Svečana se promocija održala u četvrtak 5. travnja, u hotelu Westin, a dodjeljene su nagrade hrvatskim chefovima koji su se posebno istaknuli svojim radom i strašću prema kuhanju. Francuski Chef Edouard Loubet i chef Ana Roš su bili počasni gosti gala večere i svečanosti dodjele „kulinarskih Oskara“.
Uz stotinjak hrvatskih chefova i druge ugledne goste, na Gault&Millau Croatia gala eventu sudjelovli su i predsjednik Gault&Millau International Come de Cherisey i legendarni urednik francuskih vodiča Marc Esquerre. Uz Chefa godine, na svečanosti su proglašeni i Veliki chef sutrašnjice, Chef tradicijske kuhinje, Mladi talent i najbolje POP mjesto.
Posebno atraktivne su bile i Payment Excellence Awards, nove nagrade koje je inicirao Mastercard, s ciljem poticanja uvođenja elektronskih plaćanja u ugostiteljske objekte u Hrvatskoj. Riječ je o nagrađivanju u dodatnoj kategoriji koja se odnosi na mogućnosti plaćanja koje restorani nude. Najboljem među restoranima i POP mjestima Mastercard i Gault&Millau dodijelili su Payment Excellence Award, zajedno s novčanim iznosom.
Inspektori restorane ocjenjuju na temelju 14 kriterija te dodjeljuju bodove, a restorani s najviše bodova dobivaju posebne oznake. Gault&Millau jedan je od tri najutjecajnija međunarodna vodiča u svijetu gastronomije, a prepoznatljiv je po kuharskim kapicama koje dodjeljuje restoranima. Način ocjenjivanja standardiziran je za sve zemlje, a oni restorani koji ispunjavanju kriterije Gault&Millauovih inspektora su uvršteni u vodič, a mogu dobiti od jedne do pet kuharskih kapica.
Najboljim restoranima su proglašeni šibenski Pelegrini (Rudolf Štefan) te Monte (Tjitske i Danijel Đekić).
Nagradu za Velikog chefa sutrašnjice je osvojila Ana Grgić. glavna chefica hotela Esplanade, a Mladim talentima su proglašeni Duje Kanajet iz restorana Artičok te Deni Srdoč, chef Drage di Lovrana.
Nagradu za Chefa tradicijske kuhinje je osvojim Branimir Tomašić iz međimurske Male Hiže, a nagradu za najbolje Pop mjesto splitska slastičarnica Tee Mamut, O'š kolač.
Payment Excellence nagradu su osvojili zadraska Foša te zagrebački bistro Otto&Frank.
Najiščekivanija nagrada večeri je bila ona za chefa godine, a veliko priznanje je pripalo chefu Vjeku Bašiću iz murterske konobe Boba.
Sa željom da izravno prati razvoj hrvatske gastronomske scene, Gault&Millau će svake godine ocijeniti hrvatske restorane, vina i gastronomske proizvode, te ih predstaviti domaćoj, ali i međunarodnoj javnosti. Čestitamo svim laureatima i veselimo se sljedećoj godini!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....