je na svom području. Tu su vrijedne i iskusne glave u proizvodnji, logistici, prodaji, marketingu... Mislim da je tajna uspjeha u tome što svi zajedno od samog početka doprinosimo ovoj priči najbolje što možemo i znamo i mislim da smo kao kolektiv zaslužni za velike stvari koje smo napravili u ovih godinu dana."

I zbilja jesu, oformili su sjajan tim, pronašli svoju formulu i danas rade džemove koji, onako iskreno, na domaćem tržištu gotovo da i nemaju konkurenciju. Da ih nije zadesila pandemija, dodaju, proširili bi se i izvan granica zemlje, no za sada se fokusiraju na domaće kupce i načine kako da im približe svoju filozofiju i sam proizvod. Kažu kako im se na putu do sada našao pozamašan broj zamki no kako planiraju gurati dalje, Ivan dodaje kako razmišlja o kupovni zemljišta na kojem bi posadio samo voćke za džemove, a Vjenceslav pak nam otkriva kako su u planu već i neki novi proizvodi.

"Težak posao, puno prepreka, ali kada vidiš da su ljudi zadovoljni, da postoji podrška i od onih koje ne poznaješ, sve nekako postaje lakše i ima još više smisla", zaključuje glavni kuhar Regina Adriatica džemova na kraju.

Dodatno!

Ragina Adriatica džemovi dolaze u 7 okusa; šljiva, jagoda, smokva, višnja, marelica, malina i kupina, a kupiti se mogu u gotovo svim većim supermarketima.

Sadrže minimalno 75 -130 g udjela voća na 100 g proizvoda.

Ako vam se svidio članak možda vas isti nagovori na spremanje slastica s pekmezom ili džemom od šljiva. U nastavku pogledajte naš video recep za tačkrle s pekmezom od šljiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 01:34