PREŽIVJETI PANDEMIJU

Disfrutar se konačno otvorio, zadržali su dostavu za kojom su Španjolci ludi, a izdaju i knjigu!

Disfrutar je deveti najbolji restoran na svijetu i polovicom siječnja otvoro je svoja vrata nakon lockdowna uz brojne novosti.

Španjolski restoran Disfrutar u Barceloni nerijetko nazivaju i reinkarnacijom glasovitog El Bullija Ferrana Adrije zbog zajedničke karakteristike da služe maštovita jela koja ne možete pojesti nigdje drugdje. Ali Disfrutar nije El Bulli, iako su chefovi Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch koji stoje iza Disfrutara radili s Ferran Adrijom do 2011. godine. U svojoj sličnosti oni su ipak postali autentični, prepoznatljivi i drugačiji i baš zato drže deveto mjesto na prestižnoj listi World´s 50 Best Restaurants. Nakon višemjesečnog zatvaranja restorana zbog nepovoljne epidemiološke situacije korona virusa, odlučili su ipak otvoriti svoja vrata 13.siječnja. Kontaktirali smo ih kako bi saznali kako su preživjeli period u kojem je restoran bio zatvoren te što novo pripremaju u 2021. godini.

image
Disfrutar Team/

"Moramo pokazati gostima da smo življi nego ikad prije i da ne prestajemo stvarati nova jela " izjavili su chefovi koji su za vrijeme lockdowna radili na kreaciji novih jela. Ako se zaputite u Barcelonu i poželite večerati u Disfrutaru morate biti spremni na isprobavanje potpunih ludorija koje će vam stvoriti percepciju da se nalazite u zabavnom parku, a ne restoranu. Postoje četiri vrste menija Gran Festival, Gran Classic, Disfrutar Festival i Disfrutar Classic. Prva dva menija nešto su kraća i koštaju 165 eura za dvadesetak sljedova. Druga dva menija nešto su opsežnija i broje tridesetak jela i koštaju 200 eura. Neka od novijih jela su golub s kimchijem i ribljom ikrom te tocinillo sa šlagom od luka. Tocinillo ili tocino de cielo je autohtona španjolska slastica koja se sprema od 19. stoljeća, a nastala je u samostanima Jerez de la Frontera i Montilla-Moriles. Sama baza slastice je prilično jednostavna i radi se s vodom, šećerom i jajima te karamelom koja je napravljena samo od šećera i vode, nešto nalik našoj rozati.

image
Francesc Guillamet Ferran/

Vrlo je teško izdvojiti samo par jela budući da se neka smatraju doista svjetskim klasicima. To je svakako multisferična tortica od kukuruza i foie grasa. Radi se o prvom jelu koje su chefovi pripremili tehnikom višestruke sferifikacije što je tehnika koja im omogućuje da pripreme velik broj jela. Ovo se jelo nalikuje na tarte tatinu, poznatom francuskom kolaču, a višestruka sferifikacija kukuruza podsjeća na kriške jabuke.

image
Francesc Guillamet Ferran/

Savršeno prozračni kruščići koji imaju teksturu brioša punjenih beluga kavijarom, školjke u soli s morskim travama, mekani bademi u vinaigrette umaku s češnjakom, crna cvjetača s emulzijom od kokosa samo su neke od Disfrutarovih ikona.

image
Francesc Guillamet Ferran/

Ipak, vrijeme globalne pandemije navelo ih je na razmišljanje. Dok je restoran bio zatvoren razvili su program dostave preko dostavnih servisa Glovo i Macarfi.

image
Disfrutar Team/

"Logistika u fine dining restoranima pretrpjet će promjene na svim razinama i to s timom, klijentima i dobavljačima, a pravila distanciranja i sanitarne mjere morat će nam biti još više u fokusu. Ipak, nadamo se da ćemo zajedno uspjeti vratiti povjerenje gostiju i da ćemo moći stvoriti klimu ugode i sigurnosti jer bez toga nema onog famoznog gastronomskog iskustva. Ovo je veliki izazov, ali ne smijemo ni žrtvovati opuštenost i udobnost u samom restoranu." izjavili su chefovi.

image
Disfrutar Team/
image
Disfrutar Team/

Iako su nam krajem travnja rekli kako svoj koncept neće mijenjati, promjene ipak postoje. Naime, budući da je otvorenjem restorana zaustavljen program dostave, tim restorana je zbog velikog interesa ipak odlučio ostaviti jedan dio asortimana prilagođen za uživanje Disfrutarovih delicija kod kuće. Moguće je naručiti kutiju s četiri koktela originalnih receptura timova restorana Disfrutar i Compartir, sestrinski restoran iste grupacije u Cadaquésu koji ostaje zatvoren, a košta 40 eura. Napravili su još kombinacije i sa slanim grickalicama te slatki program u formi petit foura, karakterističnih slatkih zalogaja koji se poslužuju na samom kraju menija.

image
Disfrutar Team/

Posljednji mjeseci poslužili su da chefovi završe i svoj projekt na kojem dugo rade, a to je prva Disfrutarova knjiga. Prognoziraju kako bi se na tržištu trebala naći na proljeće. Prvi knjiga obradit će prve godine restorana, od otvaranja u prosincu 2014. do 2017. godine. Pokrenuli su i svoju internetsku trgovinu C&D Shop preko koje će biti moguća kupovina knjige. Trenutno su dostupni svesci Bullipedije (enciklopedije Ferrana Adrije) i dostavljaju ih u Hrvatsku, a vinski program i njihovi proizvodi u staklenkama dostupni su nažalost samo u Španjolskoj.

"Gastronomija neće umrijeti jednako kao što neće nestati ni kultura odlaska u kino, kazalište ili na dobru nogometnu utakmicu. Gastronomija je istovremeno kultura i užitak. Sigurno će biti ljudi koje će i dalje zanimati gastronomija u to ni najmanje ne sumnjamo!" zaključili su chefovi Disfrutara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 06:26