SPECIJAL NEDJELJNOG

Hrvati na braniku klime: Uzgajamo hranu na struju i grijemo se uljem na kojem vam kuhamo

 Marko Todorov/Vlado Kos/Sandra Šimunović/Marko Mišević/Cropix/
Kako se vodi bitka za čišći planet: iz 3D printera izlaze sočni odresci, umjetna inteligencija proizvodi mlijeko u laboratoriju...

U podzemnoj garaži ispod tržnice Kvatrić iza glomaznih vrata pod jakim svjetlom LED lampi niče pravo malo polje začinskog bilja i povrća. Prostor je krcat teglama u kojima su posađeni bosiljak, grahorice, heljda, mrkva i timijan, sve uredno rapoređene na četiri kata po metalnim policama na kotačima.

Ovdje je, iza glomaznih vrata smještena Munjara, kako svoju zelenjavu na struju zove Sergej Lugović. On je vlasnik tvrtke Vesela motika, i odavde svojim klijentima šalje bilje za sustav za urbano vrtlarenje Mangon u kojeg stane 18 teglica. Kad ga pojedete, naručite novu dozu. Pravi mali hrvatski Netflix za biljke.

A samo nekoliko desetaka metara dalje od Lugovićeve podzemne farme, u robnoj kući NAMA, smještena je i jedna od 11 bio&bio trgovina u Zagrebu. Prošle...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:54