CIJENE RASTU

Francuski baguette u krizi, pekari poručuju: "Moraju nas prestati smatrati idiotima"

 Christophe Archambault/Afp
Suočeni s visokim cijenama energije, francuski pekari prisiljeni su zatvoriti svoje pekarnice

Svjetski mediji ovih su se dana raspisali o francuskoj baguette krizi. Naime, povećanje cijena brašna, maslaca i šećera već je uzrokovalo velike probleme među tamošnjim pekarima i brojne tradicionalne pekarnice suočile su se s pitanjima koja bi na kraju mogla dovesti i do zatvaranja. Nakon povećanja cijena ključnih sastojaka, stigao je još jedan problem, a to je poskupljenje energije.

Kako je za France24 komentirao Julien Bernard-Regnard, računi za struju nekada su iznosili 400 eura, a sada je cijena narasla na čak 1500 eura.

"Komuniciram s puno pekara u zemlji i istina je da se u Francuskoj pekarnice zatvaraju svaki dan. Nekima su se računi povećali za čak do 10 ili 12 posto", rekao je i dodao: "Prije mi se činilo apsolutno nezamislivim da bi me račun za struju mogao natjerati da zatvorim svoj posao i zaustavim život ovdje."

image
Peopleimages/Getty Images/istockphoto

Francuska vlada došla je na ideju potpora koje bi 33 tisuća pekara omogućili financijsku pomoć te odgodu plaćanja doprinosa za socijalno osiguranje i porez, prenose mediji. Zanimljivo je dodati kako francuski pekari od propadanja strahuju samo mjesec dana nakon što je baguette dobio UNESCOVU zaštitu, o čemu smo već pisali.

"U trenutku kada je francuski baguette dobio UNESCO status svjetske baštine, bio bi pravi paradoks ne učiniti sve što je našoj moći kako bi pomogli našim pekarima koji se bore s cijenom struje i energije općenito, rekao je novinarima francuski ministar Bruno Le Maire.

No, ne vjeruju svi da dolaze bolji dani pa je tako ranije spomenuti pekar komentirao kako ne vjeruje praznim obećanjima te kako mu je dosta propagande.

"Bijesan sam. Život pekara je težak. Nemamo život, nemamo nedjelje, niti praznika, ne vidimo kako nam djeca rastu, ali posao obavljamo strastveno. Ipak, u jednom trenutku, morate nas prestati smatrati idiotima", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:40