Pumpkin spice latte

Iskoristite sezonu bundeva za pripremu kremastog napitka koji obožava cijeli svijet

 Annapustynnikova
Pripremite pire od bundeve pa njime, osim sezonskih jela, obogatite i omiljene napitke

Iako nas je jesen počastila lijepim vremenom prošli tjedan, hladne večeri zovu na utopljavanje u deke, gledanje omiljenih serija i ispijanje toplih napitaka. Kavopijama će se ideja da se u njihovu šalicu vrhunske kave dodaje išta osim običnog mlijeka možda činiti suluda, no ne možemo poreći da nas je zaintrigirao napitak zvan pumpkin spice latte koji je popularizirao poznati američkih lanac kafića. Želite li ove jeseni i sami isprobati taj napitak s dodatkom bundeve i mirisnih začina, možete ga s lakoćom pripremiti i sami! Od začina vam trebaju cimet, muškatni oraščić, klinčić, a malo žestine dat će mu đumbir i korijander. Takva se mješavina može kupiti i gotova, a budući da vjerojatno u ormarićima imate sve te sastojke, samo ih trebate u zdjelici pomiješati i pospremiti za kasniju uporabu.

image
Karpenkovdenis

Odvojite malo vremena za pripremu kreme od bundeve koju možete do dva tjedna držati u boci u hladnjaku i koristiti kako biste nadogradili svoju kavu. Sastojci ovog finog napitka su mlijeko, pire od bundeve, kombinacija začina, vanilija i zaslađivač po želji.
Kod odabira mlijeka možete se poigrati i s biljnim pripravcima poput bademova mlijeka ili pak mlijeka od indijskih oraščića.

Ovisno o vašim osobnim preferencijama, eksperimentirajte i sa zaslađenim i nezaslađenim varijantama. Želite li doista bogati napitak, možete koristiti i punomasno mlijeko ili pak polovicu mlijeka zamijeniti slatkim vrhnjem. Za pire od bundeve treba vam muškatna bundeva, koju razrežite po dužini i iz nje uklonite sjemenke i povezane niti. Zagrijte pećnicu na 190 °C. Polovice stavite u posudu za pečenje tako da kora bude okrenuta prema gore i ulijte vodu u visini od 2,5 cm. Pecite u pećnici, ovisno o veličini bundeve, od 45 minuta do sat i pol. Kada bundeva omekša, izvadite je iz pećnice i pustite da se ohladi tako da možete žlicom izvaditi njeno meso i staviti ga u blender te dodatno usitniti tako da dobijete glatku smjesu.

image
Annapustynnikova

Odvojite dio pirea za juhu ili prilog, a dio koji želite pretvoriti u dodatak napitcima ostavite u blenderu pa dodajte mlijeko po odabiru, mješavinu začina, vaniliju i zaslađivač poput meda ili javorova sirupa. Obrađujte u blenderu sve dok ne dobijete glatku tekućinu i po potrebi dodajte još zaslađivača. Jednom kad je gotov, dodatak od bundeve stavite u teglicu ili bocu s čvrstim zatvaranjem te čuvajte u hladnjaku, a prije svake upotrebe protresite!

Pogledajte specijalno izdanje magazina "55 PRIČA IZ 55 RESTORANA"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:23