ŠTO S KOPRIVOM?

Divljakuša među biljkama sjajna je u štrudlama, juhama i desertima, ali ne zaboravite na rukavice

 Shutterstock
Možete je nabrati u šumi, odnedavno kupiti i na tržnicama, a zatim iskoristiti u juhama, pitama, varivima, salatama, čak i desertima

Na tržnicama se pojavila kopriva. I dok će nekima to biti pravo iznenađenje jer je riječ o divljoj biljci koja doista raste posvuda, ako ste stanovnik grada bez provjerenih šumaraka koje redovito obilazite u potrazi za malo zena, rado ćete izdvojiti desetak kuna za vrećicu punu koprive. Ako ste pak jedan od onih koji te darove prirode ne žele nabavljati na tržnici i baš ste se planirali uputiti u šetnju prirodom, ne zaboravite osnovnu opremu - dobre rukavice! Jer tko se ne sjeća žarenja po nogama i dječjih testova izdržljivosti?

Nigdje bez rukavica

Dok berete i perete divlju koprivu (lat. Urtica dioica), ne skidajte rukavice s ruku kako biste izbjegli reakciju kože na mravlju kiselinu koju skriva u listovima.

Oštrinu svojih dlačica biljka gubi tijekom kuhanja pa je tako možete blanširati, pripremiti na pari ili sušiti pa preporučujemo da je svakako uvrstite u svoju prehranu. Bogata je vitaminima A i C, kalijem, željezom i drugim mineralima. Budući da je prava superhrana s okusom koji podsjeća na mladi špinat, nema razloga da se njome ne pozabavite u kuhinji.

KREM JUHA OD KOPRIVA

image
Vanillla


Mnogi od koprive rade prirodni čaj, a kad je o napitcima riječ, može se s njom raditi zdravi smoothie. Ako biste se radije bavili konkretnim kuhanjem, pripremite kremastu juhu od koprive, koja je odlična i u mesnoj i u bezmesnoj varijanti. Jednom nakon što ste je blanširali, od nje pripremite pesto koji će vam razna jela od tjestenine učiniti zanimljivijima.

Ubacite dobiveni pesto u rižoto ili ga namažite na bruskete, a blanširanu i dobro ocijeđenu koprivu možete ubaciti i u samo tijesto od kojeg ćete izraditi njoke ili tagliatelle. Pomiješate li je sa slanutkom ili pak s kremastim sirom i ubacite u multipraktik, pretvorit ćete je u odličan namaz koji možete poslužiti na kriški domaćeg kruha. Čak i u tijesto za kruh možete ubacili nasjeckanu koprivu i tako se malo odmaknuti od uobičajenog recepta.

Kao i brojno drugo lisnato bilje i povrće, kopriva se odlično slaže sa sirevima pa će tako biti izvrstan dodatak pitama. Blanširana i s malo ulja, pinjolima i češnjakom zdrav je dodatak glavnom jelu, a ako je usitnite u multipraktiku s maslacem i stavite kratko u zamrzivač, možete je poslužiti u obliku aromatiziranog maslaca uz pečeno meso. Začas će se maslac rastopiti i učini vaš ručak još slasnijim.

MESNE OKRUGLICE S KOPRIVOM

image
Shutterstock


Kiseliši i slatkiši

Sušena kopriva nije ništa manje korisna ni ukusna, pogotovo ako je stavite u staklenku i zalijete domaćim jabučnim octom. Čuvate staklenku na hladnom mjestu tri do šest tjedana. Po potrebi dodajte još octa kako bi kopriva ostala potopljena te tu i tamo protresite staklenku. Nakon što odstoji, procijedite i koristite dobiveni aromatizirani ocat za salate, dodajte ga po želji u juhe, pomoću njega radite osvježavajuća pića i pripremite s njim marinade.

Da ne bi bilo da je kopriva rezervirana samo za slana jela, ubacite je u smjesu za palačinke, kremu za ukrašavanje cupcakea ili pak u sam biskvit, neovisno pečete li ga u čašicama ili u kalupu za torte. Kombinirajte koprivu s jagodama i rabarbarom, ubacite u smoothieje s bananama i ananasom, a slagat će se i s limunom i borovnicama. Vrijeme je za berbu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:24