(PRE)DOBRA PREPORUKA

Isplati li se voziti pola sata do Brežica zbog pizze? Da, nismo jedini koji su "pali" na Hudu

Nekako nam se čini da sad trebamo promišljati o nove povode za odlazak u Brežice

"Okej, ovo je najbolja pizza napuljskog stila, a došli smo iz Zagreba!" dobacili su nam gosti koji su upravo izlazili iz slovenske pizzerije Huda kad smo ih zaskočili brzopoteznim pitanjem na ulazu: "I? Jel valja?!" Zapravo smo samo htjeli čuti njihovo iskreno mišljenje jer za Hudu smo prvi put čuli 2019. godine u kontekstu tada novog uličnog festivala "Kuhna na ulici" i već se nekoliko puta uvjerili da fakat vrijedi voziti pola sata do Brežica za takve pizze. Hudo u doslovnom prijevodu sa slovenskog znači loše, mrko, grešno ili srdito, ali u prenesenom značenju točniji prijevod bio bi: grešno dobar, kakve su i pizze iz ove slovenske pizzerije.

image
Huda Facebook Page/
image
Huda Facebook Page/

Tijesto je meko prozračno i lagano hrskavo na prvi zagriz, a brašno nabavljaju iz Napulja, tijesto prije pečenja odležava 24 sata, a peku je ravno minutu na 500°C. Koriste San Marzano rajčice i fior di latte iz Kampanije. Na jelovniku su prepoznatljive klasične pizze, ali i neke autorske kombinacije. Zanimljiva je pizza "Karamela" s karameliziranim lukom, gljivama, sezamom i domaćim pestom i "Calabrese" s mozzarellom, ndujom - sušenom svinjskom salamom začinjenom čilijem s mekom teksturom u unutrašnjosti. Osim sjajnih pizza naša preporuka su klasici burrate i margherite da uzmete "Karmelu" ili "kalabrese". Cijene pizza se kreću između 8 i 10 eura. Imaju jako dobar izbor vina, četiri koktela, a od piva toče Union, craftove Reservoir Dogs i Reset te Heineken. ostavite mjesta za desert i priuštite si njihove cannole.

image
Gordana Jankoska Vranić/
image
Gordana Jankoska Vranić/

Cannoli su talijanska slastica porijeklom sa Sicilije koje su cjevastog oblika od prženog hrskavog tijesta punjene slasnom kremom od ricotta sira. Vjeruje se kako su cannoli nastali u okolici Palerma, a običavale su ih pripremati žene u vrijeme karnevala. Osim u Italiji, ova slastica je stekla nevjerojatnu popularnost u Americi gdje su je donijeli sicilijanski imigranti. Njihovoj popularnosti svjedoči i scena u kultnom filmu Kum gdje se cannoli spominju u rečenici: "Ostavite pištolj i uzmite cannole!". Zanimljivo je kako se cannoli nisu spominjali ni u originalnom scenariju filma niti u romanu, ali redatelj Francis Ford Coppola odlučio je ubaciti detalj koji ga je podsjetio na djetinjstvo. Naime, Coppolin otac je nakon posla običavao kući donositi prepoznatljive bijele kutije sa slasticama. Rečenica "Uzmi cannoli!" zapravo je improvizacija glumca Richarda Castellana. Iako se radi o nebitnoj rečenici za radnju filma, ubrzo je postala omiljena među glumačkom ekipom filma Kum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:54