Manifestacijom Goût de / Good France svake se godine diljem svijeta slavi i predstavlja "francuski gastronomski obrok", koji je 2015. godine uvršten na popis nematerijalne baštine UNESCO-a, a sve zahvaljujući talentiranim chefovima koji se uključuju u projekt u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Više od 5000 chefova u 150 zemalja sudjelovalo je u manifestaciji 2019. godine, čime je Goût de / Good France postao najveći gastronomski događaj na svijetu. Nakon godinu dana pauze uzrokovane pandemijom, Goût de / Good France vraća se 2021. godine, te se pod visokim pokroviteljstvom chefa Alaina Ducassea održava od 14. do 22. listopada.
Splitska publika nedavno je mogla uživati u radu čak sedam francuskih chefica, chefova, slastičara i čokolatijera u sklopu 9. izdanja festivala Taste the Mediterranean, partnera manifestacije Goût de / Good France. Želite li se i vi počastiti "francuskom večerom", možete to učiniti sve do petka, 22. listopada u restoranima u Zagrebu, Splitu, Mačkovcu i Osijeku. Popis hrvatskih restorana koji sudjeluju u ovogodišnjem izdanju potražite na službenim stranicama Francuskog instituta u Zagrebu.
U sklopu festivala u Zagrebu možete uživati i u društvu francusko-hrvatskog majstora čokolatijera Claudea Krajnera. Osim masterclassa za profesionalne chefove u hotelu Esplanade, Krajner će u srijedu, 20. listopada održati i uvod u kušanje čokolade u Francuskom institutu (prijava na email: radionice@institutfrançais.hr).
Claude Krajner jedan je od 50 najboljih čokolatijera u Francuskoj pa će tako veliko finale cijelog festivala biti gala večera u restoranu Zinfandel's hotela Esplanade u četvrtak, 21. listopada u 20 sati. Ana Grgić-Tomić za uvod priprema praline s tamnom čokoladom i guščjom jetrom, marinirane kruške s tradicionalnim aromatičnim plavim sirom i pečenim orasima te frangipane od badema. Slijedi gala večera od pet sljedova: tarte Tatin od ljutike i sira brie uz pesto od ružmarina, nazaobilazan klasik francuske kuhinje – puževi u umaku od Pernoda i maslaca sa začinskim biljem, posluženi uz heljdu s kremom od češnjaka, francuska juha bouillabaisse sa šafranom i dagnjama te prsa biserke sous vide s tartufima, guščjom jetrom i kremom od celera – ovi okusi odvest će vas na pravo gastronomsko putovanje Francuskom. Gost večeri Claude Krajner za ovu će priliku kreirati neodoljivi mousse od gorke čokolade s mediteranskom narančom, koji će savršeno zaokružiti doživljaj.
Cijena večere iznosi 680 kn po osobi, a uključuje šampanjac dobrodošlice uz male zalogaje te pet sljedova jela uz kavu/čaj i petit fours. Pomno odabrana selekcija francuskih vina, šampanjca, likera i konjaka naplaćuje se prema konzumaciji. Odabir francuske glazbe potpisuje DJ Jurki, a poklone za uzvanike osigurava francuska kozmetička kuća L'Occitane en Provence.
Želite li isprobati raskošni jelovnik kojeg su zajednički osmislili Claude Krajner i chefica hotela Esplanade Ana Grgić-Tomić, a s obzirom na ograničen broj uzvanika i epidemiološke mjere, ne propustite rezervirati svoje mjesto za stolom (tel. +385 (0)1 4566 644E, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....