ZA VELIKI PETI ROĐENDAN

Ekipa iz Bread Cluba izbacuje knjigu s receptima (čak i za cruffin s pistacijom), pričom o uspjehu i kiselom tijestu

Knjiga ‘Starter‘ zapravo je priručnik za pripremu kruha i peciva od kiselog tijesta, a sadrži i priču o počecima i razvoju Bread Club priče. U pitanju je prva knjiga takve tematike napisana u Hrvatskoj

Prošlog petka, 21. lipnja, Darko Kušić, Andrija Pernar, Anamaria Zajec Palić i Zrinka Zajec, inače ekipa koja stoji iza superpopularne zagrebačke pekarnice Bread Club, u nedavno otvorenom Art‘otelu proslavila je peti rođendan, a na opuštenom druženju predstavili su i svoj novi projekt – knjigu "Starter".

image
Ustupljena fotografija

Na rođendanskom slavlju i promociji knjige okupili su prijatelje i partnere koji su prvi imali prilike prelistati knjigu, u kojoj su na 300 stranica saželi pet godina postojanja, priču o njihovih danas čak šest poslovnica i, ono što bi mnoge kućne kuhare moglo razveseliti najviše, brojne recepte.

"Ovu smo knjigu dugo sanjali. U nju nije pretočeno samo naše znanje o fermentiranim pekarskim proizvodima. U nju smo utkali i sav naš petogodišnji rad, neprospavane noći, žuljeve i težak fizički rad. U nju smo utkali i sve radne vikende, ali i sve što smo s obitelji propustili, i baš radi njih svih, nama bliskih, ali i svih naših kupaca, naše druge obitelji, u ovu smo knjigu utkali ljubav, strast i emociju. Ova knjiga je plod našeg znanja, a vjerujemo kako će i svima koji ju budu čitali biti inspirativna. Naših pet godina nama je proletjelo, od male poslovnice u Trakošćanskoj ulici, narasli smo na trenutnih šest poslovnica te nekoliko koje su nam u planu. Drago nam je da smo se otisnuli u ovu poslovnu avanturu i da smo u Zagrebu promijenili kulturu kruha", poručili su iz Bread Cluba.

image
Ustupljena fotografija

Upravo prošlog petka i sami smo imali prilike prelistati "Starter", koji je za ekipu iz Bread Cluba napisala Željka Zrnić, a zbilja fantastične fotografije snimili su Mateja Vrčković, Ino Zeljak i Željka Mikulčić. Grafički dizajn potpisuju Ante Begić i Ana Bodrožić, a lekturu Tena Jurišić Karačić.

"Sjeli smo sa Željkom, pričali smo satima, čuli se gotovo svaki dan da nadopunimo priču detaljima i jako smo zadovoljni kako je to napisala, stvarno jako. Fotografije su isto ispale prekrasne, ma jako smo sretni što imamo prilike surađivati s tako talentiranim i vrijednim ljudima, zahvalni smo svima koji su sudjelovali na projektu", rekao nam je Darko Kušić u kratkom razgovoru.

image
Ustupljena fotografija

ŠTO SVE U KNJIZI MOŽETE PROČITATI?

Već kada knjigu dobijete u ruke, shvatit ćete da je u pitanju projekt malo posebniji od drugih. Korice su više nego zanimljive i zamišljene tako da u isto vrijeme prikazuju kruh i starter, a kada je krenete listati, najprije ćete naići na priču o svakom od četiri aktera koji iza cijelog projekta stoje, njihovim promišljanjima na počecima i funkcijama.

Nakon toga slijedi priča o sourdough kruhu i starter kulturi, anatomiji brašna i kako odabrati ono najbolje za svoje potrebe, priča o škrobu i vrstama žitaricama, funkciji vode i soli. U knjizi "Starter" detaljno je objašnjeno i kako funkcioniraju bakterije i kvaščeve gljivice, fermentacija i enzimi, ugljični dioksid i kiseline, te informacije o odnosu vremena i temperature, vrstama bakterija i kvasca te nutritivnim benefitima bakterija i kvasaca.

image
Ustupljena fotografija

Također, među 300 stranica ekipa iz Bread Cluba dotiče se i glutena, glutenskih veza, rastezljivosti i elastičnosti, evolucijskih promjena u glutenu, sourdough i probavljivosti glutena, a potom kreću na temu startera i svih detalja koji bi kućne pekare mogli zanimati – od starosti startera, načina pripreme, temperature do omjera sastojaka koji su potrebni za hranjenje.

Najzanimljiviji dio kreće oko stote stranice, kada na red dolazi praktični rad. Iz Bread Cluba odgovaraju na pitanja kako pokrenuti starter, napraviti zamjes i ispeći kruh, kako napraviti lisnato tijesto, a tu su i recepti za neke od njihovih sada već klasika. Od kruha kao što Didov, Bakin, kruh s kašom i Royal Rye do peciva, pizze, focaccie, kroasana i njihovih superpopularnih slastica. I da, u knjizi "Starter" pronaći ćete i recept za cruffin s pistacijom, za pain au chocolat, kekse i bundeva muffin, čak i krafne.

image
Ustupljena fotografija

Knjiga je zbilja bogata, prepuna informacija i vizualno lijepa pa, ako i niste spretni u pripremi kruha kod kuće, ali ste fanovi Bread Clubovih proizvoda, može vam poslužiti i kao coffee table book. Dobro je dodati i kako nitko u Hrvatskoj još nije napisao knjigu ovakve tematike. Najbliže nama, svoju "Sourdoughmaniu", a potom i druge naslove, napisala je Slovenka Anita Šumer te su njezine knjige danas dostupne i u hrvatskim knjižarama.

Kako smo saznali, knjiga "Starter" na police Bread Club pekarnica stiže početkom srpnja i cijena bi joj, neslužbeno doznajemo, trebala biti oko 40-ak eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 15:54