NA DOBROM GLASU

Istarska konoba o kojoj je pisao The New York Times, a ovdje je ručao i Anthony Bourdain

 Konoba Mondo Motovun Facebook/
Ekipa Glasa Istre posjetila je motovunsku konobu o kojoj su se posljednjih godina raspisali svjetski mediji

Primili su pohvale The New York Timesa, a ovu konobu u Motovunu prvi je Amerikancima otkrio Kabir Chibber još 2009. godine, piše Glas Istre. Napisao je tada kako Istru doživljava kao Toskanu prije pedesetak godina te kako je riječ o pristupačnom mjestu bez horde turista u kojem je upravo Mondo tada bio možda najbolji mali restoran. Spomenuo je i tadašnju ponudu jela, među kojima je istaknuo goveđi carpaccio s crnim tartufom, palentu s tartufima i tagliatelle u umaku od tartufa.

image
Konoba Mondo Motovun Facebook/

Kako piše Glas Iste, drugi put je u The New York Timesu 2016. godine o Mondu pisao Joji Sakuraji, koji je za ovo mjesto također imao samo riječi hvale. Zavirivši u povijest konobe, ekipa Glasa Istre zaputila se u Motovun kako bi saznali što se danas zbiva u popularnoj konobi.

"Često nas spominju domaći i inozemni food i travel blogeri, portali i novine. Većinu novinara nismo upoznali. Došli su, naručili hranu, platili i otišli, a da su o nama nešto napisali, obično bi nam javili znanci", ispričao je za Glas Istre vlasnik konobe Mondo, Klaudio Ivašić.

image
Konoba Mondo Motovun Facebook/

Ivašić se, kako piše Glas Istre, ugostiteljstvom počeo baviti još 1986. godine kada je kao 14-godišnjak konobario u kafiću Montona. Tadašnji vlasnik odlučio mu je prepustiti posao osam godina kasnije, a potom je preuzeo i lokal koji je poslovao na mjestu današnjeg Monda. Najprije ga je planirao prenamjeniti u pizzeriju jer, kako kaže, u to vrijeme Motovun nije imao mjesto s dobrom pizzom, no u tome su ga spriječile vijesti o prvom tekstu koji je izašao u The New Yortk Timesu.

Osim toga, 2011. godine u Mondu je u hrani uživao i veliki Anthony Bourdain. Klaudio je za Glas Istre ispričao kako je tekao prvi razgovor sa slavnim chefom i putopiscem.

"Nazvao me je i rekao da bi u Mondu snimao emisiju 'No Reservations Croatia'. Bio sam u šoku. Spustio sam slušalicu. Mislio sam da me netko zafrkava, a onda je ponovno nazvao", rekao je.

image
Konoba Mondo Motovun Facebook/

Dvije godine kasnije ekipa iz Monda je odradila catering za vjenčanje Yasemin Denari i McLaina Southwortha, sina bivšeg direktora Svjetske banke za jugoistočnu Europu i brata Lucinde Southworth, supruge Larryja Pagea, suosnivača Googlea i jednog od najbogatijih ljudi na svijetu.

Kako je Klaudio otkrio za Glas Istre, ideja Monda ostala je ista – gostima žele ponuditi tradicionalnu istarsku kuhinju interpretiranu na malo moderniji način. Ponekad se, kaže, zaigraju fuzijom i dodaju dašak sicilijanske kuhinje pa tako rade, primjerice, domaću paštu s istarskim pršutom i pistacijom sa Sicilije.

"Naravno da je tartuf kralj našeg stola, a da bi došao do punog izražaja, poslužujemo ga s dvije vrste raviola, jednima punjenima sa špinatom i drugima s celerom u šugu od tartufa, s tartufima naribanima na listiće", ispričao je.

image
Konoba Mondo Motovun Facebook/

Rade gotovo cijele godine, zatvoreni su samo u siječnju, a udarni mjesec ovdje je listopad i sezona bijelog istarskog tartufa. Mondo je u i klubu kvalitetnih restorana i konoba s oznakom "Izvorni tartuf - Tartufo vero". Čine ga isključivo restorani i konobe iz zone tartufa koji se izdvajaju po kvaliteti u prezentaciji i serviranju tartufa, sljubljivanju jela na bazi tartufa s vinima, poznavanja svih vrsta bijelog i crnog tartufa te posebnih sezonskih menija na bazi tartufa, piše Glas Istre.

Cijelu priču pročitajte ovdje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:04