U slučaju da, baš kao i mi, nakon napornog radnog dana najviše volite zauzeti kauč pa se opustiti uz redovito pregledavanje društvenih mreža tada ste, vjerujemo, već naletjeli na profil Ivana Lončara. Mladi Hrvat u Berlinu, inače arhitekt, naime, posljednjih mjeseci ne prestaje oduševljavati pažljivo osmišljenim, toplim i za gledanje tako ugodnim video receptima.
Onaj u kojem svojim pratiteljima pokazuje kako razvlači jufku za šareni burek dok u pozadini svira sevdah tako je do sada pogledalo 139 tisuća korisnika na Tik Toku, onaj za pitu od jabuke gotovo 361 tisuća, za krafne oko 700 tisuća, a video recept u kojem objašnjava kako napraviti vučeno tijesto koje nikada ne puca čak 1,8 milijuna korisnika.
Njegove uratke, rekli biste možda na prvu, teško je povezati s tom, danas iznimno popularnom aplikacijom, u kojoj se sve odvija toliko brzo da za pola minute već zaboravljate što ste gledali, ali su upravo ono što vam u cijelom Tik Tok kaosu treba. Donose onaj osjećaj ugode, nešto kao kada gledate baku kako s puno ljubavi mijesi tijesto ili ga razvlači pritom pazeći na svaki detalj, kako bi baš sve bilo kako treba. Ivo Zine, kako mu je korisničko ime na društvenim mrežama, čini nam se, svako jelo, bio to kruh, ravioli ili cimet rolice, radi baš s takvom posebnom pažnjom da ćete, prilično smo sigurni, poželjeti uskočiti u ekran, sjesti za njegov stol, strpljivo čekati da kuhinja zamiriše, a potom u njegovom društvu uživati u slasnim zalogajima.
Jednom kada svratite na njegov profil, vjerujemo, teško ćete odabrati što biste prvo pripremali i sami, ali nama je ovih dana za oko posebno zapela medovik torta koju radi uz više nego zanimljivu glazbenu podlogu, pa smo Ivana zamolili za recept i donosimo vam ga u nastavku. A vi, dok se kore peku ili dok čekate da se torta stisne, svakako svratite na jedan od njegovih profila, onaj na Tik Toku ili Instagramu, ali svakako budite spremni, vrlo lako u vrlo kratkom roku mogao bi vam postati jedan od omiljenih.
MEDOVIK TORTA
Trebat će vam:
6 jaja srednje veličine
280 g šećera
6 žlica meda
2 žlice sode bikarbone
250 g maslaca
850 g glatkog brašna
SASTOJCI (krema):
1.5 kg kiselog vrhnja
350g kondenziranog mlijeka
Priprema:
Odvojiti bjelanjke i žumanjke te bjelanjke pjenasto umutiti. Postepeno dodati žumanjke i šećer te kuhati 20-ak minuta na pari, na umjerenoj temperaturi uz konstantno miješanje. Dodati med i sodu bikarbonu te miješati (smjesa će početi pjeniti zbog reakcije sa sodom, zato je dobro raditi sve u većoj posudi). Zatim postepeno dodavati maslac i kuhati, uz miješanje, još 10 minuta. Pustiti da se potpuno ohladi, a potom dodati brašno i umijesiti ljepljivo i mekano tijesto. Oblikovati ga i ostaviti barem dva sata u hladnjaku kako bi ga bilo lakše valjati. Zatim ga podijeliti na 15 jednakih dijelova, valjati tanko na pek papiru te kalupom za tortu izrezati krug (ja sam koristio kalup promjera 21 cm) te nabosti vilicom. Ostatke ostaviti i umijesiti ponovno te koristiti za nove kore. Peći ih u pećnici 7 minuta na 170 C. Kore je moguće napraviti i ranije, samo ih treba zamotati u prozirnu foliju da se ne presuše. Fil napraviti od umućenog kiselog vrhnja kojem ste dodali kondenzirano mlijeko. Zatim slagati koru pa 2.5 žlice fila i tako dok ne potrošite 13 kora. Dvije kore sameljite kako biste dobili posip. Tortu obložite mrvicama samljevenih kora, a zatim stavite u hladnjak na barem 6 sati prije konzumiranja, a najbolja je idući dan.