ISPROBANI RECEPTI

GRAHORICE - KULTURA KOJA NUDI PUNO: Konzultirajmo povijest, okrenimo se zrnju koje je stoljećima hranilo čovječanstvo!

 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
"Zelen Jura je Janka podučio magičnoj moći čarolije. Da bi čarolija mogla djelovati, mora se svim srcem vjerovati u nju. Sljedećeg jutra Janka je iznenadila golema stabljika graha pod prozorom. Izrasla je na mjestu gdje je sinoć bacio čarobni grah. Janko se u društvu Zelen Jure odluči popeti uz stabljiku. Penjali su se i penjali sve dok nisu stigli do samog vrha. A tamo na vrhu, među oblacima, otkrili su Dvorac Ogara Strašnog. U dvorcu je sve bilo neobično veliko, ali najveća od svega bila je tajna koju je Janko otkrio gore visoko među oblacima, tajna koja je Janku zauvijek promijenila njegov svijet. Janko je poslušao Zelen Juru i iskreno, svim srcem povjerovao u čaroliju. Da to nije učinio, nikada ne bi pronašao sreću koju su stanovnici Malog kraljevstva odavna izgubili."

Čini se da bi nam svima dobro došlo koje zrno čarobnog graha da ga posadimo pod prozor i prestanemo brinuti o tome hoće li na policama biti dovoljno namirnica da se opskrbimo za nadolazećih mjesec dana. Jer oduvijek su grahorice izazivale poštovanje, a nikad nijedna namirnica nije bila toliko "sveta" kao grah.

Grah

U Slavoniji se bacao pred kokoši jer se vjerovalo da će zbog toga nesti više jaja, a tradicionalno se od njega pripremala i juha koja se jela na Badnju večer. Vjerovalo se da može proricati sudbinu, pa i danas nerijetko možemo čuti izreku: "Tako ti je pao grah". Omiljen je bio među sirotinjom, koja ga je konzumirala kao zamjenu za meso, a vojskama u povijesti bio je jedna od najvažnijih namirnica budući da je bogat vlaknima, proteinima, ugljikohidratima, željezom, bakrom i fosforom.

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Iako nismo u ratu, okolnosti u kojima se nalazimo ipak jesu izvanredne i možda bismo, barem što se prehrane tiče, trebali konzultirati povijest i polako se vratiti ovoj poljoprivrednoj kulturi koja, sa zdravstvene strane, nudi puno. Nutritivno se može pohvaliti iznimnom hranjivošću, a gastronomski raznolikošću pripreme i bogatstvom okusa.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Ako su vas u kvartovskoj mesnici dočekale prazne vitrine pa ste se umjesto svinjetine, junetine i teletine odlučili opskrbiti grahom, slanutkom, lećom ili suhim graškom, nekoliko je stvari koje morate znati. Kao prvo, grahorice, ako su suhe, moraju se namakati minimalno 24 sata, a vodu je poželjno promijeniti barem jednom do dvaput. Namakanjem se skraćuje vrijeme kuhanja, osim toga, biljke tako "ožive", a to je i najbolje što se tiče zdravstvene strane.

Supetarska Draga, 170419.
Restoran Feral.
Jela od zelenog graha zelencica.
Na fotografiji: grah.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Drugo, prije kuhanja grahorice treba isprati i kuhati ih uvijek zasebno od ostalog povrća i mesa. Treće, kuhaju se uvijek u zasoljenoj vodi jer će tako opna biti mekana, a dobro je dodati malo sode bikarbone jer će ih to dodatno omekšati. Četvrto, uvijek ih treba kuhati na najlaganijoj mogućoj vatri jer se na nižim temperaturama proteini drugačije raspadaju, pa bi pri kuhanju na jakoj vatri bile žilave i tvrde. Peto, ako radite varivo i želite ga napraviti bez zaprške, jednostavno dio kuhanih grahorica izradite u blenderu ili pomoću štapnog miksera u gušću smjesu koja će pogustiti varivo. Takav način pripreme je puno zdraviji od korištenja zaprške.

Supetarska Draga, 170419.
Restoran Feral.
Jela od zelenog graha zelencica.
Na fotografiji: grah.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Također, ne brinite ako niste uspjeli nabaviti suhe grahorice, poslužit će i one konzervirane, koje je prije uporabe potrebno isprati u toploj vodi, kako biste se riješili viška soli koja se nalazi u vodi u kojoj stoje.

Uz ovih pet osnovnih pravila, nema šanse da egzekucija recepata u nastavku ne bude uspješna.

ŠTO AKO NEMATE VREMENA ZA NAMAKANJE GRAHORICA?

Grahorice stavite u uzavrelu slanu vruću vodu te ih kuhajte na jakoj vatri dvije-tri minute. Nakon toga ugasite vatru te ih ostavite da se moče otprilike jedan sat. Toplinska reakcija i hlađenje pokreću proces rastvaranja spojeva šećera u grahoricama pa s kuhanjem možete krenuti bez dugotrajnog postupka namakanja.

Pašta fažol

Marko Miščević / Hanza Media

Grah s kiselim zeljem

Zagreb, 181217.
Skromna zimska jela pripremila je Mateja Domitrovic.Grah sa zeljem i kobasicom, salata s piletinom i koromacem, zganci s cvarcima, grilani jeger s lukom, tjestenina s salsom i povrtni popeci na salati.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Slanutak iz pećnice

Slanutak iz pećnice
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Varivo od slanutka

Zagreb, 140918. 
Recepti za prilog Koohaca magazina Dobra hrana.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Varivo od leće, kukuruza i prokulica

Marko Miščević

Gusto varivo od leće

Lentil Soup with Crusty Bread -Photographed on Hasselblad H3D2-39mb Camera
Getty Images/iStockphoto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:33