SEA GUŠTI

Idemo u Rabac, jer kad se udruže lokalni ribari i ugostitelji zagarantirana je dobra fešta

 Press
Ovim festivalom želi se naglasiti važnost izvrsnosti lokalnih namirnica i prezentacija rada lokalnih ribara

Prvo izdanje gastro manifestacije Sea gušti - Festival od svih morskih gušti održat će se ove subote, 25. svibnja, u Rapcu. Bogati program i morske delicije, kažu organizatori, garantiraju dobru zabavu već od jutarnjih sati, a vrhunac festivala održava se od 18 do 23 sata kada će posjetitelji imati priliku poslušati edukaciju o ribi kao namirnici te na praktičnim primjerima uživo vidjeti kreativne načine pripreme ribe od strane lokalnih gastro stručnjaka, Hrvoja Hrvatina i Tonija Dragičevića te poznatog chefa Davida Skoke, dok će delicije sezonskog ulova od lokalnih ribara pripremati i lokalni ugostitelji.

image

David Skoko

Press

Festival od svih morskih gušti želi naglasiti važnost izvrsnosti lokalnih namirnica i prezentaciju rada lokalnih ribara te promociju svježe ulovljene ribe, a posjetitelji će uz morske specijalitete moći kušati vina vinara iz udruge Trs te pivo lokalne craft pivovare Labona.

Glazbeni program na festivalu predvodit će popularni Cubismo, majstori energičnog jazz salsa zvuka, te grupa Side Effects, nudeći posjetiteljima priliku za ples i zabavu.

image
Press

“Sea gušti” promovira inicijativu "Za Labin bez plastike" te posebnu pažnju pridaje održivosti. Na manifestaciji će se koristiti biorazgradivi pribor, višekratne čaše uz kauciju, a Vodovod Labin osigurati će vodu iz javne vodoopskrbe.

Zadovoljni će biti i najmlađi posjetitelji i njihovi roditelji jer će od 9 sati ujutro pa sve do podneva, moći uživati u lutkarskoj predstavi "Ribarska priča", ali i u lutkarskim radionicama na kojima će polaznici moći izraditi svoju lutku - sardelicu. Također, tu je i lutkarski igrokaz pod nazivom "Ribarnica kod Paola i Nine", ali i radionica prebiranja ribe iz mreža lokalnih ribara.

image
Press

Festival Sea gušti, izvornom izričaju posvećen je i na svom vizualu, koji koristi labinjonsku cakavicu, zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Uz zvukove glazbe i mirise morske kuhinje, festival nudi i posebnu poruku za sve prisutne: "Aj lepo je popit dec belega na rive i opocinut na ždraje." Ovaj poziv na opuštanje i uživanje u jednostavnim životnim radostima uz čašu dobrog vina, oslikava duh istinskog guštanja u svakom trenutku.

A kad ste već u Istri, iskoristite priliku i u nedjelju posjetite barem jedan od gotovo 50 istarskih vinskih podruma i destilerija u sklopu tradicionalne manifestacije koja se održava samo nekoliko sati svakih 365 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 09:50