Iako su ove slastice zaista ukusne u svojem prirodnom i izvornom okusu orašastih plodova i sjemenki, malo su prtljave kad ih treba napraviti. Pa ako ih ove godine odlučite raditi, bit će vam sasvim dovoljne i ove tri vrste za vaše blagdansko pečenje kolačića, samo povećajte gramažu sastojaka da imate dovoljno.
Sasvim je slučajno ispalo da su sva tri recepta bez brašna i bez dodanog bijelog šećera, a i neki drugi sastojci, poput maslaca, u "otisak" keksićima mogli bi se zamijeniti, na primjer kokosovim uljem. Da pitate bake, Božić ne može proći bez najmanje deset vrsta kolačića. I tu im moramo odati priznanje za trud jer svi u tome stvarno uživamo jednom kad dođe Božić i trudimo se da sve brige nestanu te da barem taj dan uživamo u opuštanju i toplini doma. No, ako vam se ove godine priprema nešto potpuno drugačije, s ova tri prijedloga možete donijeti dašak novog na stol.
Već spomenuti "otisak" keksići su napravljeni samo od badema te zaslađeni s malo javorova sirupa, a puniti ih možete bilo kojim dodatkom prema želji. Ja sam svoje obogatila pekmezom od haskapa i šipka te namazom od maruna.
Od sjemenki, za ove tanke keksiće možete koristiti i neke druge, poput lanenih ili chia sjemenki, a zasladila sam ih medom od lipe i ukrasila bijelom čokoladom.
I zadnji, čokoladni tartufi od sasvim neočekivanog sastojka - suncokretovih sjemenki, vjerojatno će pokupiti svu slavu blagdanskog stola, i to vrlo zasluženo. Tamna čokolada odlično paše s kremastim punjenjem od datulja i suncokreta. Još koje zrno soli po vrhu i dobijete pravu božićnu deliciju.
ČOKOLADNI TARTUFI SA SUNCOKRETOVIM SJEMENKAMA
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....