DOBRI RESTORANI 2020.

CORTO MALTESE: Domaći gosti su jedva dočekali otvaranje ovog popularnog mjesta, a oni su spremni za pravi početak sezone!

Restaurant Corto Maltese na Obrovu.
 Josko Šupić/Cropix
Da moramo jednom riječju opisati splitski restoran Corto Maltese, ta bi riječ bila zajednica. A da dobijemo još jednu, joker riječ na izbor, bila bi to kreativnost, barem što se ponude hrane tiče...

Iako im na početku dežurni zlonamjernici nisu predviđali veliki uspjeh, danas je Corto Maltese jedno od omiljenih mjesta u gradu Splitu, a privlači podjednako turiste i domaće goste. Premda ovi domaći svoje vrijeme većinom dočekaju tek nakon sezone, kada napokon mogu na miru uživati u zanimljivim jelima zabavnih naziva, a da kraj njih na terasi ne stoji čitav red ljudi koji čekaju na stol, što je ljeti gotovo svakodnevna pojava.

image
Restaurant Corto Maltese na Obrovu.
Josko Šupić/Cropix

Barem je bila prethodnih sezona, a dok se ne otvore granice, upravo se domaćem gostu usklađeni tim Corto Maltesea s posebnim užitkom posvećuje. Da u restoranu sve teče glatko brine se staloženi Vedran Cvitković, koji se doima kao sušta suprotnost vlasniku Danijellu Nikolli, čovjeku naizgled beskonačne energije. Jer čim smo kročili u Corto Maltese kako bismo saznali što se novo kuha, dobro raspoloženje i brojni planovi samo su krenuli prštati iz njega.

image
Restaurant Corto Maltese na Obrovu.
Josko Šupić/Cropix

A kako i ne bi bio dobro raspoložen, kada radi što voli, a zajednica koju je stvorio oko restorana u ulici Obrov 7 u srcu Splita vjerno mu se vraća. To se pokazalo ključnim u trenutku kada je trebalo ponovno sve pokrenuti nakon time-outa koji je proglasila zloglasna korona.

- Imali smo produženi godišnji pa smo se napokon odmorili. Inače smo otvoreni cijele godine, a u predsezoni i postsezoni uživamo s domaćim gostima. Malo je naših dok traje sezona, ali im zato uvijek omogućujemo da rezerviraju stol. Tako im se želimo odužiti što nam zimi pomažu opstati - istaknuo je Danijell Nikolla, vlasnik restorana Corto Maltese.

- Smatram da ćemo puno lakše prebroditi krizu upravo zato što od početka radimo zdravu hranu, brinemo se o kvaliteti namirnica i posvećujemo se ljudima tako što pokušavamo potaknuti druženje i život naše ulice. Jako nam je važno približiti se domaćem čovjeku. Cijelu godinu stvaramo smjer kojim želimo ići i optimistični smo. Možda se neće sve vratiti na staro, ali će sigurno biti bolje - govori s uvjerenjem Nikolla.

Poviše restorana nalazi se pogon u kojem sami rade kruh, tjestenine, džemove, kolače i druge sastojke potrebne za pripremu jela na aktualnom meniju, a u otvorenoj kuhinji, u koju svi mogu zaviriti, kuhari Toni Boban i Marijo Sučić funkcioniraju kao jedan mozak. Dok Toni nepokolebljivo gura naprijed u pokušaju da istovremeno izvede sve ideje koje mu ne daju mira, Marijo je ona racionalna strana mozga koja smiruje strasti i pomaže stvoriti potrebnu ravnotežu.

image
Restaurant Corto Maltese na Obrovu.
Josko Šupić/Cropix
image
Restaurant Corto Maltese na Obrovu.
Josko Šupić/Cropix

Ležerno uređenje restorana, terasa koja sada zauzima malo veći prostor kako bi se kompenziralo za nova pravila sigurnosti i prave poslastice koje stižu iz kuhinje aduti su koji su već počeli privlačiti nove goste. Sa svakim novim jelom koje uvedu u Corto Malteseu pokušavaju biti što kreativniji, kako u osmišljavanju samog jela, tako i u odabiru njegova naziva. Na zimskom meniju su se tako našli i krem juha od bjelovarskog pijetla zvana Višnja Pivac, jadranska riba Hama sutra, zatim goveđi obrazi nazvani Bezobrazno govedo, kao i Balada o slanom moru u obliku domaćih tagliatella s kozicama, vongolama, cherry rajčicom i butargom od cipla. Njihov Pič... dim, poznati rižoto od dimljenih pizdica, jedini je klasik koji ni nakon tri godine na meniju ne planiraju dirati.

image
Restaurant Corto Maltese na Obrovu.
Josko Šupić/Cropix
image
Restaurant Corto Maltese na Obrovu.
Josko Šupić/Cropix

- To je jedino jelo koje uopće nismo mijenjali jer je jedno od najprodavanijih, što zbog izvanrednog okusa, što zbog naziva koji privlači pozornost - nasmijao se Nikolla, da bi nam Boban potom servirao i jednu od novijih kreacija, iznimno aromatičnu janjetinu koju prvo pripremaju u sous videu pa trgaju, začine i konfitiraju, a potom spajaju s osvježavajućom salatom od crvenog kupusa, relisha od jabuke i domaće majoneze, pire krumpirom te raskošnim demi glace umakom od janjećih kostiju i sušenih brusnica.

image
Restaurant Corto Maltese na Obrovu.
Josko Šupić/Cropix

Smatra da će s obzirom na situaciju neke stvari na novom meniju morati ipak mijenjati jer ne znaju kada će sezona doista krenuti, ali misao vodilja im je da s jeftinijim namirnicama naprave nešto doista jako dobro.

image
Restaurant Corto Maltese na Obrovu.
Josko Šupić/Cropix

- Najbitnije nam je držati kvalitetu. U novom meniju planiramo ići na teletinu, jela od morskog psa, laganije salate, tartar od janjetine… - nabraja Boban dok mu se naočigled u glavi roje ideje. Nadahnuće nalazi u testiranju svojih granica, kao i granica namirnica. - U fazi sam u kojoj me zanima dokle mogu ići. Nastojim uvijek napraviti što inovativnije i drugačije jelo. Nije poanta ponavljati meni, nego se nastojimo razvijati. Najlakše je kopirati - treba misliti svojom glavom. A i nakon cijele sezone malo i dosade stvari - slegnuo je Boban pomalo prkosno ramenima pri pomisli na monotoniju.

image
Restaurant Corto Maltese na Obrovu.
Josko Šupić/Cropix

Volio bi svojim radom jednog dana dostići razinu svojih mentora Željka Nevena Bremeca i Hrvoja Zirojevića, koji ga i dalje nadahnjuju da uči i bude bolji, a smatra da održavanjem dobrih odnosa s kolegama iz drugih splitskih restorana, kao što su Bokeria, ARTiČok ili Šug, napreduje cijela splitska scena. Ponekad svrate i do Corta, da ga pozdrave, dobrodušno se narugaju i vide što se novo sprema. Jer znaju da je to uvijek vrijedno pažnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:27