DOBRA PREPORUKA

Guštanje na sunčanoj terasi, francuski šik u sred Zagreba, tri slijeda, vino i kava za 215 kuna

Esplanadin tim Le Bistroa predstavio je novi proljetni meni zbog kojeg ga vrijedi posjetiti, evo i zašto

Esplanadin Le Bistro predstavio je novi meni. Ne bi to bila neka posebna vijest jer brojni restorani često mijenjaju svoje karte. Ipak, Esplanadin Le Bistro po mnogo čemu je poseban i vrijedan posjete. Zašto? I dalje nigdje u gradu ne možete pojesti bolja eggs royal. Zamislite si samo da vam dan započne doručkom na terasi lokala koji je otvoren sredinom 20. stoljeća uz čašu svježe cijeđenog soka od naranče i zamaman obrok eggs royala, što je zapravo izvedenica turbo popularnog jela eggs benedict samo što se umjesto šunke služi uz dimljeni losos.I dalje nigdje u gradu ne možete pojesti, a ni pronaći bolji sladoled od manga i kokosa koji je u Esplanadi doista izniman za koji je zaslužan slastičarski tim na čelu s Mirjanom Špoljar.

image
Biljana Blivajs/Cropix/Cropix
image

Na fotografiji: Ana Grgic Tomic, chef, Sanda Sokol, menadjerica hotela Esplanade, chef Bistroa Ivan Trbusic, generalni direktor hotela Ivica Max Krizmanic.

Biljana Blivajs/Cropix/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix/Cropix
image

Domaći sladoled od manga i kokosa, hrskavi kreker s kardamomom i kakaom, svježe maline, čips od kokosa

Goran Jakuš/

I dalje ćete teško pronaći mjesto gdje ćete pojesti bolji tatarski biftek s krumpirićima. Sad si pak zamislite atmosferu francuskog bistroa gdje uz čašu dobrog crvenog vina i tatarski slavite kraj tjedna ili slično? I dalje je Esplanada nenadmašna u pripremi rižota. Već smo mnogo puta pisali o kulinarskoj ekspertizi Ane Grgić Tomić i njezinog tima pogotovo kad je riječ o rižotu. Ne može se baš svatko pohvaliti da je engleski prinčevski par poslao čovjeka po zadataku da prepiše vaš recept. U novom meniju rižoto rade s kremom od pečenih rajčica, jadranskih kozica (koje su doista iz našeg mora) i uljem bosiljka koji je neodoljivo kremast (115 kuna).

image

Kremasti rižoto s pestom od pečenih rajčica i kozicama

Goran Jakuš/

Uz kreativne i iznenađujuće spojeve Ana je vodila računa o tome da dio jela bude prilagođen vegetarijanskoj prehrani i onima koji jedu prema halal standardima kao i osobama koje ne jedu gluten. Svakako vrijedi istaknuti legendarne Esplanadine štrukle u bezglutenskoj varijanti koje su podjednako ukusne kao i one s pšeničnim brašnom. „Hotel Esplanade oduvijek je bio prepoznatljiv po vrhunskoj usluzi, a to podrazumijeva i prilagodbu u skladu s potrebama i željama gostiju. Volim reći da smo jedan od rijetkih restorana koji svoju ponudu može prilagoditi potrebama i navikama gostiju, a naše osoblje upoznato je sa standardima različitih prehrana, stoga nam gosti dolaze s povjerenjem”, istaknuo je voditelj restorana Ivan Trbušić, koji je prvo lice Le Bistroa već punih dvadeset i dvije godine.

image
Biljana Blivajs/Cropix/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix/Cropix
image
Goran Jakus/
image
Goran Jakus/

Jeste li znali da je baš u Esplanadin Le Bistro bio prvi lokal u kojem su se vino i šampanjac posluživali na čaše, ondje je prvi put poslužena kava s čokoladicom sa 1989. je prvi put poslužen tiramisu u Hrvatskoj i to za Valentinovo.

image

Usoljene srdele, pesto od peršina, crumble od kapara

Goran Jakuš/
image

Školjke svetog Jakova, gel od maslinovog ulja, komorač kuhan u soku od naranče i šafrana

Goran Jakuš/
image

Njoki od ljubičastog batata, umak s ikrom pastrve, ušećerena korica od limuna, ribani kozji sir

Goran Jakuš/
image

Lagano pečeni gof, karamelizirano mlado zelje, demi-glace od kostiju i gljiva

Goran Jakuš/

Od glavnih jela, najviše nas se dojmio putrasti file romba koji je imao zamamnu notu dima poslužen s veloutéom od bijelog graha, korijandra i keljom (235 kuna). Iako cijena glavnih jela nije odveć pristupačna za široku masu ljudi, dobra je vijest da Le Bistro ima u ponudi dnevne menije od tri slijeda po izboru chefa uz čašu kućnog vina te kavu ili čaj po cijeni od 215 kuna što je doista vrlo dobra vrijednost za novac. Restoran gostima nudi superbrzi besplatni internet, Press Reader Hot Zone uz besplatno preuzimanje i pregledavanje više od 7000 novina i časopisa, te pregledan à la carte jelovnik s vjernim fotografijama jela dostupan u Esplanadinoj aplikaciji.

Možda maštate o putovanju u Francusku pa s vremena na vrijeme pregledavate nove ponude avio karata i spremate lokacije šarmantih pariških bistroa u svoje bilješke uz obeććanje kako ćete jednom otići ondje. Ipak, ne trebate čekati da se životne karte u potpunosti slože, jer uz malo mašte možete dobiti i Francusku u Zagrebu, a mi doista ne znamo za drugo mjesto koje bolje prenosi francuski šik od Esplanade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:04