Na vrijeme reagirali

Iz prodaje povučene salame domaćeg proizvođača: ‘Novi proizvodi imaju dvostruku zaštitu‘

 Duje KlariĆ/cropix/
U Lovskom su odlučili preventivno povući cijelu šaržu jer su na dva uzorka pronašli spornu bakteriju

Nakon što je izašla vijest Državnog inspektorata da se zbog prisutnosti opasne bakterije Listerija s polica povlače dva suhomesnata proizvoda od divljači domaćeg brenda Grof Lovski iz Čazme, kontaktirali smo vlasnika, Marka Lušića. Kako je i sam potvrdio, riječ je o salami s mesom divlje svinje 80 g, LOV2923210723, te salami s mesom jelena 80 g, LOV4023210723, obje s rokom trajanja do 19. listopada ove godine. Na početku razgovora, Lušić je naglasio da u pet godina postojanja i uz sve stroge kontrole, koje i sami provode, do sada još nisu imali slučaj povlačenja proizvoda.

"Zaista se držimo najviših mogućih standarda u našoj proizvodnji. Imamo raspisane HACCP sisteme samokontrole koje svakodnevno provodimo, a već treću godinu zaredom imamo i certifikat IFS. Isto tako, nekoliko puta godišnje naše proizvode šalju na analizu i trgovački lanci koji od nas kupuju, a i mi to sami radimo barem deset puta godišnje. Također, minimalno pet puta godišnje šaljemo na analizu i uzorke briseva iz različitih dijelova pogona, a sirovinu kupujemo od etabliranih proizvođača koji su i sami podložni strogim kontrolama", govori nam Lušić i dodaje kako je nažalost listerija najraširenija patogena bakterija i česta je u trajnim suhomesnatim proizvodima, pa i EU regulativa postavlja granice do koje mjere je dozvoljena u proizvodima.

"Iako od početka imamo stroge kontrole, kod nas je pronađena povišena razina ove bakterije na dva komada specifičnog serijskog broja, a kako bismo bili 100 posto sigurni odlučili smo preventivno povući cijelu originalnu šaržu", govori.

Početkom travnja je i sam, kaže, iz novinskih članaka primijetio nešto češću pojavu ove bakterije, pa je prije dva mjeseca u svojim proizvodima počeo koristiti bakterije koje proizvode bakteriocine (koji rade na prevenciji razvoja listerije).

"Krenuo sam s tim jer nisam htio riskirati čak i ono malo mogućnosti da se to dogodi, ali, nažalost, ova šarža koju smo povukli radila se prije toga. No, u svim proizvodima koji se trenutno nalaze na policama korištene su bakterije koje proizvode bakteriocine i samim time proizvodi imaju duplu zaštitu", govori Lušić i dodaje da mu je žao su ljudi imali neugodnosti provjeravajući trebaju li salamu koju su kupili vratiti. "Sreća u ovoj nezgodnoj situaciji je što se ništa loše nije dogodilo, a mi smo cijelu šaržu povukli zbog preventivnih mjera", ponavlja Lušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:58