Stiv Kahlina je danas najpoznatiji hrvatski čokolatijer, a nekad je žario i palio klupskim pozornicama kao El Bahattee. Nakon posjeta Salon du Chocolat u Parisu postao je svjestan da je potpuno zaluđen čokoladom i 2014. godine završio program Professional Chocolatier i Master Chocolatier u Belgiji u organizaciji kanadske škole Ecole Chocolat - professional school for chocolate art. Dvije godine kasnije, sa suprugom Sanjom Vladović osniva brend TAMAN artisan chocolates. Sanja Vladović je marketinška stručnjakinja koja je sve slobodno vrijeme uložila u istraživanje specialty čokolada i kakaovca pa postala i certificirana kušačica čokolade. Završila je edukaciju za kušača čokolade Level 2 - International Institute of Chocolate and Cacao Tasting (London, UK) te Master of Chocolate Flavor Certificate pri Ecole Chocolat – Professional School for Chocolate Arts (Vancouver, Kanada). Stiv i Sanja od 2017. osvajaju međunarodna priznanja za svoje TAMAN čokolade, a osim osmišljavanja i kreiranja novih čokolada, bave se savjetovanjem i edukacijom profesionalaca i amatera s ciljem podizanja svijesti o kvaliteti čokolade i važnosti artisan/craft pokreta u čokoladnoj industriji. Dobra hrana je mnogo puta pisala o Stivu, Sanji i Taman čokoladama, a danas je pred vama prvo izdanje rubrike Chef´s playlist gdje ćemo zanimljive i renomirane protagoniste iz svijeta enogastronomije pitati za njihove glazbene preporuke i navike. Chef u kontekstu ove rubrike ne treba biti nužno glavni kuhar nekog restorana već istaknuti kreator na području enogastronomije.
Zadnja pjesma koju si poslušao na Spotifyu ili nekom drugom neodređenom playeru: Jain – Makeba.
Što slušaš kad kreiraš nove čokolade?
Radio. U tim trenucima ne želim nikakvu specifičnu muziku ni ikoga u kuhinji, ali fale mi zvukovi i pozadinski šumovi jer se u tišini osjećam kao u sanatoriju.
Koji bi bio savršen album za kušanje čokolade? Ima li ih više s obzirom na postotak čokolade ili je to previše hipsterski?
Profesionalni kušači poput moje supruge preporučuju Nečuveno od LET 3 izdan 1997. Meni u tim trenucima bolje sjeda nešto poput Verve Remixed kompilacija ili Electronico od Madredeus. Ugodno, melodično, plesno, pomalo egzotično. Takve i čokolade volim.
Koja pjesma/album najbolje dočara kompleksnost čokolade?
Doživljaj čokolade je individualan baš kao i muzika. Ovisi od osobe do osobe, od čokolade do čokolade, o onome što voliš i očekuješ. Mene će jedna čokolada prebaciti na ambijentalnu egzotiku, druga na afro house, treća razvaliti k‘o speed metal, a četvrtu ću ispljunut k‘o trap cajke.
Najdraža pjesma...
Meni su u kategoriji "najdraži" i System of a Down i Amy Winehouse, i Wu Tang Clan i Gabi Novak, i Slipknot i Stillness... Iz cijelog tog čušpajza između moja dva uha teško je i nemoguće odabrati samo jednu najdražu pjesmu.
Album koji ti je najčešće na repeatu...
U posljednje vrijeme to je Bebè na volè – Time of great depression. No nemam neki baš-baš posebno omiljeni album. Slažem si kompilacije po žanrovima pa ih slušam ovisno o raspoloženju.
Da li ikad preslušavaš svoje pjesme?
Ne. Nemam ni želju ni potrebu. Kad ih ulovim na radiju panično šaltam stanice.
Koje pjesme ili albumi te dižu iz mrtvih?
Heavy gitaristička muzika i stari hip-hop s istočne obale.
Što najviše voliš puštati frendovima kad vam dođu na večeru?
Nešto što neće smetati. Nešto poput brit-popa i rocka... tu je, svi ih znaju, nije napadno, a ako si malo popio možeš mrdati kukovima i nitko ti neće zamjeriti što potiho pjevušiš refren.
A Sanji?
Ona meni pušta muziku. Ona stalno hoda sa slušalicama u ušima. Istražuje, otkriva, zna sve šta se događa. Bilo bi bolje da si s njom radila intervju:)
Što si puštate dok kuhate?
Svašta. Baš kao što i kuhamo. Znamo se ponekad prepustit "preporukama i sugestijama" algoritma pa bude posebno zabavno.
Nedavno glazbeno otkriće ti je...
Moram priznat da sam poprilično loš u otkrivanju glazbenih noviteta. Slabo zadržavam fokus na društvenim mrežama i video kanalima gdje bih ih uglavnom mogao pronaći. Što sam stariji zapravo sam više fokusiran na ono što sam svojedobno propustio.
Što voliš slušati u nekom baru za šankom?
Stari rock i blues. Atmosferom odgovara natezanju krigle uz glasno nadvikivanje i neartikulirano zavijanje. A i uvijek se zalomi neka pjesma koja ti da povoda za još jednu rundu.
A u restoranu?
Nemam nekih posebnih preferencija. U restoranu mi je važniji žamor i smijeh ljudi. Da nas ima, da nije uštogljeno i da se ne osjećam zarobljeno. U takvim trenucima uz dobru hranu i društvo što god da svira bit će podnošljivo i prihvatljivo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....