Sunce je napokon izašlo i u vrtove i na tržnice vraća se sezonsko šarenilo. Prolazeći klupama tako ćete naići na svima omiljene šparoge, matovilac, rukolu, špinat, mladi luk i rotkvice, a zaputite li se u šumu, mogao bi vas iznenaditi intenzivan miris nezaobilaznog medvjeđeg luka. Ovog mjeseca veselimo se i grašku za bogata variva i kakav dobar rizi bizi, a ponegdje već možemo naići i na jagode koje polako preuzimaju glavnu ulogu kada su u pitanju deserti. Uz jagode, u travnju nas posebno veseli i svestrana rabarbara koju jedva čekamo upakirati u osvježavajuće proljetne deserte.
Šparoge
Kraljice ranog proljeća, svestrane šparoge obožavamo na nebrojeno mnogo načina. Za doručak ih pakiramo u bogatu fritaju, za ručak kombiniramo u juhama, s tjesteninom i kremastom rižotu, a obožavamo je i u slasnim pitama. Dobra je ideja i kratko ih blanširati pa baciti na salatu, a odlične će biti i kao prilog, omotane slaninom i pečene u pećnici, na grill tavi ili roštilju.
ŠPAROGE S PLJUKANCIMA I MESNIM OKRUGLICAMA
Rukola
Osim u salatama i kao dodatak slasnim sendvičima, od rukole možete napraviti bogati pesto ili pak je kombinirati s toplom tjesteninom po izboru. Dobro se slaže s ribom i mesom pa može poslužiti i kao prilog uz, primjerice, kuhani krumpir, a bit će i dobar dodatak hrskavim ribljim tacosima.
PLJUKANCI S RAKOVICOM I RUKOLOM
Mladi luk i rotkvice
Vrijeme mladog luka i rotkvica uvijek je nekako rezervirano za razdoblje oko Uskrsa, no osim uz šunku i kobasice, pripremiti ih možete i na druge, nešto inovativnije načine. Ovog proljeća tako razmislite o kremastoj kajgani ili raskošnim proljetnim lazanjama, a pripremate li roštilj, umak s mladim lukom i rotkvicama bit će odlična ideja uz sočni odrezak.
KAJGANA S MLADIM LUKOM I ROTKVICAMA
UMAK S MLADIM LUKOM I ROTKVICAMA
Medvjeđi luk ili srijemuš
Sezonu medvjeđeg luka svake godine obilježavamo pripremom pesta od kojeg zatim nastaju najukusnije bruskete ili pak brza tjestenina usred tjedna. Osim toga, medvjeđi luk volimo i u kremastim juhama, ali i u kombinacijama s bogatim mesnim jelima.
Grašak
Slatkasti grašak na redu je krajem travnja, no mi smo već krenuli maštati o rizi biziju uz omiljene pohance i brzim umacima koji se slažu uz baš sve. Prva na listi za pripremu svakako nam je salata od graška i šunke, a zatim na red dolaze špageti, genijalni gnudi te grašak u nepogrešivoj kombinaciji s mentom.
GNUDI OD KRAVLJE SKUTE S UMAKOM OD GRAŠKA
PURETINA S KADULJOM I GRAŠAK S MENTOM
Jagode
Slastice od jagoda jednostavno obožavamo pa tako jedva čekamo da se krajem mjeseca pojave i one domaće. Ovog ćemo ih proljeća svakako upakirati u jednostavan biskvit, okušat ćemo se i u pripremi francuskih klasika, ali i posegnuti za kojim neobičnim receptom kao što je onaj za hladnu, osvježavajuću juhu.
JEDNOSTAVAN BISKVIT S JAGODAMA
EKLERI S KREMOM OD ČOKOLADE I JAGODAMA
Rabarbara
Kiselkasta rabarbara idealna je za pripremu džemova i preljeva, odlično se snalazi i u ledenim desertima poput sladoleda ili semifredda, a dobra ideja bit će i spojiti je s jagodama u slasnoj proljetnoj piti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....