Jagode na slano

Jagode su odlične u svim slanim verzijama: salatama, juhama i u obliku umaka

Sezona domaćih jagoda otvorena je na našim tržnicama. Hrvatska se posljednjih godina pokušava s dosta uvjerljivih argumenata predstaviti i kao zemlja izvrsnih jagoda. Nove se sorte uredno uvode, stare uz puno truda pokušavaju očuvati.

Ovaj zamah vrlo rijetko prate nove kulinarske zamisli. Istovremeno, duboko je ukorijenjena predrasuda kako je jedini prostor namijenjen jagodama carstvo slastica. Brojni su veliki svjetski kuhari odavno dokazali suprotno, poneki naši odvažniji majstori slijede njihov primjer vlastitim kreacijama.

Salate na razne načine

Kako odnedavno imamo na tržištu i vrhunsku mozzarellu od bivoljeg mlijeka, mnogi uživaju u klasičnom trolistu mozzarelle, bosiljka i rajčica, najčešće malih. Slobodno zamijenite rajčice jagodama i poškropite sve zajedno na uobičajen način, uljem i pokojom kapljicom vinskog octa. Vrsni su kuhari odavno shvatili kako se jagode i papar izvrsno slažu. Kombinacija s mozzarellom odlična je prigoda da se uvjerite u tu priču.

U ovom poglavlju hladnih predjela vrijedi iskušati hladna pileća prsa. Zgodno ih je prethodno pržiti na maslacu s nekoliko kockica dimljene slanine. Od začina mladi češnjak i malo ružmarina stvorit će sklad, uz, naravno, nekoliko ploški jagoda. Ako su potpuno zrele i vrlo slatke nije loše poškropiti ih limunovim sokom.

Ako trebate oduševiti goste ili čak osvojiti izabranicu/izabranika spektakularnom kulinarskom kreacijom, nekoliko sirovih repića svježih kozica ili škampa izazvat će željeni učinak.

Hladne juhe i egzotika

Repići se kratko mariniraju u soku limuna, ili još bolje kombinaciji limuna i limete. Potom se jednostavno poredaju po mladoj rukoli i oblože s nekoliko malih cijelih jagoda ili polovicama većih. Maslinovo ulje i krupna sol na koncu. Preprženi vrući kruh u koji se ovlaš utrlja malo češnjaka sljedeća je komponenta, čaša pjenušca završni prizor za ovu gastronomsku paradu.

Hladne juhe od jagoda inspirirane španjolskom tradicijom gazpacha spadaju u najzanimljivije primjere slanih jela od jagoda. Osobito u najtoplijim danima kasnoga proljeća. Ako nekome ovakvo jelo može zazvučati previše bizarno, dovoljno je napomenuti kako brojni poznati kuhari redovito poslužuju svoje originalne recepte za gazpacho od jagoda. U osnovi priprava je vrlo jednostavna. U mikseru ili blenderu od svježih se jagoda napravi gusti sok. Sok limuna, maslinovo ulje, bosiljak, češnjak česti su sastojci ovakvih juha. Kockice preprženog kruha također.

Drugi pravac priprave ide u azijskom smjeru. Umak soje, curry mješavina začina, ljute papričice, sezamovo ulje pa čak i kuhana nezačinjena riža kao prilog upotpunjuju egzotični ugođaj.

Umaci i sladoled

Domaća izvedenica iskoristila bi bućino ulje opet u pratnji preprženih sjemenki buće, malo punomasnog kiselog vrhnja, tucani papar i nasjeckani kopar. Pravi pereci istovremeno su duhovita i sasvim prikladna nadopuna domaćem prilogu priči o gazpachu od jagoda.

Ljuti umak od svježih jagoda i papričica najbolje će poslužiti ako neko uobičajeno jelo želimo osvježiti na neočekivan način, na primjer hamburger, janjeću pljeskavicu, biftek ili ramstejk na naglo. Umak je lako pripremiti tako što na maslacu kratko prepržimo propasirane jagode i začinimo ih najbolje svježim ljutim papričicama, mladim češnjakom i peršinovim listom.

Ako nam, pak, u goste dolaze osobito ljubopitljivi gosti, onda im spomenuta mesna jela, poslužujemo vruća sa – slanim sladoledom od jagoda. Ovom se dosjetkom mogu poslužiti čak i amateri koji nemaju aparat za proizvodnju kućnog sladoleda, jednostavno u blenderu izmiksaju smrznute jagode sa začinima. Bućino ulje i u ovom slučaju ostvaruje poželjne aromatske učinke, ponekad čak i ovacije kuharu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. studeni 2024 23:07