Najcjenjenija gljiva na svijetu još je jednom postala glavna tema brojnih rasprava. Francuski su znanstvenici, naime, objavili kako su otkrili metodu kojom bijeli tartuf, koji se inače traži posebnim metodama i cijene kojeg se kreću oko 5000 eura pa sve do 200 tisuća eura za kilogram, može biti uzgojen u kontroloiranim uvjetima. Iz Instituta za istraživanja na području agrikulture, hrane i okoliša (National Institute for Research into Agriculture, Food and the Environment) tvrde kako su upravo oni prvi na svijetu koji su se uspješno upustili u kontrolirani uzgoj talijanskih bijelih tartufa (Tuber magnatum pico), i to na francuskom tlu, prenosi portal Fine Dining Lovers.
Deset činjenica o najtraženijoj gljivi na svijetu
S istraživanjem su krenuli prije više od 10 godina, točnije 2008. godine, a tartufe dobivene na ovaj način prvi put su ubrali 2019. godine. Isto su ponovili i godinu kasnije.
"Proizvodnja bijelog tartufa izvan područja njegove prirodne rasprostranjenosti otvara nove mogućnosti uzgoja u Francuskoj, ali i ostatku svijeta", poručili su iz Instituta.
Francuski ministar ruralnog razvoja ovo je otkriće nazvao izvanrednim i velikom inovacijom, a za The Times je dodao i kako sam spomen bijelog tartufa u njemu budi najukusnija gastronomska sjećanja.
Dom bijelog tartufa inače je talijanski Piedmont, a osim u Italiji, može se pronaći i na područjima Balkana, pa i u Hrvatskoj. Raste blizu stabala lješnjaka i hrasta te se najčešće traži u jesen. Može narasti i do veličine 12 centimetara.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....