Mislila sam kako će priča koju sam ''odradila'' krajem prošlog tjedna biti jedna u nizu od onih o otvorenju novih mjesta u Zagrebu. Svaka na mene ostavi dojam, bez daljnjeg, ali postoje i one posebne, koje ostanu s tobom duže vrijeme. Priča o indijskom restoranu Namaste, koji se smjestio na adresi bivše pizzerije Baschiera na uglu Horvaćanske i Savske ulice, je upravo jedna od takvih.
Vlasnik restorana je indijski poduzetnik Devaraj Rangaswamy, a ja sam o konceptu i hrani u restoranu porazgovarala s njegovim sinom Aakashom. Obitelj Rangaswamy koja je u Hrvatsku došla prije jedanaest godina i u istu se zaljubila na prvi pogled, zajedno s uigranim timom od šest izvrsnih i visoko educiranih kuhara, je odlučna u svom naumu da bit i smisao indijske kuhinje približi Zagrepčanima koji konstantno žude za nečim novim i drugačijim.
''Naši chefovi su maksimalno educirani o namirnicama i to ističemo kao najvažnije. Glavni chef Sourabh Khandekar je zanat brusio u londonskom Dorchesteru, jednom od najluksuznijih hotela na svijetu te u Indiji. Začine dobavljamo iz Indije i pazimo da se radi o onima najviše kvalitete.'' – rekao je Aakash. |
Ipak, kako bi zadovoljili baš svako nepce, gostima nude mogućnost izbora između tri različita stupnja začinjenosti hrane. Morate biti svjesni da začini visoke kvalitete imaju puno intenzivniji okus od onih koje smo mi navikli svakodnevno kupovati.
Za dobro promišljenu vinsku listu zaslužan je sommelier Mario Meštrović koji je istaknuo:
''Vinska lista je specifična jer se radi i o takvoj hrani. U principu nudimo vina koja se drugdje piju manje, a riječ je o jačim vinima visoke slatkoće koja savršeno kontriraju ljutini.'' |
Osim vina, jela sljubljuju i s pivom, točnije njemačkim pšeničnim pivom koje obiluje notama karamela te je prilično aromatično.
Inače, Indija je na nacionalnoj razini prva na ljestvici zemalja konzumenata veganske i vegetarijanske prehrane. Time se ponose, ali ističu i kako im je meso itekako drago. Što se menija tiče, nakon što primijetite da je prilično opširan, zamijetit ćete i da se radi o više no pristupačnim cijenama. Cijena juha se kreće od 25 do 35 kuna, salata od 20 do 25 kuna, a najskuplje predjelo stoji 60 kuna. Predjela dijele na vegetarijanska i mesna, a isto vrijedi i za glavna jela. Cijena glavnih jela kreće se od 45 do 85 kuna.
Imala sam priliku kušati Masala Chai koji me oduševio na prvu, a isto je vrijedilo i za Mango Lassi, piće na bazi manga i jogurta koje se tradicionalno pije za pročišćavanje nepca prije, tijekom ili nakon obroka.
Na red je došlo i Pakoras povrće (krumpir, paprika, brokula, cvjetača prženi u tempuri od slanutka) te Mumbai Pav Bhaji (mješavina povrća koja neodoljivo podsjeća na naš ajvar, a jede se s pecivom premazanim maslacem). I jedno i drugo, dovedeno do savršenstva. Inače, u Indiji se češće mesna jela jedu za predjelo, a jela ''na žlicu'' kao glavno jelo.
Zato ćete Murgh Malai Tikku (koja je blaža) i Classic Chicken Tikku pronaći na meniju pod predjelima.
Jedan od najpoznatijih indijskih specijaliteta je svakako Tandoori piletina, a jedina razlika između Tikka i Tandoori piletine je to što se za pripremu Tandoori piletine koriste pileći zabatci (za koje vjeruju da su najukusniji dio pileta) s kostima.
Posebno oduševljenje izazvala je Butter Chicken, piletina kuhana u Tandooru s jako bogatim umakom od rajčice, a ništa blaži dojam nisu ostavili i deserti, točnije Gulab Jamun (mliječne kuglice koje se prže u gheeju), Gajar ka Halwa (pečena mrkva polako kuhana u mlijeku s kardamomom) te Malai Kulfi (desert od mlijeka nalik sladoledu).
''Želimo kuhati iskrenu i autentičnu hranu, bez varanja. Hranu koja dolazi iz srca i duše, osjećamo to kao poziv.'' – istaknuo je Aakash. |
U prostoru koji broji više od 250 sjedećih mjesta, planiraju otvoriti lounge prostor u kojemu ćete se moći odmoriti uz vrhunska pića i cigare.
Hrana je u Namasteu dovedena do savršenstva. Ultimativni comfort food koji nije u stanju razočarati. Savršeno putrasto meso, umaci koji obiluju dobro izbalansiranim začinima, aromatizirana riža dovedena na sasvim novu razinu… Kuhanje komplicirano u svojoj jednostavnosti, a vrijednost za novac u svakom smislu te teze. Ovo je restoran koji se jednostavno mora pronaći na vašoj ''to go'' listi!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....