Morate pogledati

Dokumentarac o Anthonyju Bourdainu ‘emocionalno je uzdrmao‘ njegove obožavatelje

 YouTube/Focus Features
Naučio nas je o hrani, ali što je još važnije, o njenoj sposobnosti da nas spoji. Da se malo manje bojimo nepoznatog

Dokumentarni film o Anthonyju Bourdainu nedavno je emitiran na Netflixu i od tada zaokuplja maštu i budi duboke emocije kod obožavatelja slavnog kuhara, koji nas je iznenada napustio prije nepunih pet godina.

Usredotočen na život pokojnog slavnog kuhara, TV voditelja i plodnog pisca, dokumentarac prikazuje Bourdainov nevjerojatan uspon do slave, ali i što se događalo u njegovu životu u trenutku njegovog tragičnog samoubojstva koje je potreslo svijet 2018. Sinopsis za film, koji je najavljen prije gotovo dvije godine, glasi: “Nije važno gdje idete. Važno je ono što ostavljate iza sebe... Kuhar, pisac, pustolov, provokator: Anthony Bourdain živio je svoj život besramno. "Roadrunner: Film o Anthonyju Bourdainu" intiman je pogled iza kulisa na to kako je anonimni kuhar postao svjetski poznata ikona. Film Oscarom nagrađenog filmaša Morgana Nevillea, daje nam uvid u Bourdaina i njegov život toliko zorno da na trenutke pomisliš kako je još prisutan".

image
YouTube/Focus Features

Tko je bio Anthony Bourdain?

Ljubav prema hrani razvio je u djetinjstvu, u trenutku kad je probao svoju prvu kamenicu na odmoru u Francuskoj. Bourdain je, inače, rođen u Americi, diplomirao je na The Culinary Institute of America kasnih sedamdesetih, a zatim je krenuo na putovanje na kojem je istraživao vrhunce kulinarske scene New Yorka, istodobno objavljujući neke od najvećih radova napisanih u kulinarskom novinarstvu, pa čak i fikciji.

Poznat po svojim uglađenim, ali šarmantno grubim pogledima na putovanja, hranu i sve između toga, Bourdain je ubrzo postao TV zvijezda početkom 2000-ih.

“Putujem po svijetu, jedem puno sranja i zapravo radim što god želim”, bio je način na koji je plodni pisac-kuhar opisao svoj život. Mnogi njegovi rani dani prepričavani su godinama kasnije, u prekrasnoj prozi koja je sadržavala priče o svemu - od učenja o umijeću otkrivanja ulične hrane diljem svijeta do uvlačenja psihodelika od svojih prijatelja još tamo 1980-ih.

Vatren pristup hrani i životu

Dokumentarac istražuje mnogo toga, a posebno neočekivan način na koji je Bourdainova veličanstvena priča završila.

Bez puno upozorenja, na način koji neki uspoređuju s glumcem Robinom Williamsom, Bourdain - nakon što je sve postigao, odlučio si je oduzeti život vješanjem 2018. godine.

Njegovo tijelo otkriveno je kako visi u hotelskoj sobi u udaljenom francuskom gradu Kaysersbergu, gdje je radio na epizodi Parts Unknown s dugogodišnjim prijateljem i nagrađivanim kuharom, Éricom Ripertom.

Zbog njegove naravi i vatrenog pristupa hrani i životu, nekoliko se gledatelja nakon dokumentarca našlo emocionalno potreseno, pa su na Twitteru podijelili svoja razmišljanja:

"Iako su prošle četiri godine od Bourdainove smrti, njegova smrt izazvala je ‘valove‘ koji se pamte i danas. Iako nema manjka citata koji su saželi njegov život, možda je Barack Obama - koji je jednom večerao s Bourdainom u Vijetnamu za epizodu njegove posljednje emisije - to najbolje rekao: ‘Naučio nas je o hrani, ali što je još važnije, o njenoj sposobnosti da nas spoji. Da se malo manje bojimo nepoznatog‘", stoji u komentaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:08