VEČER DOBRIH VIBRACIJA

HRVATSKO-SLOVENSKA VEZA: Janez Bratovž i tim bistroa Pod zidom raspametili Zagrepčane!

 Mario Kučera / Hanza Media
Hrana i vino u neraskidivoj su vezi. A kad se oboje rade sa strašću i istinskom ljubavi, onda rezultat mora biti savršen. Upravo takav doživljaj i odličnu atmosferu stvorila je ekipa zagrebačkog bistroa i Wine bara Pod zidom na čelu s Goranom Stanisavljevićem i Velimirom Cindrićem, pozvavši u goste sjajnog slovenskog chefa Janeza Bratovža, našeg izvrsnog kuhara Igora Gudca i vina Štekar koja su pratila jela navedenog trija.

Ovaj dobitni tim u dvije je večeri prošloga tjedna okupio sve one gurmane željne novih okusa i susreta uživo s izvrsnim kuharima i vinarima te njihovim kreacijama. Ništa te večeri nije bilo obično niti jednolično, svaki tanjur, kao i svako vino vinarije Štekar imalo je svoju priču i ono najvažnije, stvorilo je jako dobre emocije. Janez Bratovž iz ljubljanskog restorana “JB” na prvom je tanjuru poslužio povrće, no niti je to povrće bilo pripremljeno niti je bilo servirano na uobičajen način.

Mario Kučera / Hanza Media

Okus dima

Na tanjuru je osim povrtnog čipsa bilo nekoliko “krem pirea”, a sve se lijepo stopilo sa Štekar Malvazijom 2015. koja prolazi sedmodnevnu maceraciju i dozrijeva u bačvama akacije. - Ovdje sam se malo poigrao namirnicama, patlidžan sam primjerice zapalio tako da dobije okus dima, a karfiol sam kuhao s kvascem pa je malo fermentirao i sve sam na kraju pretvorio u kremu - objašnjava Bratovž. On je pripremio još dva tanjura-raviole s pistacijama, skutom i gusjom jetrom, po kojima je poznat jer većina gostiju njegova restorana najviše uživa upravo u njima. Njih je pak pratio Emilio 2011., a goveđe obraze sa slanom štrudlom Merlot 2013. Bilo je tu i patke i sipe, goveđe juhe, a tek vina…

Mario Kučera / Hanza Media

Eko vina

Vinar Jure Štekar četvrta je generacija u svojoj obitelji koja se bavi vinima. Prije deset godina ova vinarija odlučila se na isključivo ekološku proizvodnju pa i ova vina imaju jednu posebnu energiju. - Vino se 95% radi u vinogradu, ostatak proizvodnje je u podrumu, a i na jednom i drugom mjestu sve se radi na prirodan način jer vino mora imati okus po vinu, a ne po nečemu što mu je dodano. Naša vina dozrijevaju u drvenim bačvama jer se ono jedino u njima može razvijati. Ako ga staviš u inoks, to je kao da čovjeka staviš u zatvor - kaže Jure Štekar.

Mario Kučera / Hanza Media

Iznenađenje večeri bio je svakako desert naziva “Slatka svinja” koji je pripremio kuhar Igor Gudac (Pizza Cut Duck).

Ja nekako uvijek radim prvo ili zadnje jelo. Prvo svi zaborave, a zadnje nitko više ne želi jesti - našalio se.

Mario Kučera / Hanza Media

Slatko s masti

No, njegov desert perfektno je izveden, a pripremljen je od masnoće iz svinjske glave koja se stavlja u čokoladu, pa u maslac, dodaje se klementina... Ovaj neobični “sladoled” poslužen je sa slatkim keksom od čvaraka i čilija, a idealno ga je pratio Štekarov Eros Rose 2015. Nevjerojatno dobro. No, sve je te večeri bilo baš takvo, ukusno i uz puno dobrih vibracija, onih koje te drže satima pa i danima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:51