Ovih se dana u našoj redakciji, baš kao i u brojnim uredima, kućama, redovima za bankomat ili poštu, nevjerojatno puno vremena troši na rasprave o krafnama.
Je li u redu izdvojiti 3 eura za komad prženog tijesta punjenog kremom od pistacije? Gdje je nestala dobra stara krafna s marelicom? Zašto su cijene u klasičnim zagrebačkim pekarnicama toliko visoke, ako smo krafne prije samo nekoliko godina plaćali 3,50 kune?
Rasprave o krafnama nadglasale su čak i one o važnim političkim temama, a glavno pitanje postalo je - pa dobro, tko onda radi najbolje u gradu?
Pregledali smo recenzije kolega novinara, influencera s društvenih mreža, raspitali se kod prijatelja gurmana i, najvažnije, krafne iz zagrebačkih pekarnica i slastičarnica isprobali i sami pa proglasili ovogodišnje pobjednike.
I ne brinite, ako ove dvije lokacije ne stignete obići ove godine, svakako zabilježite za iduću.
NAJBOLJE KLASIČNE S MARELICOM
Titula najboljih klasičnih krafni s pekmezom od marelice pripala je primjercima iz zagrebačke slastičarnice Jakšić, smještene na adresi Zvonimirova 30. Od kad su ove godine krenuli s prodajom, u Jakšiću se tražila krafna više, a vrhunac su vjerojatno dostigli danas, kada su najavili da krafne peku cijeli dan, a red ispred njihove slastičarnice kroz cijelo jutro nije se smanjivao. Krafne u Jakšiću koštaju 1,40 eura. Više o njihovim krafnama pročitajte ovdje.
NAJBOLJE KRAFNE S POSEBNIM PUNJENJIMA
Iako će mnogi reći kako je jedina prava krafna s marelicom, koje je i nama samima zapravo najdraža, među onima ‘malo posebnijima‘, punjenih s različitim kremama, jednoglasno smo se složili kako su najbolje koje smo ove godine isprobali one iz zanatske pekarnice Kukuriku na zagrebačkoj Savskoj ulici. Baš kao i kod Jakšića, i tamo se jutros stvorio red kupaca koji su nestrpljivo čekali da zaposlenici iznesu svježe pripremljene krafne.
Isprobali smo krafne punjene pistacijom, cheesecake kremom s borovnicom, slanom karamelom i čokoladom. Omjer punjenja i tijesta bio je dobar, taman dovoljan, sama punjenja nisu bila preslatka, a pri svakom zalogaju osjetili smo sastojke od kojih su napravljena (što je s, primjerice, punjenjem od pistacije u mnogim pekarnicama i slastičarnicama često problem). Tijesto je bilo meko, lagano i prozračno, ne previše masno, blago aromatično i dobrog mirisa. Krafne u Kukuriku pekarnici koštaju 2,40 eura po komadu.
JOŠ DOBRIH PREPORUKA
Ako i ne stignete ugrabiti krafnu na jednu od dvije navedene adrese, zaputiti se možete i u Proof 33, gdje se nude provjereno dobre krafne po receptu Janje Benić. Osim toga, dobre krafne ove godine probali smo i u Noel Bread&Deliju. Nude ih u dva okusa, a više o svemu pročitajte ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....