Dok su vrata restorana još uvijek zatvorena, ne preostaje nam drugo već prolistati kuharice omiljenih chefova i baciti se na kuhanje. Cijelu 2020., ali i početak 2021. godine ljubiteljima kuharica obilježili su novi i uzbudljivi naslovi poput najnovije kuharice Nigelle Lawson ili pak Ottolenghijevog "Flavoura" koji sada već, vjerujemo, na polici drži svaki pravi zaljubljenik u lik i djelo ovog genijalnog chefa. U slučaju da ste poneki naslov ipak propustili, donosimo vam popis najnovijih kuharica koje na listi želja držimo i sami.
Cook, Eat, Repeat
Poznata chefica i tv ličnost Nigella Lawson prošle je godine u listopadu predstavila svoju novu kuharicu "Cook, Eat, Repeat". Riječ je o zbirci recepata za jela koja su istovremena sjajan comfort food, ali i koja će vas inspirirati za ručak kako radnim danom, tako i za one posebne prilike. Osim recepata, u kuharici možete pronaći i Nigellina prepoznatljiva razmišljanja. Dodat ćemo samo još kako smo isprobali lazanje pripremljene prema njezinom receptu iz "Cook, Eat, Repeat" i u potpunosti se oduševili.
Dessert Person
Autoricu kuharice "Dessert Person" Claire Saffitz zaljubljenici u kuhanje zasigurno su već primjetili na vlastitom ili Youtube kanalu magazina Bon Appetit, a sada zbirku njezinih slatkih i slanih recepata mogu imati i na svojoj polici. Osim recepata, u njezinoj kuharici pronaći ćete i brojna rješenja za probleme koji su vas pri pripremi slastica do sada možda mučili te velik broj savjeta i trikova. Inače, "Dessert Person" je proglašena jednom od najboljih kuharica 2020. godine te je svakako obavezna literatura u kuhinji svakog ljubitelja lika i djela simpatične Claire Saffitz.
Flavour
Jedan od najpoznatijih autora i chef Yotam Ottolenghi prošle je godine također izbacio novu kuharicu. Njegova "Flavour" je nastala u suradnji s Ixtom Belfrage i donosi skup vegetarijanskih recepata u klasičnom Ottolenghijevom stilu. Kombinacije koje se na prvi pogled čine više nego neobičnima i ovog bi vas puta, baš kao i kod svakog listanja Ottolenghijevih kuharica, na kraju bi vas mogle ugodno iznenaditi potpuno novim okusima i teksturama.
New World Sourdough
Kada smo prošle godine shvatili kako zapravo izgleda kada se svijetom proširi opasan virus, zatvorili smo se u svoje domove, a zatim nam nije preostalo ništa drugo nego baciti se na kuhanje i pečenje. Posebno mjesto u srcima kuhara amatera diljem svijeta tada je zauzela i priprema sourdough kruha. Bloger Bryan Ford upravo je u lipnju 2020. godine izdao knjigu "New World Sourdough" u kojoj detaljno opisuje pripremu ne samo kruha, već i drugih krušnih delicija od kiselog tijesta. Želite li naučiti kako se od apsolutne nule pripremaju pereci, focaccia i slastice, ova knjiga za vas bi mogla biti pun pogodak.
Vegetable Kingdom
The New Yorker je kuharicu "Vegetable Kingdom" veganskog chefa Bryanta Terryja proglasio jednom od najboljih kuharica 2020. godine, a recepte koje sadrži prozvali su kompleksnima bez previše kompliciranja. U pitanju je zbirka veganskih recepata organiziranih u kategorije prema vrsti povrća stvorenih za pravu povrtnu gozbu, bez obzira radi li se o svakodnevnom kuhanju ili posebnim prilikama.
A Good Bake
Jedna od najpoznatijih njujorških slastičarki prošle je godine također izdala svoju prvu kuharicu. Riječ je o knjizi "A Good Bake" u kojoj Melissa Weller amatere slastičare vodi kroz savršeno organiziranu pripremu slastica kao što su različite pite, dizana tijesta i delicije poput babke ili stollena. Recepti u kuharici Melisse Weller su detaljni pa je tako ova kuharica idealan poklon i dragom vam slastičaru početniku.
Martha Stewart's Very Good Things
Početkom godina izašla je i knjiga sjajne Marthe Stewart. Nosi naziv "Marta Stewart's Very Good Things" i, osim recepata i trikova kada je u pitanju kuhanje, donosi i brojne savjete i ideje za organizaciju doma te pametno iskorištavanje prostora.
Cheese, Wine and Bread
Autorica knjige "Cheese, Wine and Bread" Katie Quinn provela je nekoliko mjeseci putujući po Europi te istraživala okuse i načine pripreme vezane za tri važna gastronomska elementa - sir, vino i kruh. U svoju knjigu je zatim upakirala priče s putovanja, povijesne činjenice o pojedinim jelima i mjestima te recepte za klasike koji se savršeno uklapaju uz vino, kruh i sir. Foodieji diljem svijeta ovu knjigu očekuju s nestrpljenjem, a dobra je vijest da će ona za narudžbu putem internetskih stranica biti dostupna u travnju 2021. godine.
Cook This Book
U travnju ove godine izlazi još jedna dugo očekivana kuharica. Nekadašnje lice magazina Bon Apetit, Molly Baz izdaje svoju "Cook This Book" u kojoj je, prema svemu sudeći, skupila dobro poznate recepte koje je zatim podigla na novu razinu. Osim recepata, fanovi očekuju pronaći savjete i trikove po kojima je Molly poznata, a moramo priznati kako se i mi, baš kao i ostatak svijeta, već unaprijed veselimo prolistati "Cook This Book".
Sve pobrojane kuharice možete naručiti putem Amazona ili Book Depositoryja.
Moja zelena kuhinja
Najpoznatiji vegan na svijetu, Gaz Oakley, 2020. godine izdao je svoju treću kuharicu. Nakon "Vegan 100 posto", na hrvatskom jeziku izašla je "Moja zelena kuhinja" u kojoj će ljubitelji bezmesnih delicija pronaći detaljno opisane recepte za jednostavna veganska jela. Knjigu možete pronaći u Školskoj knjizi i Planetopiji.
SJAJNE DOMAĆE KUHARICE
Krajem 2020. godine svoju, među njezinim pratiteljima, toliko očekivanu kuharicu predstavila je i blogerica te fotografkinja Sandra Rončević. Njezina "Mrvu ovog, zeru onog" na najbolji način prezentira ono što je godinama gradila na blogu "O slanom i slatkom: o svemu", pa ako se volite vratiti njezinim receptima, ova kuharica mogla bi biti više nego dobro ulaganje.
Naša kolumnistica Nastasja Chiara Petrić početkom veljače također je predstavila svoju prvu kuharicu. Nosi naziv "DM kuharica: Kuhaj drugačije s Nastasjom Chiarom Petrić" i nastala je u suradnji s DM-om, a Nastasja je najavila i kako se nada da je ovo tek jedan lijep početak kada su u pitanju samostalne zbirke recepata. Detalje o kuharici potražite na Nastasjinom Instagram profilu Chiarin tanjurić.
Maja Brekalo, autorica bloga i Instagram profila "Delicious & Healthy By Maja" prošle je godine također izdala knjigu. Njezina "Moja sretna hrana" kuharica je zbirka maštovitih i originalnih, a jednostavnih i zdravih recepata pa tako, tražite li inspiraciju za slatki ili slani doručak, ručak na žlicu ili zdravi desert, ovo je knjiga koju želite imati pri ruci. Kupiti je možete u domaćim knjižarama kao što su Školska knjiga ili Planetopija.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....