Ako tražite bogate i pune okuse, cikorija, radič i cikla ih vam svakako mogu pružiti. Napravite malo neobičniju tjesteninu, rižoto i punjeno povrće kako biste si razvedrili ovaj tmuran i hladan siječanj. Isprobajte recepte i javite nam dojmove!
Špageti s radičem, ricottom i prženim krušnim mrvicama
1 pakiranje sira ricotta 2-3 žlice krušnih mrvica ili sitno namrvljenog starog kruha 1-2 žlice nasjeckanog peršinovog lista 2 češnja češnjaka sol i papar maslinovo ulje 1 glavica Treviso radiča 400 g špageta |
Na maslinovo ulje stavite na listiće narezan češnjak, tek koju sekundu da pusti miris pa dodajte na šire trake narezan radič. Podlijte s malo vode ili temeljca da vam se ne uhvati za dno posude. Dinstajte ga kratko, samo da malo povene pa dodajte ricottu i promiješajte da se sve sjedini. Umiješajte kuhane špagete. U maloj tavici na malo masnoće popržite krušne mrvice pa ih pomiješajte s peršinovim listom i posipajte po špagetima.
Punjena cikorija
3 cikorije 200 g kuhane šunke 1 žlica maslaca mlijeko brašno sol muškatni oraščić mozzarella parmezan |
Cikoriju prerežite uzdužno pa je stavite u posudu za pečenje. Narežite kuhanu šunku na trakice ili kockice pa pospite po cikoriji. U posudi na laganoj vatri rastopite maslac pa dodajte brašno i potom mlijeko te skuhajte bešamel. Posolite ga i naribajte muškatni oraščić. Prelijte bešamelom cikoriju, poslažite ploške mozzarelle i pospite ribanim parmezanom. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva 45 minuta do sat vremena.
Rižoto od pečene cikle
500 g riže Arborio 600 g očišćene cikle 1 litra povrtnog temeljca 200 g parmezana žlica maslaca 2 glavice luka maslinovo ulje sol i papar |
Neočišćenu ciklu prepolovite na pola, posolite, popaprite, prelijte s malo malsinovo ulja i zamotajte u aluminijsku foliju. Pecite u pećnici na 250 stupnjeva oko 35 minuta. Luk izrežite na sitne kockice i prepržite ga na maslinovom ulju dok ne omekša. Zatim dodajte rižu i lagano ju tostirajte na luku. Kad se počne hvatati za dno posude, ulijte malo temeljca. Tako dodajite temeljac dok riža ne postane al dente kuhana, oko 30 minuta. Izvadite ciklu, ogulite ju i narežite na komadiće. Dodajte u rižoto zadnjih 5-10 minuta kuhanja. Maknite s vatre i umiješajte ribani parmezan i maslac. Posolite i popaprite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....