RIJEČ STRUČNJAKA

Dalmatinski maslinar vjerojatno je prvi na svijetu proveo ovaj eksperiment, evo kako i zašto

 Luka Gerlanc/Cropix/Cropix
Maslinar iz Nadina u moru odležava svoje ulje. Pitali smo stručnjaka što to točno znači za sam proizvod

Baš kao što u moru odležava vino, tako je Denis Plastić, uspješni vinar i maslinar iz Nadina, došao na ideju da u keramičke boce, a zatim i u more spremi svoje vrhunsko maslinovo ulje. Kako piše Slobodna Dalmacija, na ideju je došao upravo zbog vina te se vodio jednostavnom mišlju – ako podmorje godi vinu, neće smetati ni ulju.

Prvi u Hrvatskoj, a vjerojatno i u svijetu, tako je potopio 120 boca svog maslinova ulja u more i čekao rezultate. Na taj se postupak odlučio, kako je ispričao za Slobodnu Dalmaciju, zato što je znao da ulju odgovaraju tama, mir i određena temperatura, a upravo se sve to može pronaći u Jadranskom moru nedaleko njegova maslinika. Kako mu nije daleko niti Coral Wine, jedini podvodni vinski podrum na području Zadarske županije, o konačnoj odluci nije dugo razmišljao.

image
Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

KAKVU SU REZULTATI??

Tako su ronioci u podvodni podrum, u jedan od osam kaveza, na dubinu od 30 metara, spustili 120 njegovih boca od pola litre. U bocama se nalaze ulje od sorti oblica, coratina i leccino iz berbe 2020. godine i plodovi su ubrani u vrijeme optimalne zrelosti te prerađeni hladnim prešanjem isti dan. Kako je pojasnio za Slobodnu Dalmaciju, ulje čuva i bistri u inox posudama, a nakon dva pretoka, potkraj studenog i prosinca, prelio ga je u tamne keramičke boce.

Boce su u moru stajale šest mjeseci, a s obzirom na to da su bile izložene morskim strujama i nanosima algi i drugih morskih organizama, svaka boca danas ima poseban izgled.

Kako je Denis Plastić objasnio za Slobodnu Dalmaciju, po vađenju iz mora nestrpljivo je čekao da kuša ulje, a potom zaključio kako ima dobru teksturu te kako se razvila dodatna gorčina. Dodao je kako je ulje pikantnije od istog ulja iz obiteljskog podruma. Dodao je i kako je cilj eksperimenta bio hoće li potapanje i odležavanje u moru produžiti trajnost maslinova ulja.

"Evo, moje ulje iz mora ni nakon 14 mjeseci nije ništa izgubilo. Ni u strukturi, kao ni okusu. Zadržalo je voćnost i pikantnost kao da je jučer prerađeno", rekao je za Slobodnu Dalmaciju Denis Plastić.

image
Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

RIJEČ STRUČNJAKA

Nakon što smo na portalu Slobodne Dalmacije naletjeli na ovu priču, podijelili smo je s našim stručnjakom za maslinova ulja Tomislavom Filipovićem (NIR analiza d.o.o.) koji je potom iznio svoje mišljenje o provedenom eksperimentu.

"Smatram da je cijela priča zanimljiva i simpatična, ali isto tako, moje je mišljenje da, ako netko želi sačuvati kvalitetu ulja, najjednostavnije će to napraviti u inox bačvama s inertnim plinom koji zadržava oksidaciju, u kontroliranom prostoru gdje je temperatura konstantna. Ova priča je zanimljiva zato što je more za vrijeme hladnijih dana na temperaturi od nekih 13-14 stupnjeva, što odgovara ulju. No, čim se temperatura počne mijenjati, to mu više ne odgovara. Pitanje je koliko će te boce ponovno biti na istoj temperaturi i koliko će se sačuvati svi ti dobri sastojci", komentirao je Filipović.

Dodao je i kako je cijela stvar zanimljivo osmišljena, no kako spomenuto ulje nije probao pa mu nije poznato i ne može komentirati utječe li odležavanje u moru nekako posebno na sam proizvod.

"No, ono što mogu reći je da ulje ima pikantnost i gorčinu kakvu treba imati od početka, ono nije kao vino da stvara nove arome. One se mijenjaju u smislu intenziteta, ali se ne stvaraju nove", rekao je Filipović na kraju.

TOMISLAV FILIPOVIĆ O MASLINOVIM ULJIMA IZ NADINA

Podsjetimo, kada je naš suradnik Tomislav Filipović pisao o maslinarima iz Nadina, spomenuo je maslinova ulja Kota, ali i 2 štorije Denisa Plastića i Dolina maslina koju vode Mirko Krtalić i njegov sin Valentin. Pisao je tada kako i jedan i drugi svoju proizvodnju trenutačno temelje na višesortnom maslinovom ulju. Sortiment koji je posađen u njihovim maslinicima od autohtonih je sorata maslina: oblice, lastovke, buže, bjelice i rošinjolea te stanovitih količina talijanskih introduciranih sorata leccino i pendolino koje se uglavnom koriste kao dobri oprašivači naših sorata. Njihova ulja, također iz 100-postotne ekološke proizvodnje, iznimne su kvalitete, a dokaz su i nagrade koje su 2021. osvojili na najcjenjenijim svjetskim natjecanjima u New Yorku i Tokiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:29