"TORTA OD OSTATAKA"

Imamo recept za neodoljivu, a jednostavnu tortu s malinama i vanilijom Petre Jelenić

 Privatna Arhiva
Biskvit s malinama i jednostavnu kremu od vanilije najpoznatija je domaća slastičarka pretvorila u divnu slasticu

Slastičarka Petra Jelenić često na svojim društvenim mrežama dijeli recepte za slastice pa nam tako nije promakla niti, kako je naziva, jedna jako posebna torta i kolač "od ostataka". Riječ je o kombinaciji biskvita s malinama i kreme od vanilije, a Petra je u svom postu, osim detaljnog recepta, napisala i zašto je upravo ova torta za nju posebna.

"Rijetko pečem biskvite za torte u kalupima za torte u zadnje vrijeme. Ne sviđa mi se što se viši biskviti uglavnom presuše. Tako da ih pečem tanje, u plitkim protvanima pa onda režem u diskove za umetnuti u tortu. Za ovu tortu sam pekla pound cake od vanilije s malinama pa mi je ostalo biskvita (ovaj put namjerno). Torta je otišla prijateljima, a ostatak biskvita spojen s kremom od vanilije i maslaca, onako na tanko, lijepo nam je zasladio nedjeljno po podne...", napisala je, a nama nije preostalo ništa drugo već se baciti na čitanje recepta u nastavku. Zaključili smo kako torta ili kolač "od ostataka" zvuče sjajno pa recept odlučili podijeliti i s vama. U nastavku ga prenosimo u cijelosti.

Pound cake s vanilijom i malinama po receptu Petre Jelenić

Trebat će vam:

250 g maslaca
250 g šećera u prahu
250 g glatkog brašna
1 čajna žličica praška za pecivo
4 jaja
1 ravna žličica soli
110 ml mlijeka
2 mahune vanilije
400 g smrznutih malina

Priprema:

Brašno prosijati s praškom za pecivo. Jaja odvojiti. Maslac pjenasto izmiksati sa šećerom u prahu, dodati vaniliju i jedan po jedan žumanjak. Bjelanjke sa solju miksati u srednje čvrsti snijeg. Umiješati u maslac naizmjence dio po dio snijega i brašna, pa mlijeko. Smjesu sipati u kalup obložen papirom za pečenje, poravnati pa posuti smrznutim malinama. Peći na 180 C. Ohladiti, rezati u tri trake pa ih spojiti s kremom. Spremiti u hladnjak da se stisne, ukrasiti kako god vam je drago

Mousseline krema

Trebat će vam:

400 ml mlijeka
60 g šećera
3 žumanjka
40 g gustina
Vanilija- koristila sam 1 mahunu
1 list želatine- namočen u hladnu vodu
200 g maslaca

Priprema:

Gustin razraditi s malo hladnog mlijeka (od ukupne količine) Dodati žumanjke. Ostatak mlijeka, vaniliju i šećer pomiješati, dodati gustin pa kuhati u glatku kremu. Dodati želatinu. Sipati u posudu, pokriti površinu folijom da se ne napravi korica pa pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu. Maslac izmiksati da postane pjenast. Kremu izmiksati da postane glatka pa umiješati malo po malo maslac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 08:50