GDJE KUPITI PRŠUT U ZAGREBU?

Izazov je pronaći mjesta koja nude dobar domaći pršut! Uvozna sirovina, žurba i pohlepa uzimaju danak

Donosimo pet provjerenih mjesta, na tri lokacije možete kupiti hrvatski proizvod, a nudimo i dvije alternative za ljubitelje jamon iberica

Istarski ili drniški pršut je dobar zato što ga nema, zapravo ima ga točno toliko da mit o najboljem pršutu iz Hrvatske može živjeti. Nekoliko je razloga zašto nema pravog domaćeg pršuta koji je divno sladak, aromatičan, podatan i zasoljen taman koliko treba. razgovarali smo s brojnim pršutarima, ali i ugostiteljima koji su ozbiljni u kupovini velikih pršuta primjerice od 15 kilograma na više, ali takvi primjerci gotovo i ne postoje. Platili bi ga vjerojatno i suhim zlatom ali doista su rijetki koji ga umiju pripremiti, a kasnije i prodati. Najveća greška u pravljenju pršuta je žurba i pohlepa. Malo je onih koji će hraniti svinju do velike kilaže jer im je to naprosto skupo, a pritom uopće ne paze na kvalitetu ishrane. I kod sušenja i zrenja se žuri što je pogotovo vidljivo kod velikog pršuta koji ostane "živ" oko kosti, a k tome je onda i podložan raznim bakterijama koje mogu uništiti sav dosadašnji trud i u finalu dobijete nejestiv pršut. Osim, žurbe u pripremi i pohlepi za novcem u kojoj se ne vidi dugoročni cilj da je mnogo bolje prodati po većoj cijeni kvalitetan pršut nego se što prije rješavati mlade životinje koja je vrlo vjerojatno uvezena i loše hranjena, a na koju se gleda samo kao trenutni trošak.

image
Unsplash

Osim toga, još je manje onih koji ne uvoze sirovinu, već imaju vlastitu. Najpozitivniji primjer u Istri vidjeli smo kod Mihaela Budaka koji ima svoje svinje, njih oko 150 kojima čak svira i radio. Budak ide još ambicioznije u svom pristupu pa uzgaja vlastite ratarske kulture, a k tome ima i vlastitu klaonicu koja je od izuzetne važnosti jer pogreške i brzopletost u klaonici također mogu uništiti sav dotadašnji trud i rad. Mihaela Budaka posjetili smo u mjestu Kranjci nedaleko Svetog Petra u Šumi gdje je otvorio i konobu "Doma" gdje možete kupiti njegove kosnice, žlomprte, lardo, pršut, kobasice i pancete.

image
Usplash

U predjelu južne Hrvatske, uzoran primjer je Ante Reljanović koji u Otavicama radi fenomenalan pršut. Svojevremeno smo telefonski razgovarali o mogućoj reportaži, ali nikako nismo mogli uskladiti vremena budući da je radio na sređivanju nove pršutane. Reljanović nam je potvrdio naša razmišljanja kako mnogi poljoprivrednici uzimaju poticaje, a nemaju vlastita grla stoke i kako je vrlo mali dio "najboljih hrvatskih pršuta" pravljeno od hrvatske sirovine.

Uglavnom, u Hrvatskoj je zapravo teško kupiti izuzetan pršut s hrvatskim porijeklom. U nastavku donosimo nekoliko mjesta na kojima će te kupiti dobar konkretan pršut s naglaskom da neki od navedenih mjesta prodaju strane pršute poput jamon iberica i pata negre.

image
Jakov Prkic/Cropix

Nira Delicije Zagreb

Maksimirska cesta 111

Pršutana Nira smještena je u Pakovom Selu, a imaju ispostavu u Zagrebu. Pršutoreznica im se nalazi u Maksimiru, ali imajte na umu da rade do 15 sati, subotom do 13.

Moments Wine and Fine Shop

Masarykova ul. 9

Ovo je relativno nedavno otvorena vinoteka koja ima dobar izbor vina, a nude i jamon iberico izvrsne kvalitete. Posljednji put kad smo ondje otišli kupiti vino za poklon, vidjeli smo da imaju proizvode Cinco Jotas, fantastičnih španjolskih proizvođača

Bura & Sol

Krapinska ul. 27

Ovaj butik delikatesa spada u zicere u gastronomskim krugovima pa nedaleko Trešnjevačkog placa uvijek možete kupiti jedan od najboljih pršuta u Zagrebu.

Bonkulović delikatese

Nova Ves 17

U ovoj specijaliziranoj trgovini delikatesa možete pronaći kojekakva čuda i tko voli hranu najčešće se ondje osjeća kao malo dijete u Disneylandu. Svojevremeno se ondje mogao kupiti jako dobar jamon iberico Fermin Martina i njegove gospođe Victoriane Gomez s kojom je pokrenuo posao 50-ih godina prošlog stoljeća.

Pršutoreznica Barba delicije

Baranovićeva 12

Ova delikatesna trgovina u zagrebačkom kvartu Špansko nudi drniški pršut, pancetu, pečenicu, a možete dokupiti i kućnu zalihu kvasine i sira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:28