Šuma na tanjuru

Dino Galvagno ugostio nas je u Lici i pripremio fantastično jelo od divlje svinje, imamo recept

Jutarnji izlet na Unu urodio je neplanskim branjem biljaka. U plićaku rijeke Dino je nabrao uspravni grešun, a nedaleko od mjesta gdje smo parkirali razveselilo ga je i nalazište mladog sedmolista. Obje biljke našle su se na tanjuru s rostbifom od veprića

Jedan od najvažnijih i najprogresivnijih hrvatskih chefova odselio se u Liku u potrazi za održivijim načinom života u skladu s prirodom. U Dnopolju pored Donjeg Lapca Dino Galvagno izgradio je kuću, zasadio ozbiljan vrt, a u svoje skrovište prima i goste kojima nudi samo ono što sam napravi - od kruha, meda, pekmeza, base i drugih sireva do večere u sljedovima od najboljih lokalnih namirnica. Čega nema, bez toga se može. I mora! Uvod je to u veliku reportažnu priču koju nam iz njegovog ličkog utočišta za novi broj magazina Dobra hrana piše kolegica, novinarka i urednica Željka Klemenčić, koja ga je nedavno posjetila.

Oni koji poznaju scenu itekako dobro znaju kako je njegova priča počela i završila, premda bi bolje bilo reći kako se nastavila. Nakon "zagrebačke epizode" Dino Galvagno nestaje sa scene, a onda se pročulo da je u Lici. Oni koji su pratili njegov put znaju da je Galvagno oduvijek imao taj "san o Lici".

image
Berislava Picek/Cropix

"Zapravo, to je bio san o brdima", ispravlja nas. "Oduvijek sam razmišljao o tome da se skrasim u brdima..." San o brdima odveo ga je u Dnopolje, maleno mjesto pored Donjeg Lapca i ispod Ozeblina, najvišeg vrha Ličke Plješivice, gdje je svojim rukama iskrčio šikaru, sagradio kuću, postavio na noge ozbiljan organski vrt i pokrenuo OPG Latibula.

Dino Galvagno danas izgleda točno kao čovjek koji već godinama svojim rukama gradi takvo skrovište, istodobno se iscjeljujući njegovim ljekovitim svojstvima. Stoga je bio neizbježan sugovornik u broju s temom šume za koji nam je otkrio i nekoliko recepata. A jedan od njih donosimo vam u nastavku. Za njega je neke od namirnica ubrao za naše jutarnje šetnje uz Unu. Preostale recepte potražite u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 1. listopada.

image
Berislava Picek/Cropix

BUT OD DIVLJE SVINJE

Trebat će vam:

but divlje svinje (može se koristiti bilo koje krto meso)
sol
maslac za pečenje
lesandra (biljka je iz porodice štitarki, ali moguće bi je bilo zamijeniti s nekim mliječikama, stoga oprez)
marmite od kvasnog kruha

Ja but kuham u vakumu na 62 °C nekoliko sati, ovisno o kojem se komadu radi. Ohlađeni but izvadim iz sokova od kuhanja (sokove sačuvam kao mesni temeljac). Na tavi zasmeđim maslac, pa na njemu sa svih strana zarumenim meso. Dodam začine i marmite, pa meso dobro obložim s dobivenim sirupom.

image
Berislava Picek/Cropix

RANCH OD SEDMOLISTA

Trebat će vam:

sedmolist (da bi se brala ova biljka, treba je dobro poznavati da ne bi došlo do zamjene sa sličnim otrovnim biljkama)
jogurt
češnjak
sol

Sedmolist očistiti od žilavih stabljika. Blanširati u kipućoj zasoljenoj vodi i ohladiti u ledenoj. U vrč blendera staviti sve sastojke i dobro ocijeđeni sedmolist. Glatko izmiksati na najvišoj brzini oko 1 min

SALATA OD GREŠUNA

Trebat će vam:

mladi uspravni grešun
malo soli, limunovog soka i maslinovog ulja

Dobro oprati ubranu biljku i nasjeći je na manje komade veličine zalogaja. Osušiti i začiniti po potrebi.

image
Berislava Picek/Cropix

SERVIRANJE

salata od grešuna
ranch od sedmolista
but divlje svinje

Meso tanko narezati i servirati uz umak i salatu.

image
Berislava Picek/Cropix

OPREZ!

Unatoč tome što je sve popularnije, sakupljanje divljeg samoniklog bilja, plodova i gljiva nije aktivnost za svakoga. Prirodu treba dobro poznavati, a to se može postići samo stalnim boravkom i interakcijom s njom. Prije branja i korištenja samonikle hrane treba je dobro poznavati.

Poštujte prirodu i njezine mogućnosti. Iz nje se uzima samo onoliko koliko će se iskoristiti i nikad toliko da se pojedina biljka ugrozi ili iskorijeni na nekom području. Priroda jest bogata i darežljiva, ali ima svoja ograničenja. Svaki dobar poznavatelj i štovatelj prirode će vas savjetovati ovako.

image

Dobra hrana, jesen 2024.

Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

U prodaji je novi broj magazina Dobra hrana! Šuma na tanjuru otvorila je mnoštvo tema, zanimljivih sugovornika, maštovitih recepata i preporuka... Dino Galvagno, Petra Jelenić, Ana Roš, Ana Morgan, Ana Grgić Tomić i Željka Klemenčić samo su neka od imena koja su uz nas zaslužna za ovaj broj najrespektabilnijeg, najvećeg i najuzbudljivijeg gastronomskog kolekcionarskog izdanja na više od 200 stranica!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 10:03