Čini se da bi nam svima dobro došlo koje zrno čarobnog graha da ga posadimo pod prozor i prestanemo brinuti o tome hoće li na policama biti dovoljno namirnica da se opskrbimo za nadolazećih mjesec dana. Jer oduvijek su grahorice izazivale poštovanje, a nikad nijedna namirnica nije bila toliko "sveta" kao grah.
U Slavoniji se bacao pred kokoši jer se vjerovalo da će zbog toga nesti više jaja, a tradicionalno se od njega pripremala i juha koja se jela na Badnju večer. Vjerovalo se da može proricati sudbinu, pa i danas nerijetko možemo čuti izreku: "Tako ti je pao grah". Omiljen je bio među sirotinjom, koja ga je konzumirala kao zamjenu za meso, a vojskama u povijesti bio je jedna od najvažnijih namirnica budući da je bogat vlaknima, proteinima, ugljikohidratima, željezom, bakrom i fosforom.
Iako nismo u ratu, okolnosti u kojima se nalazimo ipak jesu izvanredne i možda bismo, barem što se prehrane tiče, trebali konzultirati povijest i polako se vratiti ovoj poljoprivrednoj kulturi koja, sa zdravstvene strane, nudi puno. Nutritivno se može pohvaliti iznimnom hranjivošću, a gastronomski raznolikošću pripreme i bogatstvom okusa.
Ako su vas u kvartovskoj mesnici dočekale prazne vitrine pa ste se umjesto svinjetine, junetine i teletine odlučili opskrbiti grahom, slanutkom, lećom ili suhim graškom, nekoliko je stvari koje morate znati. Kao prvo, grahorice, ako su suhe, moraju se namakati minimalno 24 sata, a vodu je poželjno promijeniti barem jednom do dvaput. Namakanjem se skraćuje vrijeme kuhanja, osim toga, biljke tako "ožive", a to je i najbolje što se tiče zdravstvene strane.
Drugo, prije kuhanja grahorice treba isprati i kuhati ih uvijek zasebno od ostalog povrća i mesa. Treće, kuhaju se uvijek u zasoljenoj vodi jer će tako opna biti mekana, a dobro je dodati malo sode bikarbone jer će ih to dodatno omekšati. Četvrto, uvijek ih treba kuhati na najlaganijoj mogućoj vatri jer se na nižim temperaturama proteini drugačije raspadaju, pa bi pri kuhanju na jakoj vatri bile žilave i tvrde. Peto, ako radite varivo i želite ga napraviti bez zaprške, jednostavno dio kuhanih grahorica izradite u blenderu ili pomoću štapnog miksera u gušću smjesu koja će pogustiti varivo. Takav način pripreme je puno zdraviji od korištenja zaprške.
Također, ne brinite ako niste uspjeli nabaviti suhe grahorice, poslužit će i one konzervirane, koje je prije uporabe potrebno isprati u toploj vodi, kako biste se riješili viška soli koja se nalazi u vodi u kojoj stoje.
Uz ovih pet osnovnih pravila, nema šanse da egzekucija recepata u nastavku ne bude uspješna.
ŠTO AKO NEMATE VREMENA ZA NAMAKANJE GRAHORICA?
Grahorice stavite u uzavrelu slanu vruću vodu te ih kuhajte na jakoj vatri dvije-tri minute. Nakon toga ugasite vatru te ih ostavite da se moče otprilike jedan sat. Toplinska reakcija i hlađenje pokreću proces rastvaranja spojeva šećera u grahoricama pa s kuhanjem možete krenuti bez dugotrajnog postupka namakanja.
Pašta fažol
Grah s kiselim zeljem
Slanutak iz pećnice
Varivo od slanutka
Varivo od leće, kukuruza i prokulica
Gusto varivo od leće
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....