Kada je otvorena 2018. godine na Trumbićevoj obali, Bokamorra je bila na hrvatskoj sceni svjež i zanimljiv gastrokoncept, a sa sigurnošću možemo reći da Splićane, kao i njihove goste, još uvijek svakodnevno privlači u velikom broju. Spoj pizze i koktela pokazao se kao pun pogodak od samog početka, objasnio nam je vlasnik Luka Bokavšek. "U tadašnje vrijeme kokteli su u Splitu bili na niskoj razini izvedbe i korištenja namirnica, sve je bilo bazično, kupovno i gledalo se samo da bude što manje troškova. Mi smo krenuli s izradom domaćih sirupa, barske smo tehnike podigli na zavidni nivo, a pratimo i dalje trendove i barove koji su u top sto na svjetskoj sceni. Nikad nam nije bilo jasno zašto spajati jelo puno glutena kao što je pizza i pivo? Radije smo u koncept uklopili koktele koji gostu daju balans i osvježenje. U ljetnim se mjesecima trudimo da na karti bude više koktela na bazi citrusa, da nisu preteški, slatki i visoko alkoholni, a zimi se onda poigramo s jačim koktelima kojima se borimo s burom. Isto vrijedi i za pizzu, dugo smo razrađivali tijesto koje je bazirano na napolitani, ali je ipak Bokamorra stil", ustvrdio je Bokavšek.
A upravo se zbog takvog pristupa neki gosti na pizzu i koktele vraćaju dan za danom. "Imali smo situaciju s jednim gostom prije tri godine. Dečko je došao tri puta u tjedan dana. Bio je visok metar osamdeset, imao je valjda jedva 80 kilograma, a svaki bi put naručio dvije slane pizze i jednu slatku te bi uz to popio mocktail. To je nevjerojatna količina hrane! Konobari su se na kraju slikali s njim jer je bilo nemoguće da netko može toliko pojesti! Pa pojeo je u ta tri puta hrane za desetero ljudi, a nikad ne biste rekli da ga vidite. Doslovno je sve pomazao do kraja, a kako ne pije alkohol, popio bi bezalkoholni koktel. Čak je i taj dio našeg koncepta ispratio", uz smijeh nam je ispričao Bokavšek.
Berry breeze
35 ml džina s ribizom
15 ml likera od bazge
15 ml soka od limuna
35 ml soka od višnje
10 ml šećernog sirupa
soda-voda
šaka svježeg bosiljka
Pripremite sok od višanja tako da svježe plodove stavite u parni sokovnik i obrađujete dok para ne izvuče cijeli sok, pa ga onda koristite u koktelu. Ako nemate takav sokovnik, možete dodati bilo kakav sok od višnje, ali onda izbacite šećerni sirup da ne bude preslatko. U šejker stavite džin, liker od bazge, sok od limuna i višnje te šećerni sirup koji ste pripremili u omjeru 1:1 (100 ml vode i 100 g šećera pomiješajte kako bi se šećer otopio pa čuvajte u hladnjaku). Dodajte u šejker svježi bosiljak i led. Dobro protresite pa dvostruko procijedite preko leda u čašu. Dodajte do vrha sode i poslužite.
The Green Cure za šestero
210 ml džina
90 ml likera od lješnjaka
150 ml soka od limete
300 ml soka od zelene jabuke i špinata
led
prstohvat drobljenih pistacija
Uzmite bilo koji sok od jabuke pa izblendajte sa šakom špinata i procijedite. On daje lijepu zelenu boju soku. U velikoj posudi ili dispenseru pomiješajte sve sastojke s ledom i točite društvu u visoke čaše.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....