kulinarska ikona

ISPROBAN RECEPT: Kako napraviti međimursku gibanicu?

 Biljana Gaurina / Hanza Media
Imamo odličan recept kako napraviti tradicionalnu gibanicu od koje cure sline!

Uz stalne rasprave o “ispravnim” recepturama izvornih jela, međimurskih kulinarskih ikona, sve su zanimljivije diskusije na temu modernih interpretacija tradicijskih jela. Međimurska gibanica sama je po sebi vruća tema, iako je najbolja poslužena kao mlaka. Ova je divna četveroslojna slastica i dalje predmet sporenja između prekmurskih Slovenaca i Međimuraca oko prava na povijesno autorstvo.

Stiže recept!

Sastojci:

500 g gotovih kora za savijače
350 g jabuka
250 svježeg sira
125 g mljevenog maka
300 ml mlijeka
250 g šećera
50 g grožđica
75 g maslaca
žličica cimeta
250 ml slatkog vrhnja
3 jaja
50 g šećera u prahu
125 g oraha
2 vrećice vanilin šećera
naribana korica 1 limuna
3 žlice ruma

Biljana Gaurina / Hanza Media

Priprema:

Uzmite pleh za pečenje s povišenim stranicama veličine koja je približna veličini kora za savijače. Ako nije, izrežite ih, odnosno odstranite višak (ne smiju biti manje od pleha). Za nadjev od sira pomiješajte žumanjke s vanilin šećerom, malo korice limuna i pola količine grožđica pa dodajte istučen snijeg od 2 bjelanjka sa 150 g šećera.

Za nadjev od maka zagrijte 100 ml mlijeka pa kipućim prelijte mak, dodajte rum, malo korice limuna, vanilin šećer i grožđice. Od bjelanjka i ostatka šećera istucite snijeg i umiješajte ga.

Nadjev od jabuka: oguljene jabuke naribajte, pospite ih šećerom u prahu i cimetom pa pustite da odstoje 20 minuta. Ožmiknite ih da se iscijedi sok.

Nadjev od oraha: mljevene orahe pomiješajte s cimetom. Otopite maslac u 200 ml mlijeka.

Namastite pleh, složite 3 kore tako da svaku premažete maslacem i pospete orasima. Zatim premažite nadjev od sira, stavite tri kore pa nadjev od jabuka, tri kore pa nadjev od maka. Na kraju stavite tri kore koje premažite maslacem. Pecite na 180 stupnjeva pa kad je skoro gotova , prelijte je slatkim vrhnjem i zapecite do kraja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:54