Svakako! A još više će vas razveseliti činjenica da ga je jednostavno napraviti kod kuće. Jogurt se radi tako da se mlako mlijeko pomiješa sa živim probiotički starterom. Možete koristiti kupljene kulture ili možete koristiti par žlica već gotovog jogurta kao starter. Nakon par sati, mlijeko se zgruša i očvrsne jer se sirutka odvaja od krutih dijelova mlijeka. Za gušći jogurt, onaj grčkog stila, trebate jednostavno ocijediti sirutku i to je to!
Evo kako napraviti vaš domaći jogurt!
Trebat će vam:
1 l mlijeka 100 ml jogurta |
Priprema:
U posudu ulijte mlijeko i stavite ga na laganu vatru. Mlijeko trebate učiniti mlakim, dakle ne smije ključati, odnosno doseći temperaturu od 1000 stupnjeva Celzijevih. Mlijeko zatim maknite s vatre i ostavite ga da se ohladi oko 10 minuta. TRIK: Ako mali prst u mlijeku možete držati tri sekunde, mlijeko je odgovarajuće temperature! U drugu posudu stavite jogurt i preko njega izlijte mlijeko. Lagano promiješajte. Posudu dobro poklopite (tanjurom) i omotajte u toplu deku. Ako vam je to prevelika gnjavaža, posudu stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na nekih 40-ak stupnjeva. Nakon što ste posudu stavili u pećnicu, pećnicu isključite i ostavite posudu tamo preko noći. Ujutro jogurt premjestite u hladnjak i neka tamo odstoji još 24 sata. I vaš domaći jogurt je spreman!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....