Uz stalne rasprave o “ispravnim” recepturama izvornih jela, međimurskih kulinarskih ikona, sve su zanimljivije diskusije na temu modernih interpretacija tradicijskih jela. Međimurska gibanica sama je po sebi vruća tema, iako je najbolja poslužena kao mlaka. Ova je divna četveroslojna slastica i dalje predmet sporenja između prekmurskih Slovenaca i Međimuraca oko prava na povijesno autorstvo.
Stiže recept!
Sastojci:
500 g gotovih kora za savijače 350 g jabuka 250 svježeg sira 125 g mljevenog maka 300 ml mlijeka 250 g šećera 50 g grožđica 75 g maslaca žličica cimeta 250 ml slatkog vrhnja 3 jaja 50 g šećera u prahu 125 g oraha 2 vrećice vanilin šećera naribana korica 1 limuna 3 žlice ruma |
Priprema:
Uzmite pleh za pečenje s povišenim stranicama veličine koja je približna veličini kora za savijače. Ako nije, izrežite ih, odnosno odstranite višak (ne smiju biti manje od pleha). Za nadjev od sira pomiješajte žumanjke s vanilin šećerom, malo korice limuna i pola količine grožđica pa dodajte istučen snijeg od 2 bjelanjka sa 150 g šećera.
Za nadjev od maka zagrijte 100 ml mlijeka pa kipućim prelijte mak, dodajte rum, malo korice limuna, vanilin šećer i grožđice. Od bjelanjka i ostatka šećera istucite snijeg i umiješajte ga.
Nadjev od jabuka: oguljene jabuke naribajte, pospite ih šećerom u prahu i cimetom pa pustite da odstoje 20 minuta. Ožmiknite ih da se iscijedi sok.
Nadjev od oraha: mljevene orahe pomiješajte s cimetom. Otopite maslac u 200 ml mlijeka.
Namastite pleh, složite 3 kore tako da svaku premažete maslacem i pospete orasima. Zatim premažite nadjev od sira, stavite tri kore pa nadjev od jabuka, tri kore pa nadjev od maka. Na kraju stavite tri kore koje premažite maslacem. Pecite na 180 stupnjeva pa kad je skoro gotova , prelijte je slatkim vrhnjem i zapecite do kraja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....