BACITE SE NA POSAO

Gyoze, pierogi i ravioli: Sve što trebate znati o punjenoj tjestenini i nekoliko sjajnih recepata

 Marko Miscevic/Cropix
Tri vrste punjenog tijesta, nadjev po vlastitom ukusu i apsolutno uživanje u ručku ili večeri je zagarantirano

Teško da postoji išta bolje od savršeno pripremljene, svilenkaste tjestenine punjene kakvim dobrim nadjevom, skuhane baš onako kako treba, a zatim poslužene u kvalitetnom, okusima raskošnom umaku. I zato nas posebno veseli činjenica da sve to nalazimo u čak tri vrste punjenog tijesta – gyozama, pierogima i raviolima. Kada bismo morali birati, teško bismo se odlučili koji od ova tri specijaliteta nam je draži pa, iako se priprema ponekad čini previše kompliciranom za ručak radnim danom, jednom kada se u slasni projekt pripreme punjene tjestenine upustite, a zatim i zagrizete prvi zalogaj, shvatit ćete kako se sav trud na kraju itekako isplati. Upravo zato, odlučili smo vam ispričati tri slasne priče o tri iste takve vrste punjene tjestenine i, tko zna, možda vas dodatno inspirirati za današnju večeru ili sutrašnji ručak.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Gyoze

Azijski jastučići punjeni omiljenim mesnim ili vege mješavinama možda se na prvu čine previše složenima za pripremu kod kuće, no svatko tko ih je u svojoj kuhinji motao, pario i pržio barem jednom, reći će kako čitav proces nije ništa složeniji od, primjerice, motanja sarme. U pitanju su meki zalogaji posebno oblikovanog tankog tijesta kod kojih je posebno važno pažnju obratiti na omjer mesa, povrća, začina i samog omotača, a kada su gotovi, poslužuju se uz jednostavne umake na bazi soja sosa ili uz, po mnogima omiljeni, slatko ljuti umak.

Za pripremu tijesta trebat će vam svega tri sastojka, brašno, vruća voda i sol, a punjenje pak u potpunosti možete prilagoditi samo svom ukusu. Čak i ako niste preveliki ljubitelj azijskih okusa, tijesto za gyoze trpi baš svaku smislenu kombinaciju koja vam padne na pamet, a pojavi li se ipak kakva dvojba, sjetite se kako je, primjerice, chef Tvrtko Šakota u tijesto za gyoze nedavno upakirao svježi sir pa ga poslužio u juhi od sirutke dimljene na ugljenu, na misu od domaćeg bijelog graha i kod svojih gostiju, pa i kod nas samih, izazvao potpuno oduševljenje.

No, želite li ipak vjerno pratiti recepturu, odlična ideja za punjenje za gyoze uvijek će biti mljevena svinjetina ili junetina, na rezance sjeckani kineski ili hrvatski kupus, u obzir dolazi čak i kelj, a zatim su tu i dodaci poput ribanog đumbira, ribljeg umaka i sezamovog ulja koji će cijelu kombinaciju podići na jednu novu razinu. U nastavku vam donosimo savjete chefa Maria Mihelja iz zagrebačkog El Tora za pripremu gyoza kod kuće pa, ako ste do sada o tome samo razmišljali, možda je upravo sada pravo vrijeme da ih pokušate pripremiti i u vlastitoj kuhinji.

KAKO NAPRAVITI SAVRŠENE GYOZE KOD KUĆE

image
JING YUAN Teahouse & Bistro gyoze

Pierogi ili varenyky

Poljska punjena tjestenina pierogi ili varenyky nešto je pak posve drugačije od gyoza, ali se priprema po sličnom principu. Pierogi se nazivaju još i ultimativnom utješnom hranom, a ono što je najbolje od svega, pripremaju se od sastojaka koje vjerojatno u svako doba imate u svom hladnjaku i smočnici. Tako će vam za pripremu tijesta trebati tek brašno, jaja, sol, suhi kvasac i kiselo vrhnje ili kefir, dok se s nadjevima možete zaigrati pa ih, baš kao i kada su u pitanju gyoze, pripremiti po samo svom ukusu.

Izvorno, pierogi se najčešće pune nadjevom od krumpira ili kiselog kupusa, no dodati im možete i gljive, meso ili povrće po želji. Također, dobro je spomenuti, pierogi dolaze i u slatkoj varijanti pa se poigrati možete i sezonskim voćnim okusima.

PIEROGI S BOROVNICAMA

image
Zi3000

Najvažniji korak kod pripreme ovih prozračnih jastučića jest dobro ih skuhati, a zatim ih baciti na tavicu kako bi poprimili još malo boje i dobili hrskavu koricu pa poslužiti uz umak po želji. Najčešće je to jednostavna opcija poput kiselog vrhnja u kombinaciji sa začinima.

PIEROGI S NADJEVOM OD KRUMPIRA

Za razliku od gyoza, kod oblikovanja ovih slasnih jastučića neće vam biti potrebno prethodno znanje ili pregledavanje Youtube videa upravo zato što se tijesto naprosto reže u kružiće, puni, preklapa i zatvara vilicom. Jednostavnije zbilja ne može.

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O OVOM STAROM SLAVENSKOM KLASIKU

image
Himillsbah

Ravioli

Netko nam je jednom rekao kako je kod pripreme raviola važno znati gdje početi, a kada smo se u miješenje tijesta i smišljanje nadjeva upustili i sami, shvatili smo kako se s tim savjetom u potpunosti slažemo. Ovu talijansku punjenu poslasticu, vjerujemo, ne trebamo posebno predstavljati. Isprobali smo ih u nebrojeno mnogo varijanta i baš svaki put nas, ako su napravljeni kako treba, uspiju iznova oduševiti.

image
Darko Tomas/Cropix/Cropix

Savjete za savršene raviole svojevremeno smo potražili i kod chefa Saše Begana. Na poveznici u nastavku tako možete pronaći male tajne koje će vam pomoći kod odabira tipa brašna, kod pripreme tijesta, a chef Began otkrio nam je i kako je punjenje za raviole uvijek dobro začiniti malo jače kako bi, pored svilenkastog tijesta u kakvom finom umaku, ipak došlo do izražaja.

SAVJETI ZA SAVRŠENE RAVIOLE

image
Biljana Gaurina/Cropix/Cropix

Jednom kada su ravioli gotovi, dodali bismo, na štednjaku imajte spreman umak u koji ćete ih odmah po kuhanju ubaciti. To može biti kakva okusima bogata domaća šalša, no kako bi punjenje i tjesteninu u koje ste uložili toliko truda istaknuli na najljepši način, razmislite i o jednostavnim umacima na bazi maslaca uz dodatak začinskog bilja. Brzo su gotovi, a odaberete li pravu kombinaciju, mogu stvoriti čuda.

KORAK PO KORAK: RADIMO DOMAĆE RAVIOLE

image
Zaziedanslacuisine

RAVIOLI S NADJEVOM OD ČVARAKA

image
Marko Miscevic/Cropix

RAVIOLI OD KOZJEG SIRA S KREMOM OD BATATA

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:19