DOBRA IDEJA ZA RUČAK

Isprobali smo novu tjesteninu na tržištu i napravili predobar 15-minutni ručak, evo zašto bismo je kupili opet

Iza brenda Bronza tjestenina stoji gastro entuzijast Rudi Ošker, kojemu je cilj stvoriti brend koji će postati prepoznatljiv po kvaliteti i inovativnosti

Kada su nam nedavno na Instagram feedu počele iskakati objave o Bronza tjestenini, priznat ćemo vam, odmah nas je osvojilo upečatljivo pakiranje. Možda je do crvene boje, a možda do općenitog minimalističkog dizajna, ali bili smo kupljeni i znali smo da fusille, tagliatelle, rezance i rigatone ovog brenda želimo isprobati.

Bronza tjestenine za sada se mogu kupiti u Mrkvica trgovinama, Friškoteci i Veronika Delikatesama pa smo, u posljednjem obilasku ovih trgovina specijaliziranih za domaće proizvode, uspjeli uhvatiti i vrećicu tagliatella. U Veronika Delikatesama, u zagrebačkoj Bijeničkoj ulici, 400 grama platili smo 2,49 eura (cijena za 400 grama fusilla je 1,99 eura). Budući da je riječ o ručno i pažljivo rađenoj tjestenini, znali smo da je ne želimo utopiti u gustom i teškom umaku već smo je uparili s jednostavnim pirjanim rajčicama i tek nekoliko drugih sastojaka kako bi sama tjestenina došla do izražaja. Pomalo očekivano, tanjur smo ispraznili u rekordnom roku.

Naime, kako i stoji na pakiranju, u pitanju je tjestenina koja se oblikuje pomoću brončanih kalupa što joj daje nešto grublju teksturu i samim time bolje se povezuje s umacima. U našem slučaju, ljepljivi umak koji smo dobili od vode u kojoj se kuhala tjestenina, maslinova ulja i soka od rajčica lijepo se sljubio s tagliatellama i, kako to već biva, jedva smo se zaustavili da tanjur ne napunimo i drugi put.

image
Lidija Lončarić/

Nakon što smo tjesteninu kušali, kontaktirali smo vlasnika, Rudija Oškera, koji nam je otkrio kako je brend Bronza pokrenuo iz čiste ljubavi prema kuhanju.

"U pitanju je manja, ali ozbiljna linija za proizvodnju tjestenine u kojoj i sam radim. Proizvod je hrvatski i sami smo navigirali sve što je danas u ponudi. Tjesteninu radimo isključivo koristeći brončani kalup, a to znači da, osim grublje teksture, proizvod zadržava i prirodniju boju. Sam proces je skuplji i dulji, nešto kontra brze industrijske proizvodnje u kojoj se uglavnom koriste kalupi od teflona", objasnio nam je Rudi.

image
Lidija Lončarić/

Dodao je i kako on sam nije kuhar, već je završio međunarodno poslovanje, ali smatra se prilično strastvenim kada je u pitanju kuhanje i fokus voli staviti na unaprjeđenje znanja i vještina. To ga je, kaže, i dovelo da od kuhanja u vlastitoj kuhinji pokrene nešto svoje. Cilj mu je, dodao je, od samog početka bio kreirati domaći brend koji će biti prepoznat po kvaliteti i inovativnosti, a u skorije vrijeme volio bi svoje proizvode ponuditi i široj publici.

"Vjerujemo da će ljudi koji cijene kvalitetnu namirncu i transparentnost proizvodnje prepoznati naš brend kao nešto vrijedno na domaćem tržištu", dodao je Rudi.

Iako u ponudi za sada ima tek nekoliko vrsta tjestenine, već je sada napravio odličan posao i, sudeći po Instagram objavama brojnih korisnika, stekao velik broj fanova svojih proizvoda.

Budući da je i sam veliki ljubitelj kuhanja, na svom Instagram profilu često dijeli i recepte i savjete kako najbolje pripremiti tjesteninu. Tagliatelle, primjerice, uparuje s kozicama, cherry rajčicama i limunom, raguom od junećih rebara i vongolama, fusille s lisičarkama i brokulom, a rigatone s umakom od cherry rajčica ili od njih radi slasnu carbonaru. Stoga, ako vam ponestane ideja za ljetni ručak, a pašta je, kao i obično na vruće ljetne dane, jedina opcija zbog koje pristajete stajati za štednjakom, naš je savjet da zapratite Bronza tjestenine na Instagramu i inspirirate se. Tamo također možete saznati i novosti vezane za sam brend, proizvode i prodajna mjesta, ali i kontaktirati Rudija koji će vam rado odgovoriti na svaki upit.

Ako, pak, još uvijek niste odlučili što biste danas kuhali za ručak, a iz hladnjaka ili košare na kuhinjskom stolu gleda vas napokon slatka rajčica koju ste proteklog vikenda kupili na tržnici, neka vam naš recept za superbrzu tjesteninu posluži kao inspiracija. Mi smo nakon ovog gotovo polizali tanjure. Dakle, isplati se probati.

Trebat će vam:

3 zrele, slatke rajčice

3-4 režnja češnjaka

1 luk

1 šaka svježeg bosiljka

prstohvat šećera

1 žličica soli

2-3 slana inćuna

10-ak maslina

papar

tjestenina

maslinovo ulje

Priprema:

Rajčicu najprije nasjeckajte na manje komade. U većoj tavi zagrijte ulje, a dok čekate da se zagrije, stavite grijati posoljenu vodu za tjesteninu. Na ulje potom bacite luk i češnjak koje ste samo grubo nasjeckali. Pirjajte minutu, ali pripazite da češnjak ne zagori. Zatim na to dodajte rajčicu i dobro pomiješajte. Začinite soli, paprom i šećer, ubacite polovicu sitno sjeckanog bosiljka i pirjajte dok rajčica ne ispusti sok. Ubacite i sitno sjeckane inćune i masline. Povremeno dodajte po žlicu ili dvije vode u kojoj se kuha tjestenina, a kada je tjestenina skoro gotova, prebacite je iz vode u tavu s rajčicom. Pomiješajte, dodajte još vode od kuhanja po potrebi, kuhajte još minutu pa maknite s vatre. Poslužite odmah, a po želji možete dodati i parmezana ili mozzarelle.

image
Lidija Lončarić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 23:30