TAJNE DOBRIH MUFFINA

Držite se ovih nekoliko jednostavnih pravila i omiljeni muffini uvijek će ispasti kako treba

 Berislava Picek/Cropix/
Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta pomoću kojih će vaši muffini biti još ukusniji

Muffine svrstavamo u grupu onih slastica koje se pripremaju nezamislivo brzo, a uz to su još i svestrani, u njima možemo spojiti baš sve omiljene okuse i, ono najbolje, ostavljaju jako malo mjesta za pogreške. Dovoljno je tek umutiti mokre sastojke, dodati im suhe, rasporediti u kalup i čekati da se ispeku. Ipak, kako bi muffini uspjeli savršeno baš uvijek, postoji nekoliko jednostavnih pravila kojih se valja pridržavati. Donosimo ih u nastavku.

Najvažnije pravilo

Prvo i najvažnije pravilo kod pripreme muffina jest ono koje govori kako se smjesa nikako ne smije previše miješati. Pretjerano miksanje sastojaka, naime, biskvite i muffine učinit će tvrđima i žilavijima. Upravo zato, smjesu za muffine miješajte tek toliko da se svi sastojci povežu, a grudice brašna u potpunosti nestanu.

Za gušće i sočnije tijesto u smjesu od koje obično pripremate muffine, dodajte i žlicu ili dvije kiselog vrhnja. Ono će vaše kolačiće učiniti bogatijima teksturom, ali i okusom.

MUFFINI OD BUNDEVE, JABUKA I CIMETA

image
Berislava Picek/Cropix/

Veći ili manji?

Bolja opcija uvijek će biti veći muffini upravo zato što to znači da će veću površinu zauzimati hrskava korica. Stoga, kada svoje košarice punite smjesom za muffine, nemojte se bojati napuniti ih gotovo do vrha pa pustiti da se kod pečenja stvori hrskavi šešir.

MUFFINI S MEDOM, BANANOM I ČOKOLADOM

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Voćni i moćni dodaci

Iako klasične čokoladne muffine obožavamo, ono što ih čini još boljima svakako su različiti dodaci. Ubacujete li u smjesu za muffine voće, dobra opcija bit će najprije ga uvaljati u žlicu ili dvije brašna kako pri pečenju ne bi potonuli na dno muffina. Također, kada ste smjesi dodali voće, promiješajte je u tek nekoliko pokreta kako bi ono ostalo u komadu, posebice ako je u pitanju delikatnije voće poput malina ili ribiza.

MUFFINI SA SUHIM VOĆEM

image
Berislava Picek/Cropix/

Osim voća, smjesi možete dodati i oraščiće po želji ili pak čokoladu, a njih će najbolje biti ostaviti u što većim komadima kako bi tekstura muffina bila što zanimljivija. Dodajete li smjesi tekuće ili teksturom rijetke dodatke poput čokoladnih namaza ili, primjerice, kikiriki maslaca, upotrijebite štapić za ražnjiće kako biste napravili šare koje će izgledati efektno i muffine učiniti još primamljivijima.

MUFFINI S KOMBUCHOM I JABUKAMA

image
Marko Miscevic/cropix/

Ne zaboravite posip

Novu dimenziju muffina postići ćete dodate li im prije samog pečenja posip. Mrvičastu smjesu pripremite od brašna, šećera i maslaca, a dobra ideja bit će i šaka zobenih pahuljica. Pospite je po smjesi za muffine koju ste već rasporedili u kalup, a zatim zapecite dok gornji dio ne poprimi lijepu boju i postane savršeno hrskav.

U slučaju da se ipak odlučite za pripremu cupcakesa, posip vam, naravno, neće biti potreban.

NEKOLIKO STVARNO DOBRIH RECEPATA ZA CUPCAKES

image
Berislava Picek/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:29