LOKALNA PIVOVARA

Ideja o kvartovskom pivu rodila se u Americi, a danas se proizvodi na zagrebačkom Črnomercu

 Vedran Peteh/Cropix/Cropix
Iz craft pivovare Mirka Drmića iznad Črnomerca trenutačno mjesečno izlazi tisuću litara piva

U Mikulićima iznad Črnomerca smjestila se Lokalna craft pivovara u kojoj pivo kuha Mirko Drmić. Inače diplomirani ekonomist, Drmić je počeo kao i mnogi kućni pivari, tako što je pronašao najveći lonac koji su njegovi ukućani imali na raspolaganju i bacio se na posao. Ne iznenađuje da je to zapravo bio lonac za kuhanje ajvara, ali on se nije dao smesti. Pronašao je osnovni recept za pivo koji mu se svidio i zatim ga počeo prilagođavati sve dok nije bio zadovoljan okusom.

- Na recept za prvo pivo koje sam skuhao naletio sam na bespućima interneta, no toliko sam ga izmijenio da je ostala samo boja - uz smijeh nam je ispričao Drmić dok nam je točio tu prvu uspješnicu, hoppy red ale sa 6 posto alkohola pod nazivom Drma. Mnogi će isprva pomisliti da se na njenoj etiketi nalazi naš legendarni pjevač Mate Mišo Kovač, što Drmić čak i ne smatra lošim jer izaziva simpatije, no ustvari je riječ o sijedoj kosi i brkovima njegova oca Ivana. Za naziv tog alea također je on "kriv" jer je Drma njihov obiteljski nadimak, pod kojim najviše poznaju upravo tatu Drmića.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

Budući da se pogon od oko 50 kvadrata nalazi pored njihove obiteljske kuće, kad god zatreba, u pomoć uskaču i drugi članovi obitelji. Ipak, tata Drmić tu ima posebnu ulogu kao moralna podrška, a Mirko s puno ponosa njemu pripisuje i slogan koji se nalazi na etiketi njegove Lokalne pive: Misli globalno, pij lokalno!

Sam fokus na lokalno 26-godišnjem Drmiću nije se izoštrio na domaćem tlu, upravo suprotno. Začetak spoznaje o tome koliko je važno posjetiteljima pojedinog mjesta nuditi nešto domaće proizvodnje javio mu se dok je kao konobar radio u američkom gradiću Montauku na istočnom kraju južne obale Long Islanda, u saveznoj državi New York.

- Prije nego sam otišao u Ameriku 2017. godine nisam toliko mario za pivo jer smo se kao obitelj uvijek više bavili vinima. To ljeto sam radio u Montauku, luksuznom ljetovalištu za Njujorčane i tad sam zapravo prvi put posjetio jednu malu pivovaru koja se nalazila u gradu i otkrio craft pivo. Kad sam se vratio u Zagreb, nastavio sam učiti o tome i istraživati. Zatim sam se 2019. godine vratio u Ameriku raditi četiri mjeseca da zaradim dovoljno kako bih pokrenuo svoju pivovaru. Dok sam posluživao u Montauku, neprestano su nas poticali da gostima ističemo da imamo lokalno meso, krumpiriće od lokalnog krumpira, lokalno pivo… Zato sam i htio da nam na etiketi naše lokalne pive piše "Proizvedeno na Črnomercu" i da imamo taj zagrebački, kvartovski đir - objasnio je.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

Nakon Drme uslijedili su intenzivni Hoptimus za koji je koristio čak četiri različita hmelja i ljetna Session IPA nazvana Tauk po Montauku, a blonde ale Purger najnoviji je dodatak ponudi. Hoppy ale bio je osobito popularan kada ga je Drmić izbacio na tržište, no Purger, laganiji blonde ale s 5 posto alkohola, idealan za ljetne sparine, ubrzo ga je prestigao. Posebnu pažnju privlači i njegova etiketa s prikazom Trga bana Jelačića i kipom bana koji umjesto sablje u ruci drži bocu piva. Taj će prizor svakog pravog purgera sigurno nasmijati, no za topao osjećaj koji se širi tijelom ipak će biti zaslužan alkohol.

- Sa stilovima piva sam se više orijentirao na svakodnevne kafiće jer tamo zalaze ljudi koji nisu toliko fokusirani na craft nego samo žele vizualno prihvatljivo pivo i dobar okus. Problem je što u specijaliziranim craft kafićima ljudi dođu, probaju nešto novo i idu dalje, ne stvaraju naviku naručivanja istog piva, a ja bih ipak htio da ljudi neprestano naručuju - nasmijao se Drmić, kojem je idući cilj ponuditi svoje pivo u točenom obliku. Štoviše, u kolovozu 2021. godine njegovo prvo pivo se i pojavilo na tržištu kao točeno, no ubrzo ga je izbacio i u boci. Kapacitet Lokalne pivovare je 2000 litara piva mjesečno, no uzevši u obzir uvjete na tržištu, trenutno kuha svega 1000 litara. Usprkos svemu nada se da će mu povećanje potražnje ubrzo omogućiti i postepeno širenje.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

Pivo Lokalne craft pivovare možete kupiti u pivskom dućanu Pomalo na Trešnjevci, kao i u Dućkasu na Sigetu. Među zagrebačkim kafićima Lokalnu možete pronaći u Le Petit Belge kod Cibone, Raspjevanim kokošima na Vrbiku, kafiću Beer & Snacks na Savici, Kai Street Food baru u Jurišićevoj i brojnim drugim lokalima diljem grada, ali i naručiti putem društvenih mreža. Izravnom narudžbom iz pivovare za obje etikete izdvojit ćete 10,50 kuna po boci, a dućani i kafići stavljaju cijenu prema svojim mogućnostima. A Drmić se nada da će ih uskoro biti puno više na popisu, no ovaj put s njegovom Lokalnom na točionicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. studeni 2024 12:33