Talijanskim medijima odjeknula je vijest - Forbes Italija napokon je objavio listu koja je svijetu nedostajala, a to je lista 25 najutjecajnijih chefova u Italiji. Sastavili su je Maddalena Fossati Dondero, direktorica utjecajnog talijanskog gastro magazina La Cucina Italiana, te Casa Artusi, talijanska kuharska akademija i kulinarski fakultet.
Kod sastavljanja liste, piše La Cucina Italiana, vodili su se stvarnim utjecajem koji kuhar ili kuharica imaju na regiju i zajednicu kojoj pripadaju.
Na prvom mjestu ove prestižne ljestvice našao se svjetski poznati chef Massimo Bottura. Riječ je, kako mnogi već znaju, o najpoznatijem talijanskom kuhar na svijetu, vlasniku i glavnom kuharu restorana Osteria Francescana, kojega smo imali prilike nekoliko puta ugostiti i u Hrvatskoj. Njegov restoran u Modeni nosi tri Michelinove zvjezdice i zelenu zvjezdicu te je čak dva puta proglašen brojem 1 na popisu 50 najboljih restorana na svijetu. Uz Osteriju Francescanu, Francescana Family grupacija ima i imanje Casa Maria Luigia u kojoj uz noćenje nude doručak i večeru u 9 slijedova. Tu je i Al Gatto Verde u sklopu imanja, u kojem gostima nude tasting i a la carte meni. Franceschetta58 je bistro smješten u centru Modene, a vjerujemo kako lanac Gucci Osteria restorana u Firenci, na Beverly Hillsu, u Tokiju i Seoulu ne treba posebno predstavljati.
Uz sve navedeno, Bottura vodi i restoran Cavallino koji reinterpretira duh Ferrarija unutar zidova izvornog restorana, koji je 1950. osnovao Enzo Ferrari. Nalazi se u Maranellu. Konačno, tu je i lanac restorana Torno Subito koji su do danas otvoreni u Dubaiju, Singapuru i Miamiju.
Na drugom mjestu ove liste je Antonino Cannavacciuolo. Ovaj u Italiji itekako poznat i cijenjen chef vodi Cannavacciuolo Group čiji restorani imaju sveukupno 7 Michelinovih zvjezdica. Bistrot Torino i Antonino Il Banco di Cannavacciuolo u Napulju, Vicolungo The Style Outletu, Orta San Giuliju i Milanu, u kojima nudi vrhunske pekarske i slastičarske proizvode te jestive suvenire, samo su neki od njegovih projekata.
A sve je počelo 1999. kad je ovaj chef nakon godina naukovanja u talijanskim restoranima i prikupljanju iskustava u inozemstvu stigao u Villu Crespi na jezeru Orta (Novara). Odlučuje prihvatiti težak izazov, zajedno sa svojom budućom suprugom Cinziom Primatesta vratiti Villi Crespi, građevini u maurskom stilu, nekadašnji sjaj kako bi je pretvorio u luksuzni Relais i restoran sa zvjezdicama kakav poznajemo danas. Taj restoran danas nosi 3 Michelinove zvjezdice.
Na trećem mjestu je domaćim bonkulovićima poznato ime. Riječ je obitelji Cerea, vlasnicima restorana Da Vittorio, koja ima Michelinovim zvjezdicama nagrađene restorane u Brusaportu, Shanghaiu i St. Moritzu. Pritom ih ovaj talijanski, svega nekoliko kilometara udaljen od Bergama, nosi tri. Druga generacija obitelji Cerea preuzela je posao od svojih roditelja, oca Vittoria koji je restoran otvorio i majke Brune koja danas još uvijek drži sve konce u rukama.
Njihovi sinovi Enrico i Roberto su chefovi, Francesco vodi vinski podrum i uslugu cateringa, Rossella je glavna domaćica u restoranu i obiteljskom hotelu La Dimora, dok Barbara vodi Cavour 1880, café-patisserie u mjestu Bergamo Alta, koji se upravo našao i na popisu najboljih slastičarnica na svijetu.
Za one koji možda još ne znaju, upravo je obitelj Cerea lani u Poreču, u Valamar Collection Isabella Resortu na otoku Sveti Nikola, otvorila restoran Miramare by Fratelli Cerea. I lani i ove godine upravo je Roberto Bobo Cerea na otvorenju sezone pred gostima prezentirao kako spravlja jelo koje im je priskrbilo treću Michelinovu zvjezdicu, o čemu smo vam pisali ovdje.
Na vrhu liste još su dvije zanimljive osobe - na četvrtom mjestu je, naime, Niko Romito, samouki chef, dok je na petom mjestu mladi Enrico Bartolini poznatiji kao jedini chef u povijesti Michelinova vodiča koji je nagrađen s četiri zvjezdice u isto vrijeme. Dolazak u Milano 2016. za njega je bio prijeloman trenutak u karijeri. Otvorio je tada Restoran Enrico Bartolini na trećem katu MUDEC-a, a vodi i bar-bistro. U isto vrijeme otvorio je Casual Ristorante u Bergamu i preuzeo ugostiteljstvo L‘Andane, ekskluzivnog odmarališta u Castiglione della Pescaia, u srcu Maremme, brinući se i za La Villa restoran i Trattoria Toscana, koja je tada preimenovana u La Trattoria Enrico Bartolini.
U rujnu iste godine stiže u Serenissimu i stvara Glam Restaurant, novu i ekskluzivnu gurmansku destinaciju na venecijanskoj gastronomskoj sceni. A onda se događa nešto što nitko nije mogao predvidjeti. U studenom 2016. Enricu Bartoliniju Michelin je dodijelio četiri zvjezdice, dvije u Milanu, jednu u Bergamu i jednu u Castiglione della Pescaia. Važno je to priznanje koje, ako se uzme u obzir da su tri nagrađena restorana otvorena gotovo istovremeno, ima itekakav značaj. U studenom 2017. također je osvojio Michelinovu zvjezdicu na Glamu u Veneciji. Enrico Bartolini time se potvrđuje kao jedan od najvažnijih kuhara na međunarodnoj razini.
Njegovi restorani danas nose 13 Michelinovih zvjezdica, a nedavno je otvorio i deseti fine dining restoran - nalazi se u Nocetu, petnaest minuta od Parme, u povijesnoj Palazzo Utini.
Dodajmo i kako su na popisu četiri žene - Antonia Klugmann, Chiara Pavan, Caterina Ceraudo i Viviana Varese, ali i da na njemu nije obitelji Scarello, koja u predgrađu Udina ima restoran Agli Amici koji dvije Michelinove zvjezdice nosi još od 2013., dok je njihov restoran u Rovinju upravo postao prvi i jedni restoran s dvije zvjezdice u Hrvatskoj.
OVO JE LISTA 25 NAJUTJECAJNIJIH CHEFOVA U ITALIJI ZA 2024.
1. Massimo Bottura
2. Antonino Cannavacciuolo
3. La famiglia Cerea
4. Niko Romito
5. Enrico Bartolini
6. Norbert Niederkofler
7. Antonia Klugmann
8. Alessandro Borghese
9. Gennarino Esposito
10. Davide Oldani
11. Chiara Pavan
12. Moreno Cedroni
13. Ciccio Sultano
14. Enrico Crippa
15. Andrea Aprea
16. Carlo Cracco
17. Nino Di Costanzo
18. Massimiliano Alajmo
19. Caterina Ceraudo
20. Antonio Guida
21. Viviana Varese
22. Cristiano Tomei
23. Riccardo Camanini
24. Mauro Uliassi
25. Giancarlo Morelli
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....