NOVO MJESTO

INDIJSKI RESTORAN NAMASTE: Ultimativni comfort food koji nije u stanju razočarati!

Na fotografiji s lijeva na desno: Ashisi Kumar Gupta, Harshad Arekar, Avtar Singh, Duje Segvic, Dhinesh Kumar Mookaiya i Sourabh Satish Khandekar.
 Darko Tomaš / HANZA MEDIA
''Namaste komunicira poštovanje i štovanje svetog u vama. Ono znači da poštujem svjetlost, ljubav, istinu, ljepotu i mir u vama. U dijeljenju tih stvari mi smo ujedinjeni, mi smo isti, mi smo jedno.''

Mislila sam kako će priča koju sam ''odradila'' krajem prošlog tjedna biti jedna u nizu od onih o otvorenju novih mjesta u Zagrebu. Svaka na mene ostavi dojam, bez daljnjeg, ali postoje i one posebne, koje ostanu s tobom duže vrijeme. Priča o indijskom restoranu Namaste, koji se smjestio na adresi bivše pizzerije Baschiera na uglu Horvaćanske i Savske ulice, je upravo jedna od takvih.

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji: logotip.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Vlasnik restorana je indijski poduzetnik Devaraj Rangaswamy, a ja sam o konceptu i hrani u restoranu porazgovarala s njegovim sinom Aakashom. Obitelj Rangaswamy koja je u Hrvatsku došla prije jedanaest godina i u istu se zaljubila na prvi pogled, zajedno s uigranim timom od šest izvrsnih i visoko educiranih kuhara, je odlučna u svom naumu da bit i smisao indijske kuhinje približi Zagrepčanima koji konstantno žude za nečim novim i drugačijim.

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji s lijeva na desno: Ashisi Kumar Gupta, Harshad Arekar, Avtar Singh, Duje Segvic, Dhinesh Kumar Mookaiya i Sourabh Satish Khandekar.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA
Na fotografiji s lijeva na desno: Ashisi Kumar Gupta, Harshad Arekar, Avtar Singh, Duje Segvic, Dhinesh Kumar Mookaiya i Sourabh Satish Khandekar.

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji: spravljanje pogacice s cesnjakom.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji: spravljanje pogacice s cesnjakom.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji: spravljanje pogacice s cesnjakom.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

''Naši chefovi su maksimalno educirani o namirnicama i to ističemo kao najvažnije. Glavni chef Sourabh Khandekar je zanat brusio u londonskom Dorchesteru, jednom od najluksuznijih hotela na svijetu te u Indiji. Začine dobavljamo iz Indije i pazimo da se radi o onima najviše kvalitete.'' – rekao je Aakash.

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji: 
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji: pripremanje piletine.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji: pripremanje piletine.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Ipak, kako bi zadovoljili baš svako nepce, gostima nude mogućnost izbora između tri različita stupnja začinjenosti hrane. Morate biti svjesni da začini visoke kvalitete imaju puno intenzivniji okus od onih koje smo mi navikli svakodnevno kupovati.

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji: jelo.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Za dobro promišljenu vinsku listu zaslužan je sommelier Mario Meštrović koji je istaknuo:

''Vinska lista je specifična jer se radi i o takvoj hrani. U principu nudimo vina koja se drugdje piju manje, a riječ je o jačim vinima visoke slatkoće koja savršeno kontriraju ljutini.''

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji: Mario Mestrovic, somelier i savjetnik vlasnika.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Osim vina, jela sljubljuju i s pivom, točnije njemačkim pšeničnim pivom koje obiluje notama karamela te je prilično aromatično.

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji: jelo.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Inače, Indija je na nacionalnoj razini prva na ljestvici zemalja konzumenata veganske i vegetarijanske prehrane. Time se ponose, ali ističu i kako im je meso itekako drago. Što se menija tiče, nakon što primijetite da je prilično opširan, zamijetit ćete i da se radi o više no pristupačnim cijenama. Cijena juha se kreće od 25 do 35 kuna, salata od 20 do 25 kuna, a najskuplje predjelo stoji 60 kuna. Predjela dijele na vegetarijanska i mesna, a isto vrijedi i za glavna jela. Cijena glavnih jela kreće se od 45 do 85 kuna.

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji: dio jelovnika.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Imala sam priliku kušati Masala Chai koji me oduševio na prvu, a isto je vrijedilo i za Mango Lassi, piće na bazi manga i jogurta koje se tradicionalno pije za pročišćavanje nepca prije, tijekom ili nakon obroka.

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji: osvjezavajuci napitak od mlijeka i zacina.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji: 
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Na red je došlo i Pakoras povrće (krumpir, paprika, brokula, cvjetača prženi u tempuri od slanutka) te Mumbai Pav Bhaji (mješavina povrća koja neodoljivo podsjeća na naš ajvar, a jede se s pecivom premazanim maslacem). I jedno i drugo, dovedeno do savršenstva. Inače, u Indiji se češće mesna jela jedu za predjelo, a jela ''na žlicu'' kao glavno jelo.

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji: jelo.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Zato ćete Murgh Malai Tikku (koja je blaža) i Classic Chicken Tikku pronaći na meniju pod predjelima.

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji: jelo.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji: jelo.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Jedan od najpoznatijih indijskih specijaliteta je svakako Tandoori piletina, a jedina razlika između Tikka i Tandoori piletine je to što se za pripremu Tandoori piletine koriste pileći zabatci (za koje vjeruju da su najukusniji dio pileta) s kostima.

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji: jelo.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji: jelo.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Posebno oduševljenje izazvala je Butter Chicken, piletina kuhana u Tandooru s jako bogatim umakom od rajčice, a ništa blaži dojam nisu ostavili i deserti, točnije Gulab Jamun (mliječne kuglice koje se prže u gheeju), Gajar ka Halwa (pečena mrkva polako kuhana u mlijeku s kardamomom) te Malai Kulfi (desert od mlijeka nalik sladoledu).

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji: jelo.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji: desert.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji: desert.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Na fotografiji: desert.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

''Želimo kuhati iskrenu i autentičnu hranu, bez varanja. Hranu koja dolazi iz srca i duše, osjećamo to kao poziv.'' – istaknuo je Aakash.

U prostoru koji broji više od 250 sjedećih mjesta, planiraju otvoriti lounge prostor u kojemu ćete se moći odmoriti uz vrhunska pića i cigare.

Zagreb, 120718.
Selska 217.
U neposrednoj blizini Savskog mosta otvoren je vrhunski indisjski restoran Namaste.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Hrana je u Namasteu dovedena do savršenstva. Ultimativni comfort food koji nije u stanju razočarati. Savršeno putrasto meso, umaci koji obiluju dobro izbalansiranim začinima, aromatizirana riža dovedena na sasvim novu razinu… Kuhanje komplicirano u svojoj jednostavnosti, a vrijednost za novac u svakom smislu te teze. Ovo je restoran koji se jednostavno mora pronaći na vašoj ''to go'' listi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 22:04