Početkom sljedećeg tjedna, točnije u utorak 17. svibnja otvara se prvi bar posvećen ramenu. Zvat će se Torikaya i zajednički je projekt chefa Vida Nikolića i ugostitelja Davora Bienenfelda. Nalazit će se na adresi Petrinjska 2 u prostoru nekadašnjeg restorana Mundoaka. Torikaya se temelji na streetfood konceptu koji će nuditi čak pet vrsta ramena, dva jela s rezancima i nekoliko predjela, a cijene će se kretati od 60 do 110 kuna.
Analizirajući meni koji smo dobili i s obzirom na renome chefa Vida Nikolića koji stoji iza niza uspješnih projekata ovog tipa Torikaya će zasigurno biti vrlo zanimljivo mjesto. Trenutno, baš nigdje u Hrvatskoj ne možete kušati pet različitih vrsta ramena, od klasičnog tantanmena sa svinjskim temeljcem, preko varijante s piletinom i miso pastom, zatim dashijem i tepurom od jastoga do vegetarijanskog ramena koji se pravi od temeljca od bundeve, pečene mrkve i kokosovog mlijeka, pšeničnih rezanaca, rižinih kolačića, pak choia, gorgonzoli u panko mrvicama i prženim tofuom.
Iako je danas simbol japanske gastronomije, ramen je jelo komplicirane povijesti te svoje korijene zapravo vuče iz Kine odakle potječe kultura izrade rezanaca zvanih soba. Svoje širenje ramen duguje industrijalizaciji i urbanizaciji Japana početkom 20. stoljeća jer je riječ o juhi koja je bila brzo gotova, budući da se radi od prethodno pripremljenih sastojaka koje je bilo potrebno samo složiti u hranjivi i brzi obrok, idealan za sve veći broj radnika, od kojih su mnogi bili imigranti iz Kine, Tajvana i Koreje. Kao izvozno jelo, instant-ramen je 70-ih i 80-ih postao nezaobilazni dio prehrane američkih studenata, a upravo je tako mnogima izvan SAD-a postao i prepoznatljiv jer ga je ostatak svijeta prvotno upoznao u njegovu instant-obliku, preko američkih filmova i serija, pripremljen u mikrovalnoj pećnici i s okusom koji dolazi iz vrećice. Tek je 1980-ih ramen polako postao cijenjeni specijalitet, sa specijaliziranim restoranima ispred kojih su se stvarali redovi obožavatelja ramena koji strpljivo čekaju na svoju zdjelu punu umamija.
Osim toga, nudit će dva jela s rezancima. Beef undon što je kombinacija pšeničnih rezanaca, mariniranog bifteka, zelenih mahuna i ostalih raznih čuda te tofu dan dan što su raženi rezanci u spicy tahini umaku s prženim tofuom. Za deserte će biti zadužen Robert Hromalić.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....