Nije baš nikakvo iznenađenje da su Talijani najveći svjetski potrošači tjestenine na svijetu. U prosjeku, naime, po osobi pojedu više od 23 kilograma tjestenine. Budući da cijene tjestenine neprestano rastu, ovih su se dana svjetski mediji raspisali o tome kako su iz talijanske vlade napokon po tom pitanju nešto odlučili i poduzeti. Reuters tako navodi da je talijanski ministar ekonomskog razvoja, Adolfo Urso, zatražio krizni sastanak kako bi se raspravilo o trenutnoj situaciji.
Rekao je kako su troškovi tjestenine kao što su špageti porasli za 17,5 posto u odnosu na prošlu godinu, a to se dogodilo unatoč padu cijene durum pšenice od čak 30 posto.
"Naš cilj je što prije aktivirati Nacionalno pokusno povjerenstvo za durum pšenicu kako bi se ojačao dijalog između sudionika u opskrbnom lancu i formirale se zajedničke cijene na nacionalnoj razini", objasnio je situaciju ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida.
Objavljeno je i kako su cijene svježe i suhe tjestenine u stalnom porastu od lipnja 2021. godine. Osim toga, Italija trenutno prolazi i kroz energetsku krizu. Tako je Giorgio Parisi, profesor i fizičar, došao na zanimljivu ideju i Talijanima predložio da isključe izvor topline dok kuhaju tjesteninu.
"Nakon što prokuhate vodu, samo ubacite tjesteninu i pričekajte dvije minute. Tada možete isključiti plin, lonac poklopiti i tjesteninu na taj način nastaviti kuhati jednu minutu dulje od naznačenog vremena kuhanja", objasnio je i dodao kako bi ova promjena mogla uštedjeti oko 6 dolara troškova energije po osobi.
Otišao je toliko daleko pa izračunao i kako bi samo taj jedan jednostavan postupak cijeloj zemlji donio uštedu od čak 47,6 milijuna dolara. Iako su brojni Talijani odobrili ovaj način pripreme, brojni chefovi ipak su se požalili i nazvali Parisijevu metodu katastrofalnom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....