VIKEND PREPORUKA

Dugo nismo pogledali bolji dokumentarac od ovog o sasvim posebnim rajčicama iz malog grčkog sela

 @dokukinokic Instagram/
Jedan od filmova kao stvorenih za gledanje za vrijeme sparnih ljetnih večeri

Nedavno smo u sklopu programa "Dokukino ljetuje u Art Parku" u zagrebačkom Ribnjaku pogledali film Marianne Economou "Kad rajčice susretnu Wagnera" i, moramo priznati, dugo nas ništa nije oduševilo kao priča o ambicioznom planu dvojice rođaka, Christosa i Aleca koji su usred ekonomske krize odlučili u potpunosti preokrenuti svoj život i krenuti s organskim uzgojem rajčica u malenom grčkom selu Elias od svega 33 stanovnika.

Kada su rajčice dozrele, zajedno s pet starijih žena, rijetkim stanovnicama sela usred Tesalije, kreću u kreiranje proizvoda od rajčice, a zatim pokreću i samu proizvodnju. Sve se teglice u njihovoj maloj proizvodnji pune ručno, a zatim se šalju na police trgovina diljem svijeta. Uz neprestano preispitivanje kako raditi još bolje, Aleco dolazi do ideje da je za rajčice najbolje da u tijeku rasta slušaju Wagnerovu glazbu, a kasnije tu ideju i realizira.



U dokumentarcu se može vidjeti i gdje se točno njihovi proizvodi nalaze, a zabilježeno je i više nego dirljivo putovanje žena iz sela kako bi napokon doživjele mjesta na kojima proizvodi koje svakodnevno pakiraju zapravo odlaze. Kako stoji u najavi filma, dok se na početku samog dokumentarca postavlja pitanje kako možemo promijeniti svijet bez revolucije, najbolji odgovor, čini se, krije se na samom kraju, u teglici rajčice i klasičnoj glazbi.

Dobro je spomenuti i kako je dokumentarac "Kad rajčice susretnu Wagnera" višestruko nagrađivan te je sudjelovao na brojnim filmskim festivalima diljem svijeta. Film se povremeno prikazuje u zagrebačkim kinima, a pogledati ga možete i na Vimeu uz simboličnu naknadu od 7,75 dolara (oko 50 kuna) za 24-satni pristup. Više informacija o samom dokumentarcu potražite na stranicama Dokukina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 19:32