Novo u gradu

Ekipa iz kvarta poželjela je mjesto za druženje, pa je njihova pokretna pizzerija postala novi hit u Zagrebu

U Pizza Priksa rade, kako kažu, bakinu Napoletanu i u manje od tri mjeseca rada o njihovoj se pizzi pročulo i izvan Zagreba

Što se dogodi kad kvartovska ekipa ima ideju od koje ni po koju cijenu ne želi odustati? Preuzmu food truck i cijelom kvartu omoguće da napokon uživa u dobroj pizzi. Tako nekako počinje priča o jednoj od zagrebačkih pizzerija o kojoj smo posljednjih tjedana čuli puno (dobrih) priča. Pizza Priksa projekt je Ivana Dokuša, Marina Dundića i Bojana Horvata, dugogodišnjih prijatelja iz Španskog koji su, u vrijeme kada su u svom kvartu gradili novi skate park, čime se inače bave, dane provodili ispred malog food trucka koji se tada zvao "Živa vatra" i također isporučivao pizze. Nije to bio običan food truck, već onaj uz koji je stajala i velika krušna peć pa je bio dugačak čak sedam metara i teži od četiri tone. Ideja Ivice Jukića toliko im se svidjela da su, kada se on odlučio za novi projekt, s posebnim veseljem preuzeli njegov kamiončić, parkirali ga ispred karting staze u Španskom, osmislili novi koncept i sada tamo okupljaju svoju ekipu, ali i sve druge.

image
Vedran Peteh/Cropix

image
Vedran Peteh/Cropix

image
Vedran Peteh/Cropix

"Nitko od nas nije ugostitelj, mi smo vam svi bauštelci, građevinari i inženjeri, što ovu priču čini još malo luđom. Ta prikolica bila je tu, malo dalje parkirana, Ivica je radio sve sam, a mi smo jeli kod njega svaki dan. Ovo je sve njegova ideja, a nama se baš jako svidjelo to što ima i krušnu peć, što nismo vidjeli još nigdje, koja se vidi izvana, ali iznutra se loži i sve je pokretno. Sve je napravljeno tako da se može prikopčati na auto i odvesti bilo gdje poželimo", rekao nam je poslovođa Prikse Ivan Dokuš.

Ipak, dodao je, budući da rade tek nešto više od dva mjeseca, a već su dobili nekoliko poziva na različite događaje i proslave, odlučili su se još malo zadržati ovdje baš zbog stalnih gostiju kojima ne žele uskratiti svoju pizzu na tri, četiri dana, koliko bi morali izbivati. Ovdje su, na adresi Gustava Krkleca 23, stvorili pravi mali prostor za opušteno druženje. Imaju dvije terase, jednu stajaću, drugu sjedeću, pizza se naručuje i preuzima na malom šanku koji je u prikolici, gdje je gostima uglavnom predaje Ivan Matošević zvani Mata, jedan od pizza majstora u Priksi, a u slobodno vrijeme panker i član benda s kojim bi, kaže Ivan, a Mata se slaže, jednoga dana volio i nastupiti na terasi Prikse.

image
Vedran Peteh/Cropix

image
Vedran Peteh/Cropix

image
Vedran Peteh/Cropix

Iako je ekipa opuštena, a takvim se čini i njihov projekt u dvorištu karting kluba u Španskom, posao shvaćaju prilično ozbiljno. Primjerice, nisu htjeli raditi klasičnu kvartovsku pizzu, već su tijestu odlučili posvetiti više pažnje pa priprema traje čak tri dana, a ponosni su i na suradnju s mesnicom Borošak od koje dobavljaju domaće mesne proizvode. Kažu da im je upravo Slavonska sa šunkom, kulenom i špekom, koja se ovdje zove Cesarićeva, po ulici iz koje dolazi Ivan, najprodavanija, ali veliki hit brzo su postale i njihove autorske pizze Priksa i Limun.

image
Vedran Peteh/Cropix

Osim Slavonske, pizze s kozicama i Limun pizze, u Priksi možete naručiti i klasičnu Margheritu, zatim pizzu sa šunkom i sirom, miješanu sa šampinjonima, pizzu s gljivama i artičokama, pikantnu s kulenom i feferonima, pizzu s četiri sira koju rade s mozzarellom, gaudom, parmezanom i kozjim sirom, zatim pizu s tunom, lukom i kaparima, vege s tikvicama, artičokama, šampinjonima, cherry rajčicama i kozjim sirom te Piksu s bijelom podlogom, pestom Genovese, mozzarellom, špinatom, cherry rajčicama i orasima. Cijene su od 7,60 do 9,50 eura. Uz pizzu, ovdje možete popiti i Medvedgrad pivo, točeno ili iz boce, sokove i kavu. Pizza Priksa otvorena je od utorka do nedjelje od 11 do 22 sata.

image
Vedran Peteh/Cropix

image
Vedran Peteh/Cropix

image
Vedran Peteh/Cropix

"Ja sam krkan u ekipi, volim meso i velik sam pa je Slavonska dobila ime po mojoj ulici, a žena jednog frenda rekla je da bi pizzu s kozicama pa smo tu nazvali po ulici u kojoj oni žive. Pizzu s limunom izmislio je gazda, koji obožava pizzu i često isprobava svakakve kombinacije. Prvo smo svi bili skeptični zbog tog limuna, ali u kombinaciji s češnjakom, pestom i parmezanom baš dobro funkcionira i ljudi odlično reagiraju kada je probaju. Dosta se trudimo oko tijesta, ozbiljno smo to shvatili i nismo htjeli ići na klasičnu napoletanu nego onako, pizzu s malo punijom koricom. Možda bi točan naziv bila bakina Napoletana."

image
Vedran Peteh/Cropix

image
Vedran Peteh/Cropix

Kaže da su zasad itekako zadovoljni interesom, posebice s obzirom na to da nisu dugo otvoreni, a dodaje i da im se nedavno dogodila situacija koja im je dokazala da su na dobrom putu.

"Neki dan smo oko 20.30, sat i pol prije zatvaranja, ostali bez sastojaka, točnije bez tijesta i baš su tada došli ljudi čak iz Siska, rekli da su čuli za našu pizzu i htjeli je probati. Bilo mi je baš žao, ali ponudio sam im piće na naš račun i obećali su se vratiti. To nas je baš razveselilo i drago mi je da se vijest o nama tako daleko čuje. Mi smo zapravo neozbiljna ekipa koja je htjela napraviti prostor za druženje, a sad smo ovdje, ljudi nam dolaze čak iz drugih gradova pa smo zadovoljni kako ovo trenutačno izgleda i kuda vodi. Iako sada moramo biti malo ozbiljniji, to nam nije problem i baš uživamo u svemu ovome", rekao nam je Ivan Dokuš na kraju.





Iako ni sami još nismo vidjeli ovako sastavljen food truck, u Čakovcu smo svojevremeno naletjeli na još jedan u kojoj se pizza peče u krušnoj peći, i to ekipe iz pizzerije Špizza. I ovaj su projekt pokrenuli dobri prijatelji i poslovni partneri Dominik Knezić i Boris Pintar, koji su pizzeriju na čakovečkom Jugu otvorili još 2019. godine, a Dominik je food truck samostalno opremao do travnja ove godine, kada su njime krenuli na put. Odradili su već nekoliko ozbiljnih događaja, a na listi su im i manifestacije poput Porcijunkulovog u Čakovcu, popularnog glazbenog festivala Forestland, Balon Festa u Prelogu i Špancirfesta u Varaždinu.

"Zadovoljni smo našim food truckom, ali od početka nas je vodila ideja da ga napravimo zbog gušta i zabave više nego zbog zarade jer imamo pizzeriju koja posluje više nego dobro", rekli su nam u kratkom razgovoru.


image

Ustupljena fotografija
image
Ustupljena fotografija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. srpanj 2024 10:12